ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

Μνήμη Καρόλου Κουν

Συμπληρώνονται τις μέρες αυτές 17 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου σκηνοθέτη και δασκάλου του θεάτρου μας Καρόλου Κουν, δημιουργού του Θεάτρου Τέχνης. Το Σάββατο θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο A΄ Νεκροταφείο, παρουσία μαθητών, φίλων και συνεργατών του, ενώ το ίδιο βράδυ (14/2) το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει δωρεάν τις παραστάσεις που παίζονται στις δύο σκηνές του Θεάτρου Τέχνης: στη σκηνή της Φρυνίχου 4, στην Πλάκα, το μουσικοθεατρικό «Transit», των Κάτιας Γέρου – Θόδωρου Γράμψα και στο «Υπόγειο» (Πεσμαζόγλου 5) μια γενική δοκιμή του έργου «True West» του Σαμ Σέπαρντ, που ανεβαίνει κανονικά την άλλη εβδομάδα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου. Οι θέσεις θα διατεθούν την ίδια μέρα (Σάββατο) από τις 10 π.μ. ώς τη 1 το μεσημέρι με σειρά προσελεύσεως.

Για παιδικά τραγούδια

Διαγωνισμό σύνθεσης παιδικών τραγουδιών προκήρυξε η Ορχήστρα Χρωμάτων, επιθυμώντας να εμπλουτίσει το ελληνικό ρεπερτόριο με ποιοτικά τραγούδια για παιδιά. Τα τραγούδια που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν σε δύο συναυλίες στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Αθήνας 2004» και θα ερμηνευθούν από την ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και από παιδιά που θα έχουν επιλεγεί για το σκοπό αυτό. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος στιχουργοί και συνθέτες έως 40 ετών με ένα ή δύο το πολύ τραγούδια, έως τις 30 Απριλίου. Την επιλογή των τραγουδιών που θα παρουσιαστούν στις συναυλίες θα κάνει επιτροπή που θα ορίσει η O.X., με ευθύνη της οποίας θα γίνει και η ενορχήστρωση. Αμοιβή για κάθε επιλεγμένο τραγούδι 1.000 ευρώ μεικτά. Πληροφορίες στα γραφεία της O.X. (Αλεξάνδρου Σούτσου 18, Κολωνάκι, τηλ: 210-36.28.589).

Σωρός ερειπίων λόγω αδιαφορίας

Η πλημμελής συντήρηση, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, προκάλεσαν την κατάρρευση του «Μεγάλου Γεφυριού» στον Ζαγορίσιο ποταμό. Το εντυπωσιακό, μονότοξο, πέτρινο Μεγάλο Γεφύρι του Καβαλαρίου οικοδομήθηκε τον 18ο αιώνα και είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο…

Η περίπτωση Τζιακομέτι

Προϊόν μακροχρόνιας έρευνας, το νέο βιβλίο του καθηγητή B. Φιοροβάντε για τον μεγάλο γλύπτη A. Τζιακομέτι μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παπαζήση». O συγγραφέας, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει μελετώντας συστηματικά τη μοντέρνα τέχνη και αισθητική, αποπειράται μία προσέγγιση που βασίζεται στη νεότερη βιβλιογραφία για τον Τζιακομέτι. Αναφορά του είναι η αισθητική θεωρία της Σχολής της Φρανκφούρτης.