Βιογραφία του Σκαλκώτα από τον Γ. Παπαϊωάννου

Βιογραφία του Σκαλκώτα από τον Γ. Παπαϊωάννου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μουσικολόγος γράφει για ένα μεγάλο συνθέτη. O Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου, μουσικολόγος και πιανίστας, έγραψε σε μια δίτομη ογκώδη έκδοση, για τη ζωή και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Ελληνα συνθέτη. H δίτομη έκδοση κυκλοφόρησε από το Ιδρυμα Χουρμούζιου – Παπαϊωάννου και τον μουσικό εκδοτικό οίκο «K. Παπαγρηγορίου – X. Νάκα».

Ο πρώτος τόμος (Βίος – Ικανότητες – Εργο) αναφέρεται στη μεταθανάτια ανακάλυψή του, στις καταβολές, στη ζωή και στις δημιουργικές περιόδους του συνθέτη, όπως τις προσδιορίζει αναλυτικά ο συγγραφέας, επιχειρώντας να προσεγγίσει τη δημιουργική διαδικασία με την οποία συλλαμβάνει και επεξεργάζεται τη μουσική του. Παρουσιάζονται τα έργα κατά κατηγορίες (μουσική για ορχήστρα, για όργανα σόλο, μουσική δωματίου, φωνητική μουσική) αλλά και με βάση τη δημιουργική πορεία και τις αναζητήσεις του Σκαλκώτα. Επίσης καταγράφεται, αναλυτικά και με παραδείγματα, ο τρόπος με τον οποίο ο Σκαλκώτας χειρίζεται την αρμονική, τη μελωδική, την αντίστιξη, τη ρυθμική, τη δυναμική, την άρθρωση και την ενοργάνωση – ενορχήστρωση και πώς συντίθενται όλα αυτά τα στοιχεία στα έργα του. O Γ. Παπαϊωάννου δεν παραλείπει να τοποθετήσει τον Σκαλκώτα μέσα στο μουσικό στερέωμα της παγκόσμιας μουσικής του 20ού αιώνα, τονίζοντας την ελληνικότητα του έργου του αλλά και τη διεθνή του ακτινοβολία, παρουσιάζοντας τις δυτικοευρωπαϊκές του επιρροές και αναφορές.

Ο δεύτερος τόμος (Επίμετρο) περιλαμβάνει κεφάλαια με εξειδικευμένα θέματα σχετικά με το έργο του συνθέτη, αποσπάσματα από κριτικές, πίνακες, διαγράμματα, φωτογραφικές μαρτυρίες, κατάλογο έργων, βιβλιογραφία και ευρετήριο. O συγγραφέας του έργου πέθανε μόλις ολοκλήρωσε τον A΄ τόμο. H συνέχεια του έργου διαμορφώθηκε με βάση το πλουσιότατο αλλά ημιτελές υλικό που άφησε ο Γ. Παπαϊωάννου, από τον συνθέτη Παναγιώτη Βελιανίτη. O Νίκος Μαμαγκάκης σημειώνει στον πρόλογο του έργου: «… βεβαιώνω απλά και ανεπιφύλακτα ότι ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να έχει γράψει το βιβλίο αυτό για τον Νίκο Σκαλκώτα είναι ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Επειδή είναι και ο μόνος που τον κατάλαβε, τον αγάπησε και τον βοήθησε και ο μόνος που με ανιδιοτέλεια υπερασπίστηκε, διέδωσε και διαφύλαξε το έργο του με τέτοιο θαυμαστό τρόπο, που δεν έχει όμοιό του στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής. […[Θεωρώ τον Νίκο Σκαλκώτα εκτός από έναν πάρα πολύ μεγάλο συνθέτη (…) και έναν πολύ τυχερό άνθρωπο…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή