ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιπλους

Ογδοη χρονιά το Βalkanika

Στην Ελλάδα θα φιλοξενηθεί φέτος, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2004, με οικοδεσπότη τις εκδόσεις «Κέδρος», το βραβείο Balkanika. H ελληνική κριτική επιτροπή (την αποτελούν οι Τιτίκα Δημητρούλια, Κώστας Παπαγεωργίου και Ερη Σταυροπούλου) αφού εξέτασε την παραγωγή 2001 και 2002 επέλεξε το μυθιστόρημα του Διαμαντή Αξιώτη «Πλωτές Γυναίκες» (εκδόσεις «Κέδρος») να εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας. Στο βραβείο Balkanika θεσπίστηκε από την ένωση επτά Βαλκάνιων εκδοτών.

Αλμπέρ Καμί με τσέμπαλο

Στη σειρά του κύκλου λογοτεχνίας και μουσικής με γενικό τίτλο «Πού ταξιδεύει ο νους σου» της Ορχήστρας Χρωμάτων, θα παρουσιαστεί μεθαύριο Δευτέρα στο Ιδρυμα Μελίνας Μερκούρη, στην Πλάκα (Πολυγνώτου 9-11), βραδιά με τη «Μοιχαλίδα» του Αλμπέρ Καμί συνοδεία πρωτότυπης μουσικής που συνέθεσε ο Γιώργος Χατζημιχελάκης ειδικά για την ανάγνωση του έργου αυτού. Την αφήγηση έχει αναλάβει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη και τη μουσική εκτελεί στο τσέμπαλο η Αγγελίνα Τκάτσεβα, εκλεκτή μουσικός που ζει στην Ελλάδα. Εναρξη στις 8.30 μμ.

Σε β’ έκδοση η «Παρακμή»

Θεωρείται, όχι άδικα, ως ένα από τα πιο απαιτητικά βιβλία της παγκόσμιας διανόησης, «H παρακμή της Δύσης» του Οσβαλντ Σπένγκλερ. Το έργο κυκλοφόρησε στα ελληνικά, σε δίτομη έκδοση, από τις εκδόσεις «Τυπωθήτω – Γιώργος Δαρδανός» σε μετάφραση Λευτέρη Αναγνώστου. H πρώτη έκδοση του κλασικού έργου του Σπένγκλερ εξαντλήθηκε και ήδη ανατυπώθηκε σε 1.000 αντίτυπα. Καλά νέα για ένα «δύσκολο βιβλίο».