Οι εκπλήξεις της Πινακοθήκης

Οι εκπλήξεις της Πινακοθήκης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έκπληξη μας επιφυλάσσει η Εθνική Πινακοθήκη για την άνοιξη. Λίγο πριν από τα εγκαίνια της Γλυπτοθήκης, θα έχουμε πιθανότατα την ευκαιρία να δούμε από κοντά έργα και αντικείμενα από τις αυτοκρατορικές συλλογές του Πεκίνου. Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα οι διαπραγματεύσεις είναι σε πολύ καλό δρόμο. Αν όλα πάνε καλά, η έκθεση με τους θησαυρούς από την Κίνα θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό, τα μέσα Μαΐου.

Μεγάλη προσέλευση

Η παρούσα έκθεση της Πινακοθήκης «Υπό το Φως του Απόλλωνα» δείχνει να βρίσκεται στα χνάρια των μεγάλων εκθεσιακών γεγονότων του παρελθόντος. Ηδη έχουν κοπεί 80.000 εισιτήρια (συμπεριλαμβανομένων και των ατελειών, που έχουν παιδιά, φοιτητές ή υπερήλικες αλλά χωρίς να υπολογίσει κανείς τα γκρουπ των μαθητών). Γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί το ωράριο της έκθεσης σε συνεννόηση με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Μέχρι στιγμής αυτό έχει γίνει εφικτό μόνο για την Κυριακή όπου το Μουσείο λειτουργεί μια ώρα παραπάνω, μέχρι τις 3 μ.μ.

Στη Λωζάννη

Την ώρα που χιλιάδες Αθηναίοι σπεύδουν να θαυμάσουν από κοντά έργα της Αναγέννησης, μερικά από τα σπουδαιότερα έργα των μονίμων συλλογών της Πινακοθήκης ταξίδεψαν στην Ελβετία. Το Fondatiode l’ Hermitage της Λωζάννης φιλοξενεί εδώ και μερικές ημέρες 100 πίνακες και σχέδια σε μια έκθεση με τίτλο «Από τον Ελ Γκρέκο στον Ντελακρουά» με επιμελήτρια την Εφη Αγαθονίκου. Είναι η πρώτη φορά που μια επιλογή από τα πολυτιμότερα αποκτήματα του Μουσείου παρουσιάζονται στο εξωτερικό. H πρωτοβουλία ανήκει στη γενική μας πρόξενο στη Γενεύη, Αικατερίνη Λούπα και δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου.

Ολυμπιακή πόλη

Η επιλογή της Λωζάννης έγινε καθώς είναι η μόνιμη έδρα της Ολυμπιακής Επιτροπής και θεωρείται ολυμπιακή πόλη. Στο Hermitage φιλοξενούνται δύο έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου «H συναυλία των Αγγέλων» και ο «Αγιος Πέτρος». (Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Λονδίνο για την έκθεση του Ελ Γκρέκο βρίσκεται «H κοίμηση της Θεοτόκου» ενώ δεν ταξίδεψε τελικά «H άποψη του Ορους Σινά» από το Ηράκλειο).

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης: «O Εφιππος Ελληνας Αγωνιστής» του Ντελακρουά, «O Μουσικός» του Τσέκο ντελ Καραβάτζο, «H θεραπεία του παραλυτικού» του Λούκα Τζορντάνο, «Νεκρή Φύση» του Φαντέν Λατούρ. Παράλληλα παρουσιάζονται και έργα ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα των Γύζη, Λύτρα και Ιακωβίδη καθώς και έργα μεταβυζαντινής περιόδου όπως «H Παναγία του Ισχυρού Μανδύα» και «H Σταύρωση» του Παβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή