Αργησαν μεν, ξεκινούν δε, έργα στην αρχαία Κόρινθο

Αργησαν μεν, ξεκινούν δε, έργα στην αρχαία Κόρινθο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και δεκαετίες είναι ξεχασμένος ο αρχαιολογικός χώρος της Κορίνθου χωρίς καμιά παρέμβαση για το απαραίτητο νοικοκύρεμά του. O μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος του νομού Κορινθίας -ανασκαφή της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής- που καλύπτει έκταση 70 στρεμμάτων, καταλαμβάνει τη δέκατη θέση πανελλαδικά στη λίστα επισκεψιμότητας των μνημείων.

Ομως, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές το βράδυ τη διαμόρφωση αυτού του χώρου που ετησίως συγκεντρώνει 160.000 επισκέπτες. Ενα συμμάζεμα στην ουσία, το οποίο, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος έφορος κ. Αλ. Μάντης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν αργότερα αναστηλωτικές επεμβάσεις.

Εργο προϋπολογισμού 300 εκ. δρχ. (Γ΄ ΚΠΣ), το οποίο ίσως γίνει η αρχή για συνέχεια με ουσιαστικότερες εργασίες σε πολλά μνημεία που περιμένουν.

Η υπόθεση της Κορίνθου άλλωστε, είναι παλιά για το ΚΑΣ, που είχε αναβάλει τη συζήτησή της προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία στην περιοχή. Τώρα, σε πρώτη φάση, θα εφαρμοστεί η μελέτη της Αμερικανικής Σχολής για να γίνει ο χώρος λειτουργικός με κάποιες εργασίες αναβάθμισης. Ομως η ουσία είναι τα αναστηλωτικά έργα, που έχουν σταματήσει από τη δεκαετία του ’30.

Εργασίες

Προς το παρόν θα γίνει διαμόρφωση του ασφαλτοστρωμένου χώρου στη θέση του σημερινού πάρκινγκ κι αυτό θα μεταφερθεί απέναντι, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται το «Ξενία». Επίσης θα απομακρυνθούν τα εσωτερικά συρματοπλέγματα (αυτά που ο Θ. Πάγκαλος είχε παρομοιάσει με στρατόπεδο συγκέντρωσης), ώστε να κινείται ελεύθερα ο επισκέπτης, ενώ θα δημιουργηθεί νέο πωλητήριο αλλά και νέα είσοδος στη βόρεια πλευρά στην οποία πρόσβαση θα έχουν και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύγχρονη και για όλους θα είναι και η νέα είσοδος που θα γίνει στο μουσείο.

Με τις καινούργιες μάλιστα διευθετήσεις, απελευθερώνεται χώρος και στο εσωτερικό του. Υπάρχει μάλιστα η ελπίδα να δημιουργηθούν δυο νέες αίθουσες με προϊστορικές αρχαιότητες.

Ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου, στην οδό Λεχαίου, πάνω από την οποία περνάει δρόμος, θα γίνουν έργα αντιστήριξης καθ’ ύψος.

Καταρρέουν

Οπως τόνισε ο Αλ. Μάντης, μετά απ’ αυτά τα έργα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα μνημεία που καταρρέουν και είναι σε δεινή κατάσταση. Προτεραιότητα λοιπόν στις αναστηλώσεις έχουν οι αρχαίες κρήνες (Γλαύκη και Πειρήνη), ο ναός του Απόλλωνα και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου (από ‘κει μίλησε προς τους Κορινθίους).Γ. Συκκα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή