Ενα περιοδικό για τη φιλοσοφία συμπλήρωσε μια 25ετία

Ενα περιοδικό για τη φιλοσοφία συμπλήρωσε μια 25ετία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρη προσέχειν τω πολλώ χρόνω και τοις πολλοίς έτεσιν» λέει ο Αριστοτέλης («Πολιτικά» β 5, 1.264 a 2), θέτοντας ως όρο τη διάρκεια προκειμένου να κριθεί κάποιο κοινωνικό έργο ή επίτευγμα? τον όρο αυτόν ικανοποιεί και με το παραπάνω η έκδοση της διεθνούς φιλοσοφικής επιθεώρησης «Philosophical Inquiry» που φέτος συμπλήρωσε 25 έτη συνεχούς κυκλοφορίας και εόρτασε την επέτειο αυτή με την έκδοση πανηγυρικού τεύχους σε δύο τόμους. Το «Philosophical Inquiry» ιδρύθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αμερική από τον ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτριο Z. Ανδριόπουλο, που τότε δίδασκε σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Με τον ερχομό του στην Ελλάδα, το περιοδικό συνέχισε την έκδοσή του από το ΑΠΘ, με συνεκδότη τον καθηγητή Φιλοσοφίας εκεί κ. Νικόλαο Αυγελή. Χάρη στο ανυποχώρητο σθένος του ιδρυτή του, το περιοδικό διακρίθηκε πολλαπλά καθ’ όλη την εικοσιπεντάχρονη πορεία του.

Τα δημοσιευμένα κείμενα, κυρίως στην αγγλική αλλά και τη γερμανική και γαλλική γλώσσα, ξεπερνούν τις 5.800 σελίδες και στη μεγάλη πλειονότητά τους αφορούν την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και την αναλυτική φιλοσοφία και επιστημολογία, χωρίς να παραγνωρίζονται και άλλα ζητήματα συστηματικής φιλοσοφίας, όπως Ηθικής, Αισθητικής, Πολιτικής Φιλοσοφίας ή, ακόμη, ζητήματα νεωτερικά όπως η Οικοφιλοσοφία. Πολλά από τα άρθρα αυτά έχουν αναδημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους ξένων εκδοτικών οίκων και ιδιαίτερα όσα που αναφέρονται στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία. (Κάποια από τα σημαντικά αυτά άρθρα, μεταφρασμένα, συμπεριελήφθησαν, εφόσον βέβαια είχαν σχετική θεματολογία, σε δύο συλλογικά έργα που παρουσίασε στην ελληνική γλώσσα ο κ. Ανδριόπουλος για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.)

Το τιμητικό συμβούλιο του περιοδικού αποτελούν σημαντικά ονόματα της φιλοσοφίας όπως οι N. Chomsky, J. Habermas, P. Strawson, A.P.D. Mourelatos, και από την Ελλάδα ο ακαδημαϊκός κ. K. I. Δεσποτόπουλος. Μέλη του ίδιου συμβουλίου υπήρξαν οι εκλιπόντες Th. Kuhn, K. Popper, W. V. Quine, Gr. Vlastos και από την Ελλάδα οι ακαδημαϊκοί Π. Κανελλόπουλος, Ευ. Παπανούτσος και ο Γ. Μουρέλος, καθηγητής του ΑΠΘ. Ξεχωριστής σημασίας είναι το γεγονός ότι το «Philo-sophical Inquiry» αποστέλλεται σε πανεπιστημιακές και άλλες ερευνητικές βιβλιοθήκες όλων των ηπείρων και στους συνδρομητικούς καταλόγους του περιλαμβάνονται μερικές από τις παγκόσμια σημαντικότερες πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, όπως εκείνες της Οξφόρδης, του Πρίνστον, του Χάρβαρντ, του Μονάχου, της Μόσχας, του Ελσίνκι κ.ά., αλλά και βιβλιοθήκες πανεπιστημίων όπως του Πεκίνου, του Τόκιο, της Καντόνας, του Σίδνεϊ, και ως τα ακρότερα σημεία του πλανήτη μας.

Η προσφορά επομένως του «Philo-sophical Inquiry» είναι διπλή, επιστημονική και εθνική συνάμα, καθώς γίνεται προφανές από τα παραπάνω ότι η έκδοσή του συνετέλεσε κατά το 25χρονο παρελθόν του και συντελεί και θα συντελεί, σε σημαντικότατο βαθμό, στην προβολή, καλλιέργεια και μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και του ελληνικού πνεύματος σε διεθνές επίπεδο. Μία άλλη, επίσης, σπουδαιότατη προσφορά του είναι ότι διευκολύνει τις επαφές και τις ανταλλαγές μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων της επικράτειας που δημοσιεύουν μελέτες τους σ’ αυτό, αλλά και των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς γύρω του κινούνται οι περισσότεροι Ελληνες καθηγητές Φιλοσοφίας σε ξένα πανεπιστήμια. Αυτό το τελευταίο αποτελεί ιδιαίτερα πολύτιμη συμβολή προς την ελληνική φιλοσοφική επιστημονική κοινότητα, η οποία έρχεται έτσι σε διάλογο με την ομοεθνή της στο εξωτερικό, αλλά και με ξένους φιλοσόφους, χάρη στην άμεση ενημέρωση σε επίπεδο συγγραφικής παραγωγής, αλλά και με τη γενικότερη επικοινωνία.

(1) O Γ. Αραμπατζής είναι ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή