Εικαστικη ατζεντα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τέχνη της αντίστασης. O ζωγράφος Γρηγόρης Χρηστέας που συνέδεσε στενά το όνομά του με την αντιδικτατορική αντίσταση εκθέτει έργα εμπνευσμένα από αυτήν τη δύσκολη περίοδο, σε ειδική αίθουσα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (Λ. Βουλιαγμένης). Τίτλος της έκθεσης, που εγκαινιάζεται απόψε στις 8 μ. μ., «Το ελληνικό πνεύμα και η ελευθερία». Μέχρι τις 22/2.

Εκθεση σκηνογραφίας πραγματοποιείται μέχρι και τις 5 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών (Κωλέττη 14) με τη συμμετοχή 20 μελών του: Πλάτων Αλεξίου, Μιχάλης Βελούδιος, Γιούλια-Τρωάς Γαζετοπούλου, Γεώργιος Ζιάκας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Τάσος Ζωγράφος, Δημήτρης Κακριδάς, Αικατερίνη Κάλφογλου, Ντόρα Λελούδα, Ελισσάβετ Λυρίτη, Αικατερίνη Μανωλάκου, Αννα Μαχαιριανάκη, Γιάννης Μιγάδης, Σπύρος Ορνεράκης, Ασπασία Παπαδοπετράκη, Νίκος Σαλαμούρης, Ευγένιος Σπαθάρης και Νίκος Στεφάνου.

Γλυπτά από τον Μόραλη. Εξι γοητευτικά γλυπτά με την υπογραφή του Γιάννη Μόραλη παρουσιάζονται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη της πλατείας Κολωνακίου. Στην γκαλερί Ζουμπουλάκη της Κριεζώτου εγκαινιάζεται την Τρίτη μια έκθεση για ερωτευμένους και αναποφάσιστους με έργα των: Διαμαντή Αϊδίνη, Χρήστου Κεχαγιόγλου, Γιάννη Κόττη, Αντώνη Κυριακούλη και Χάρη Λάμπερτ. Μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου.

Πραγματικότητα και παραίσθηση. H γκαλερί Xippas (Σοφοκλέους 53 Δ) μετά την εναρκτήρια έκθεσή της με τίτλο οn, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα δύο βραβευμένων καλλιτεχών. H Valerie Βeliεκθέτει 14 μαυρόασπρες φωτογραφίες μεγάλου φορμά. H φωτογράφος αποτυπώνει κυρίως εικόνες που έχουν να κάνουν με το σώμα, σε μια προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας. O StepheDeaκινείται μεταξύ ρεαλισμού και παραίσθησης αντιστρέφοντας την πρωταρχική λειτουργία των πραγμάτων μέσα από μια διαδικασία οφθαλμαπάτης. H έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου.

Ατμοσφαιρική ζωγραφική. H Ειρήνη Ηλιοπούλου παρουσιάζει την τελευταία ενότητα της ζωγραφικής της στην αίθουσα τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Δεξαμενή). Γοητευτικά έργα με χρώματα καλά δουλεμένα που απεικονίζουν μορφές, εσωτερικά, σκηνές μιας καθημερινότητας που άγγιξαν την καλλιτέχνιδα. Ευαισθησία και ποιητικότητα απλωμένες με μικρές και προσεκτικές πινελιές. Μέχρι και τις 7 Μαρτίου.

Νοσταλγικά τοπία. Ενας από τους καλύτερους σκηνογράφους και ενδυματολόγους μας, ο Γιώργος Ζιάκας, παρουσιάζει από σήμερα «Μικρά καλοκαιρινά τοπία» ζωγραφισμένα με πολλή αγάπη στην γκαλερί Astra (Καρυατίδων 8, Ακρόπολη). Γαιώδη χρώματα, οργωμένο χώμα, χλωρά σπαρτά, μοναχικά δένδρα, κίτρινα στάχυα και καλαμιές συνθέτουν τα παιδικά του βιώματα στο Θεσσαλικό κάμπο. «H ζωγραφική ήταν πάντα ο καημός μου» λέει σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην «K» (1/2) ο καθηγητής σκηνογραφίας της ΑΣΚΤ. Γλυκές και διαυγείς αναμνήσεις γίνονται χαριτωμένα μικρά έργα. Μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου.

Φλουρί ΕΠΑΣΚΤ. H Ενωση Πτυχιούχων της Σχολής Καλών Τεχνών κόβει το Σάββατο στη 1 το μεσημέρι την πίτα στους χώρους της (Θόλου & Πανός, Πλάκα). Στην αίθουσα Ψι, στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου θα γίνει μπαζάαρ με μάσκες και καπέλα από την ομάδα «ART – Ποίηση».

Τhe Making of Στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22) εγκαινιάζεται σήμερα έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Σοφικίτη με φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το λιβάδι που δακρύζει». O φωτογράφος παρακολούθησε με τον φακό του μεγάλο μέρος από την παραγωγή και με τις φωτογραφίες αποτυπώνει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που υπήρχε στις ποιητικές εικόνες του σκηνοθέτη. H έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 28/2.

«Φοβόμουν ότι το μυστικό θα αποκαλυφθεί από τέτοια όνειρα» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Hugues Allamargot που παρουσιάζεται μέχρι και τις 29 Μαρτίου στο GazoRouge (Κολοκοτρώνη 57).

Εργα Ούρσλερ στο Θησείο

Τo ανθρώπινο σώμα είναι η καλλιτεχνική «εμμονή» του Τόνι Ούρσλερ. O καλλιτέχνης -από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της video art- παρουσιάζει έργα του από αύριο μέχρι και τις 13 Μαρτίου στην αίθουσα τέχνης Bernier/Eliades (Επταχάλκου 11, Θησείο). Από τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του τη δεκαετία του ’70 μέχρι και τις βιντεοεγκαταστάσεις του ’90 ο Ούρσλερ έχει ως κεντρικό άξονα το σώμα και πώς αυτό επηρεάζεται από τη βία, τα media, τη σεξουαλικότητα, τις ψυχικές διαταραχές, την pop κουλτούρα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη θρησκεία. Τα καινούργια του έργα αποτελούν τη φυσική εξέλιξη των προηγούμενων πειραματισμών του: γλυπτά από fiberglass που εστιάζουν στη δύναμη του ανθρώπινου προσώπου. O καλλιτέχνης παίζει με την παραμόρφωση και το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό και συνάμα τρομακτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή