«Ελληνική εμπειρία» στη μνήμη του Z. Λορεντζάτου

«Ελληνική εμπειρία» στη μνήμη του Z. Λορεντζάτου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μνήμη του Ζήσιμου Λορεντζάτου, τον οποίο ο κόσμος των γραμμάτων αποχαιρέτισε χθες το μεσημέρι, αφιέρωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος τη Διεθνή Λογοτεχνική Συνάντηση, που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, με θέμα «H ελληνική εμπειρία». «Αυτό που οφείλουμε στον Ζήσιμο Λορεντζάτο είναι το ύφος του, που είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από το ήθος του».

Στο Μουσείο Μπενάκη, χθες το μεσημέρι, έγινε η επίσημη υποδοχή των ξένων συγγραφέων, που θα λάβουν μέρος στη Συνάντηση των Δελφών, που διοργανώνει η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού: ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ υποδέχθηκαν στην Αθήνα τον Ιρλανδό νομπελίστα Σέιμους Χήνυ, τον νεοελληνιστή Εντμουντ Κήλυ, την καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον Ρέιτσελ Χάντας και τον Ιάπωνα Νατζούκι Ικεζάουα. Μέχρι το βράδυ αναμενόταν ο Μισέλ Ντεόν και ο Ζακ Λακαριέρ από τη Γαλλία και ο Μίχαελ Κρούγκερ και ο Εράσμους Σέφερ από τη Γερμανία. Δεν θα μετάσχουν, τελικά, για προσωπικούς λόγους, στη Συνάντηση των Δελφών ο Τζον Φόουλς, ο Πατρίκ Λι Φερμόρ και ο Ντέρεκ Ουόλκοτ.

«Ηταν μια ιδέα της Κίρκης Κεφαλέα αυτή η συνάντηση. Στη διάρκειά της θα συζητηθούν η έννοια της ελληνικότητας, της οικουμενικότητας υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης, τι σημαίνει η Ελλάδα ως τόπος, τοπίο και αίσθηση και πώς όλα αυτά συνδέονται με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τον Πολιτισμό των Πολιτισμών» είπε ο υπουργός. O ίδιος, παρότι όπως είπε θα το ήθελε πολύ, δεν μπορεί να παραστεί στους Δελφούς, λόγω εκλογών: «Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι υποχρεώσεις στην εκλογική μου περιφέρεια. Είναι κι αυτό μια ελληνική εμπειρία!», είπε χαριτολογώντας ο Ευ. Βενιζέλος. «Οι ξένοι συγγραφείς πρόκειται να μιλήσουν για τον εαυτό τους σε σχέση με την Ελλάδα, με τον σύγχρονο αλλά και τον παλαιότερο ελληνικό κόσμο», είπε η Κίρκη Κεφαλέα. Οι προσκεκλημένοι ξένοι συγγραφείς είχαν πολλά καλά λόγια να πουν για τη σχέση τους με την Ελλάδα.

Ο νομπελίστας Σέιμους Χήνυ χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα προσωπικό του περιστατικό είπε ότι «όπως τα παιδιά μεγαλώνουν, πηγαίνουν προς τα πάνω, έτσι και τα ελληνικά γράμματα μας βοηθούν να πάμε προς τα πάνω».

Ο Εντμουντ Κήλυ -που δέχθηκε και ευχές για τα γενέθλιά του- είπε ότι «αν δεν υπήρχε η Ελλάδα δεν θα είχε γίνει συγγραφέας. Εγινα συγγραφέας επειδή είχα μια αντίληψη για το τι αξίζει στη ζωή που την έμαθα από τους Ελληνες».

Η Αμερικανίδα Ρέιτσελ Χάντας είπε ότι «στην Ελλάδα μπορεί να δει πράγματα που συνθέτουν την εικόνα ενός ποιητή». Τέλος, ο Νατσούκι Ικεζάουα είπε πως «ό,τι σημαίνει ανθρωπιά δεν το αποκόμισα από τα ελληνικά βιβλία που διάβασα αλλά από τα 3 χρόνια που έζησα στην Ελλάδα» και δεν έκρυψε τη χαρά του για το ότι πρώτη φορά θα επισκεφθεί τους Δελφούς χωρίς την υποχρέωση να ξεναγήσει Ιάπωνες τουρίστες.

Οι Ελληνες σύνεδροι

Στη Συνάντηση των Δελφών, με τους ξένους προσκεκλημένους θα συνομιλήσουν και Ελληνες ομότεχνοί τους -ποιητές και πεζογράφοι- οι οποίοι έχουν αποτυπώσει όψεις της Ελλάδας με το έργο τους: οι Τίτος Πατρίκιος, Μένης Κουμανταρέας, Θανάσης Βαλτινός, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ρέα Γαλανάκη, Ζυράννα Ζατέλη, Νάσος Βαγενάς, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Αρης Μαραγκόπουλος, Χάρης Βλαβιανός. Μαζί τους θα είναι επτά Ελληνες πανεπιστημιακοί που καλύπτουν το χώρο της Συγκριτικής Γραμματολογίας και επτά εκδότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή