Με Μινγκέλα ξεκινάει το Φεστιβάλ Βερολίνου

Με Μινγκέλα ξεκινάει το Φεστιβάλ Βερολίνου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ερωτικό δράμα του Αντονι Μινγκέλα «Επιστροφή στο Cold Mountain», που προβάλλεται εκτός συναγωνισμού, αρχίζει απόψε στο Βερολίνο η 54η Μπερλινάλε. H εφετινή διοργάνωση, όπως είναι γνωστό, έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς για τη Χρυσή Αρκτο διαγωνίζεται ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με το «Λιβάδι που δακρύζει», ενώ στην ταινία του Ερίκ Ρομέρ -επίσης στο διαγωνιστικό πρόγραμμα- πρωταγωνιστεί η Κατερίνα Διδασκάλου. Σε μια άλλη εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το «Shooting stars», το οποίο παρουσιάζει νέους ηθοποιούς, συμμετέχει η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, πρωταγωνίστρια της ταινίας του Αγγελόπουλου.

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 394 ταινίες σε όλα τα τμήματα. Ωστόσο, το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, τη Χρυσή Αρκτο, θα διεκδικήσουν 23 ταινίες. Ανάμεσά τους, εκτός από τις συμμετοχές ελληνικού ενδιαφέροντος, οι νέες ταινίες του Τζον Μπούρμαν, του Κεν Λόουτς, του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, του Πατρίς Λεκόντ, του Σεντρίκ Καν, του Κιμ Κι Ντουκ, του Ρον Χάουαρντ, καθώς και μια ταινία που έχει ήδη ξεχωρίσει για την πρωταγωνιστική ερμηνεία της Σαρλίζ Θερόν, το «Monster» της Πάτι Τζένκινς. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Φράνσες Μακ Ντόρμαντ, ενώ το κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο είναι ο σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας από την Αργεντινή.

Εναρξη με «Cold Μountain»

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν το «Κάλλιο αργά παρά αργότερα» της Νάνσι Μάγιερς (θα προβάλλεται από αύριο και στις ελληνικές αίθουσες), το «Lightning ia bottle» του Αντουάν Φούκουα και η «Επιστροφή στο Cold Mountain», που απόψε ανοίγει επισήμως το Φεστιβάλ.

Η ταινία του Αντονι Μινγκέλα, που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Τσαρλς Φρέιζιερ, διαδραματίζεται την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου. Είναι η ιστορία της επιστροφής ενός στρατιώτη στην πατρίδα του, για να ξαναβρεθεί με την αγαπημένη του. H πλοκή θυμίζει αρκετά την Οδύσσεια, αλλά ούτε ο Φρέιζιερ ούτε ο Μινγκέλα προσπαθούν να κρύψουν τις ομοιότητες. Αντίθετα, τις τονίζουν. Στην ταινία, που διεκδικεί επτά Οσκαρ στις 29 Φεβρουαρίου, πρωταγωνιστούν η Νικόλ Κίντμαν, ο Τζουντ Λο και η Ρενέ Ζελβέγκερ. Κανείς τους δεν θα είναι, ωστόσο, στο Βερολίνο. Από τους ηθοποιούς που αναμένεται να παρευρεθούν στο Φεστιβάλ είναι οι: Τζακ Νίκολσον, Νταϊάν Κίτον, Κέιτ Μπλάνσετ, Ζιλιέτ Μπινός, Ζιλί Ντελπί, Πίτερ Φόντα, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Γούντι Χάρελσον και Ιθαν Χοκ.

Δέκα ακόμη ελληνικές ταινίες θα επιχειρήσουν να κερδίσουν μια θέση στην παγκόσμια αγορά, με τη συμμετοχή τους στη Film Market της Μπερλινάλε, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πρόκειται για τις ταινίες: «Στο χάνι», «Μεταμφιεσμένη γυναίκα», «Οι γενναίοι της Σαμοθράκης», «Οι θεατρίνες», «Μάτια από νύχτα», «Οξυγόνο», «Κόκκινη Πέμπτη», «Ενα τραγούδι δεν φτάνει», «Γαμήλια νάρκη» και «Ολο το βάρος του κόσμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή