Περιπλους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάρτιο στην Ακαδημία

Το διεθνές συνέδριο «H Τέταρτη Σταυροφορία και οι επιπτώσεις της» θα διεξαχθεί στην Ακαδημία Αθηνών στις 10 – 12 Μαρτίου με σημαντικές ανακοινώσεις από επιφανείς επιστήμονες. Εκ παραδρομής, στο χθεσινό φύλλο ανεγράφη ότι το συνέδριο έχει αρχίσει τις εργασίες του. Ζητούμε συγγνώμη και θα επανέλθουμε με κάλυψη του συνεδρίου τον… Μάρτιο.

Νέα ειδώλια στην Αρχ. Πέλλα

Εκατοντάδες ειδώλια, μεταξύ των οποίων μια εντυπωσιακή σειρά με τον Ερωτα και παιδαγωγούς να οδηγούν νέους στο σχολείο, χάλκινα νομίσματα, κεραμικά, μεταλλικά και ελεφαντοστέινα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν με άλλα υλικά, για να μπαζωθεί σημείο της Αρχαίας Αγοράς Πέλλας, αποκτούν ιδιαίτερη αξία έπειτα από περίπου 2.400 χρόνια. O άχρηστος θησαυρός των αρχαίων κατοίκων της Πέλλας και πλήθος άλλων αντικειμένων (ειδώλια, αγγεία, ένα ασημένιο τετράδραχμο με την επιγραφή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ») ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφής στην Αγορά της Πέλλας, η οποία διεξάγεται εδώ και 24 χρόνια από το ΑΠΘ. Τα νέα ευρήματα και τη δραστηριότητα της δημόσιας ζωής στην αρχαία πόλη από τον 4ο ώς τον 1ο π. X. αιώνα θα παρουσιάσει ο διευθυντής της ανασκαφής, καθηγητής κ. Ιωάννης M. Ακαμάτης, το Σάββατο στο 17ο αρχαιολογικό συνέδριο που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο βιβλίο της Μπρούκνερ

Από τις πιο σεβαστές μορφές της βρετανικής λογοτεχνίας, η Ανίτα Μπρούκνερ είναι πολυγραφότατη, με τα μινιμαλιστικά βιβλία της να χαρακτηρίζονται από σπαρακτικά πορτρέτα μοναχικών ανθρώπων. Από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα», που εκδίδουν τα βιβλία της στα ελληνικά, μόλις κυκλοφόρησε ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία της με τίτλο «Το επόμενο μεγάλο γεγονός» (μτφ. Μάρα Ευθυμίου, σελ. 352, τιμή 15 ευρώ). «O Χερτς είναι 73 χρόνων κι αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα όλων των συνομηλίκων του. Τι θα κάνει στην υπόλοιπη ζωή του; Ποιο θα είναι το τέλος του; Κάπως πρέπει να γεμίσει ευχάριστα το χρόνο που του απομένει. Αλλά πώς;». Ενα σύγχρονο βρετανικό μυθιστόρημα με θέμα οικουμενικό στην ευγενή πεζογραφική παράδοση της Ανίτα Μπρούκνερ.

«Επιστροφή» στη ζωή

Πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε με ευαισθησία στο κάλεσμα του Συλλόγου Επανένταξης Εθισμένων «H Επιστροφή» την προηγούμενη Δευτέρα στο Rex. H πρωτοβουλία της προέδρου του συλλόγου, Γέλης Αγγελοπούλου, και του Δ. Σ. να οργανώσουν μια φιλανθρωπική βραδιά είχε μεγάλη απήχηση και πρόσθεσε άλλη μια επιτυχία στις μέχρι τώρα προσπάθειες της «Επιστροφής» για συμπαράσταση στους πάσχοντες από διαφόρων ειδών εξαρτήσεις.

Επιχείρηση και παράδοση

Με τίτλο «Επιχείρηση και Παράδοση» εγκαινιάζεται σήμερα (18.00 – 21.00) η έκθεση οικονομικής και επιχειρηματικής ιστορίας στις εγκαταστάσεις των εκδόσεων «Κέρκυρα» (Βλαχάβα 6-8, πάροδος Αθηνάς). H έκθεση, με πρωτοβουλία της εκδότριας Αλεξάνδρας K. Βοβολίνη – Λασκαρίδη, έχει συμβολικό και επετειακό χαρακτήρα με αφορμή τα 70 χρόνια του ιστορικού περιοδικού «Βιομηχανική Επιθεώρησις», το οποίο μετονομάζεται πλέον σε «Οικονομική Επιθεώρηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή