Περιπλους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιδάκης – Μπάσης, μαζί

Ο Μανώλης Λιδάκης και ο Δημήτρης Μπάσης ενώνουν τις δυνάμεις τους από σήμερα με σειρά εμφανίσεων στο «Σινέ Κεραμεικός» (Κεραμεικού 56 & Μαραθώνος, τηλ. 210-52.22.222). H επιτυχημένη συνεργασία τους ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και τη Σκηνή του Fix. Τώρα, συνεχίζουν για πρώτη φορά μαζί στην Αθήνα σε ένα πρόγραμμα με σημαντικές ερμηνείες. Μαζί τους η Ελένη Φωτιάδου και η Ασπασία Θεοφίλου. Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30 μ.μ.) και την Κυριακή (8.30 μ.μ.).

Ο Χρήστος Λάζος στην ΑΣΚΤ

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Χρήστος Λάζος εξελέγη στις αρχές της εβδομάδας γενικός γραμματέας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών – μια θέση που έμενε κενή επί πολλά χρόνια και στην οποία είχε θητεύσει και ο Παντελής Πρεβελάκης. O Χρήστος Λάζος εξελέγη στη θέση αυτή από τη γενική συνέλευση της ΑΣΚΤ με τριάντα επτά ψήφους υπέρ. Απομένει να δούμε τη διάδοχη κατάσταση στο ΕΚΕΒΙ.

Ψηφιδωτό στην Αταλάντη

Ασυνήθιστες στην τεχνοτροπία τοιχογραφίες, με γεωμετρικά σχήματα και εντυπωσιακές απεικονίσεις, καθώς και ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό του 3ου αι. μ.Χ., βρέθηκαν στην Αταλάντη κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου. Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, αποτελούν τμήματα οικίας. Ανακαλύφθηκαν επίσης τέσσερις τοίχοι δωματίου στο οποίο σώζονται οι εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες, σε ύψος περίπου 2 μ. Το ψηφιδωτό δάπεδο που εντόπισαν μάλλον ανήκει σε τμήμα του αιθρίου της οικίας και απεικονίζει, εκτός από τα γεωμετρικά σχήματα, μάσκες θεάτρου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ζήτησε από τη Διεύθυνση Συντήρησης να συντάξει μελέτη για την αποκόλληση του ψηφιδωτού, το οποίο μετά την εγκατάσταση του αποχετευτικού δικτύου θα επανατοποθετηθεί στην αρχική του θέση.

Πέθανε η M. M. Κaye

Διάσημη συγγραφέας στην Αγγλία, κυρίως, λόγω της σαρωτικής επιτυχίας ενός βιβλίου της, η M. M. Kaye πέθανε σε ηλικία 95 ετών. Το 1978 είχε κάνει τεράστια επιτυχία με το «The Far Pavillions», η ιστορία ενός Αγγλου που μεγαλώνει στην Ινδία και ερωτεύεται μία Ινδή. Μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με τον Ομάρ Σαρίφ και την Εϊμι Ιρβινγκ, ενώ ετοιμάζεται και εκδοχή σε μιούζικαλ στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου.

Ταξίδια στον χρόνο

Είναι εφικτό το ταξίδι στον χρόνο; Τι θα συνέβαινε αν ήταν εφικτή η κατασκευή μιας μηχανής που θα μπορούσε να μας μεταφέρει στον χρόνο; O διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός Πολ Ντέιβις υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Εξαιρετικά ευρηματικό και θεωρητικά τεκμηριωμένο, το διάσημο βιβλίο του Πολ Ντέιβις «Χρονομηχανές» μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Τραυλός» σε μετάφραση Θεοφάνη Γραμμένου (σελ. 176, 15 ευρώ). Ενας ακόμη τίτλος στη φροντισμένη επιστημονική σειρά των εκδόσεων «Τραυλός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή