Νέες εκδόσεις

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διάβολος φοράει Ρrada

μετ. Σοφία Μαριάτου

εκδ. A. Λιβάνη, σελ. 557

Ενα εκατομμύριο κοπέλες θα πέθαιναν για να βρουν τη δουλειά που κέρδισε η Αντρεα Ζαξ, μια νεαρή Αμερικανίδα φέρελπις συγγραφέας μέσα στη χαοτική Νέα Υόρκη. Διότι προσελήφθη βοηθός της θρυλικής Μιράντα Πρίστλι, αρχισυντάκτριας του περίφημου περιοδικού μόδας Runway. H ανυποψίαστη Αντρεα θα προσγειωθεί ωστόσο ανώμαλα όταν θα βρεθεί σε ένα γραφείο όπου η κάθε του γωνιά κραυγάζει «Πράντα», «Αρμάνι», «Βερσάτσε», όταν θα αρχίσει να κυκλοφορεί μέσα σε ένα κόσμο απίστευτα αδύνατων στυλάτων γυναικών και υπέροχων αντρών. H ίδια η Μιράντα είναι εξάλλου η προσωποποίηση του ανυπόφορου παρανοϊκού αφεντικού που έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει τις εκλεπτυσμένες υπάρξεις που την περιτριγυρίζουν σε κατατρομαγμένα πιτσιρίκια.

Jose Freches

O Δίσκος του Νεφρίτη

Τα άλογα του ουρανού

μετ. Χριστίνα Ξανθοπούλου

εκδ. Χατζηνικολή, σελ. 512, 21,30 ευρώ

Ο Ζοζέ Φρες είναι διπλωματούχος στην ιστορία της τέχνης και στις κινέζικες σπουδές. «O δίσκος του Νεφρίτη» είναι το μυθιστόρημα της συγχώνευσης που πραγματοποιήθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα ανάμεσα στα «Εμπόλεμα Βασίλεια» για να γεννηθεί η πιο απέραντη και πολυάνθρωπη αυτοκρατορία του κόσμου. Μέσα σε αυτό το μυθικό σύμπαν του λυρισμού και του θεοποιημένου ερωτισμού, οι γυναίκες έχουν αναπτύξει την πιο σατανική επινοητικότητα στο να χειρίζονται τα σαρκοβόρα πάθη της εξουσίας.

Αλαίν ντε Μποττόν

Μικρή φιλοσοφία του έρωτα

μετ. Γιάννη Ανδρέου

εκδ. Πατάκη, σελ. 320, 15,50 ευρώ

Πρωτότυπο ερωτικό μυθιστόρημα, περιγράφει πώς ζούμε και ερωτευόμαστε. Περνώντας από τον Αριστοτέλη στον Βιτγκενστάιν και από την Ιστορία στη θρησκεία, ο συγγραφέας χαρτογραφεί την πορεία μιας ερωτικής σχέσης από το πρώτο φιλί ώς τους καβγάδες και τη συμφιλίωση, την αγωνία και την πίκρα του χωρισμού.

Carla Νeggers

Σκοτεινό αίνιγμα

μετ. Κλαίρη Λαϊνά

εκδ. Mira, σελ. 384, 6,20 ευρώ

Η Τες Χάβιλαντ είναι ενθουσιασμένη με το παλαιό οίκημα που ήρθε απρόσμενα στην κατοχή της. Οι φήμες λένε πως είναι στοιχιεωμένο αλλά η Τες δεν πιστεύει στα φαντάσματα. Αλλωστε, ό,τι και να της συμβεί μπορεί να βασίζεται στον λιγομίλητο αλλά γοητευτικό γείτονά της Αντριου Θορν που με την εξάχρονη κόρη του την προσεγγίζουν φιλικά. Ωσπου έντρομη θα ανακαλύψει ένα σκελετό στο κλειδωμένο της κελλάρι. Βρίσκεται άραγε εκεί από χρόνια ή είναι απομεινάρι κάποιου πρόσφατου ανεξιχνίαστου εγκλήματος; H Τες αρχίζει να αναρωτιέται για την παλιά τραγωδία που έχει σημαδέψει το σπίτι της.

ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ

Joseph Pittode Τournefort

Ταξίδι στην Κρήτη

και στις νήσους του Αρχιπελάγους

μετ. Μάκης και Μυρτώ Απέργη

Πανεπιστημνιακές Εκδόσεις Κρήτης, σελ. 530, 40 ευρώ

Το 1700, ο Γάλλος γιατρός και βοτανολόγος Ζοζέφ Πιττόν ντε Τουρνεφόρ αναλαμβάνει κατ’ εντολήν του Γαλλικού Στέμματος ερευνητική αποστολή στην Εγγύς Ανατολή με σκοπό τη συλλογή φυτών αλλά και πληροφοριών για τον κόσμο της περιοχής. Στο ταξίδι του συνοδεύεται από τον ζωγράφο Κλωντ Ωμπριέ και τον Γερμανό γιατρό Αντρέας Γκουντελσάιμερ. Κατά τη διάρκεια δε της διετούς αυτής περιήγησης περιγράφει, υπό την μορφήν επιστολών τις οποίες απευθύνει στον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κόμη ντε Πονσαρτραίν, τριάντα οκτώ νησιά του Αιγαίου, την Κωνσταντινούπολη καθώς και περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της Αρμενίας και της Γεωργίας. H έκδοση περιλαμβάνει τις δέκα πρώτες επιστολές που αφορούν την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται υπό οθωμανικό ζυγό.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αndrew Stewart

Τέχνη, επιθυμία και σώμα

στην Αρχαία Ελλάδα

μετ. Αναστάσιος Νικολόπουλος

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 476

Το σώμα κατείχε κεντρική θέση στον εικαστικό πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και οι εικόνες του εξακολουθούν να αιχμαλωτίζουν τη δυτική φαντασία. Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ο Αντριου Στιούαρτ διερευνά την παράξενη προσήλωση των Ελλήνων στο γυμνό σώμα, την έμφαση που έδιναν στην ακεραιότητα, στη ρώμη και στο κάλλος του. Εξετάζει μια σειρά από κατασκευές και απεικονίσεις των φύλων, από τους άντρες στη ζωφόρο του Παρθενώνα ώς τα γυμνά κορίτσια στους σπαρτιάτικους φορητούς καθρέφτες και αναλύει προσεκτικά τις δυο πιο σημαντικές δοκιμές πάνω στο θέμα: το Δορυφόρο του Πολυκλείτου και την Κνιδία Αφροδίτη του Πραξιτέλη. H πλούσια αισθητικά και κοινωνιολογικά αυτή μελέτη δεν προσεγγίζει τα αρχαία έργα ως αντανακλάσεις της κοινωνικής ζωής αλλά και ως διαπλαστικούς παράγοντές της.

ΝΟΜΙΚΟ

Τιμολέων N. Φουντεδάκης

Η σύγκρουση των διακριτικών γνωρισμάτων

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 273, 27 ευρώ

Στη σύγχρονη εποχή της ενοποίησης των αγορών και της επιτάχυνσης των συναλλαγών, διακριτικά γνωρίσματα όπως είναι τα σήματα, η επωνυμία, ο διακριτικός τίτλος κ.ά., έχουν αναχθεί σε στοιχεία που ενσωματώνουν μια ιδιαιτέρως υψηλή οικονομική αξία. Με επίκεντρο το φαινόμενο της σύγκρουσης μεταξύ δύο ή περισσοτέρων διακριτικών ενδείξεων, το βιβλίο πραγματεύεται το σύνολο του δικαίου των βασικών ζητημάτων του σύγχρονου δικαίου των διακριτικών γνωρισμάτων με θέματα όπως η έκταση, τα συστήματα και οι αξιώσεις προστασίας, ο κίνδυνος σύγχυσης, η αρχή της χρονικής προτεραιότητας και η λειτουργία της.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

διασκευή Τζέμη Τασάκου

εικον. Ευαγγ. Βασιλειάδου

εκδ. Κέδρος, 12 ευρώ

Καθώς υπάρχουν αρκετές διασκευές του Σαίξπηρ στην αγορά, οι συντελεστές του έργου αποφάσισαν μια διαφορετική προσέγγιση του κλασικού κειμένου. Με σεβασμό προς το πρωτότυπο έργο, οι εικονογραφημένοι ήρωες (Ρωμαίος, Ιουλιέτα, Καπουλέτος και λοιποί) εκφέρουν τα αυθεντικά τους λόγια, διατυπωμένα όμως κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα νοήματα να είναι εύληπτα στα παιδιά. H απόδοση είναι επί πλέον έμμετρη, αφ’ ενός διότι αυτό προσιδιάζει περισσότερο στο ύφος του Σαίξπηρ και αφ’ ετέρου γιατί στα παιδιά αρέσουν περισσότερο οι στίχοι που ομοικαταληκτούν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Αlbert O. Ηirschman

Τα πάθη και τα συμφέροντα

μετ. Ιουλία Τσολακίδου

εκδ. Παρατηρητής, σελ. 222, 13 ευρώ

Ενας από τους γνωστούς διανοητές της εποχής μας, ο Albert O. Ηirschmaεπιτρέπει να δούμε τα ιδεολογικά θεμέλια του καπιταλισμού υπό νέο πρίσμα καθώς μεταβάλλει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την οικονομική ανάπτυξη. H οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζει, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε μαθηματικά μοντέλα. «Κλειδί» για την κατανόηση του εμηνευτικού συστήματος του Ηirschmaείναι η έννοια του συμφέροντος ως μέσου για τη χειραγώγηση των απείθαρχων και καταστροφικών παθών του ανθρώπου.

ΑΡΧΕΙΑ

Αν. Μηλίτση – Νίκα

Χρ. Θεοφιλοπούλου – Στεφανούρη

Το Αρσάκειο Καλαμάτας 1914 – 1923

Γενικά Αρχεία του Κράτους, σελ. 96

Υπό ποίες συνθήκες ιδρύθηκαν τα αστικά σχολεία θηλέων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας; Ποιος ήταν ο ρόλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας; Γιατί ιδρύθηκε στην Καλαμάτα τέτοιο σχολείο, ποια η οργάνωσή του, πόσες μαθήτριες φιλοξένησε και ποια ήταν η κοινωνικο-οικονομική προέλευση των μαθητριών αυτών; Ηταν το διδακτικό προσωπικό ποσοτικά και ποιοτικά επαρκές; Τι ευαγγελίστηκε το σχολείο και τι τελικά πρόσφερε; Βασισμένη στο ιστορικό αρχειακό υλικό των ΓΑΚ/Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, η μελέτη επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τη λειτουργία του Αρσακείου Καλαμάτας. Αν και βραχύχρονη, από το 1914 ώς το 1923, η λειτουργία του σχολείου αποτέλεσε, όπως προκύπτει, ενδιαφέρουσα παρέμβαση στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή