Νέες εκδόσεις σε λίστα αναμονής

Νέες εκδόσεις σε λίστα αναμονής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές βάζουν φρένο σε πολλά, και στις προσεχείς εκδόσεις. Οι εκδοτικοί οίκοι, μετά την ιλιγγιώδη βιβλιοπαραγωγή των γιορτών που πέρασαν, προγραμματίζουν αυτή την περίοδο τα βιβλία του πρώτου εξαμήνου του 2004. Πάντα όμως με το δίλημμα: να βγουν πριν ή μετά τις εκλογές;

Ελληνική πεζογραφία

Πριν ή μετά τις εκλογές πάντως, περιμένουμε αρκετές και ενδιαφέρουσες εκδόσεις σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων. Μια μικρή πρόγευση θα δώσουμε σήμερα.

Στην ελληνική πεζογραφία σημειώνουμε το νέο βιβλίο της Μάρως Δούκα «Αθώοι και φταίχτες», με ιστορικό φόντο για το ζήτημα των «τουρκοκρητικών, και τα ανέκδοτα διηγήματα της αειθαλούς Διδώς Σωτηρίου – και τα δύο από τις εκδόσεις «Κέδρος».

Με νέο βιβλίο, μυθιστόρημα αυτήν τη φορά (με τίτλο «Λαβύρινθος») επανεμφανίζεται ο Πάνος Καρνέζης, που είχε εντυπωσιάσει με την πρώτη εμφάνιση στο χώρο του βιβλίου. Ενας δεύτερος πολλά υποσχόμενος συγγραφέας, που έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από το περιοδικό «Διαβάζω», ετοιμάζει το δεύτερο βιβλίο του: ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης. Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» με τίτλο «O φιλοξενούμενος». Πρώτη εμφάνιση στον χώρο του μυθιστορήματος από έναν παλαίμαχο της γραφής: τον Μάνο Ελευθερίου, με φόντο την αγαπημένη του Ερμούπολη του προπερασμένου αιώνα. Τέλος νέα βιβλία περιμένουμε από νεότερους συγγραφείς, όπως η Θεοφανώ Καλογιάννη («Ανοιξον – μια σύγχρονη προσευχή – εκδόσεις «Εστία»), την Αρχοντούλα Διαβάτη, με θέμα τη γενιά του Πολυτεχνείου, κ.ά.

Στην ξένη λογοτεχνία εξακολουθεί να κυριαρχεί η επανέκδοση των κλασικών βιβλίων των μεγάλων συγγραφέων του 20ού αιώνα. Ετσι, οι εκδόσεις «Καστανιώτης» θα εκδώσουν βιβλία του Χέμινγουέι, ενώ είναι ήδη στο στάδιο της μετάφρασης από τα ρωσικά, το πλήρες κείμενο του κλασικού μυθιστορήματος του Μπορίς Παστερνάκ «Δόκτωρ Ζιβάγκο». Στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς θα μπορέσουμε να διαβάσουμε ακόμα βιβλία του Χένρι Μίλερ (Μεταίχμιο), του Ντελίλο (Εστία) του Φίλιπ Ροθ («H τετραλογία του Ζούκερμαν», Πόλις), του Απντάικ (Καστανιώτης), του Χένρι Τζέιμς (Αγρα), και πολλά ακόμα.

Βιογραφίες

Οι βιογραφίες εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον τόσο των εκδοτών όσο και των αναγνωστών. Ετσι, το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν δύο διαφορετικές βιογραφίες του Φιντέλ Κάστρο (από τις εκδόσεις «Πατάκης» διά γραφίδος του Νορμπέρτο Φουέντες, και «Κριτική»), του Λένιν (Εστία), του Νίτσε και της Χάισμιθ (Νεφέλη), του Πιραντέλο και του Πικάσο (Μεταίχμιο) και δύο πολυαναμενόμενες αυτοβιογραφίες: της Ιζαμπέλ Αλιέντε (Ωκεανίδα) και ενός άσου των γηπέδων: του Ντέιβιντ Μπέκαμ (Ελληνικά Γράμματα).

Ο χώρος του δοκιμίου, της φιλοσοφίας και του στοχασμού είναι επίσης προνομιακός, τα τελευταία χρόνια, για τους εκδότες. H άνοδος του επιπέδου των μεταφραστών, η αύξηση των πανεπιστημιακών σχολών και των πτυχιούχων είναι δύο από τις βασικές αιτίες για την μεγάλη εκδοτική άνοδο των βιβλίων αυτής της κατηγορίας.

Το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν βιβλία του Χάμπερμας («Μέλλον της ανθρώπινης φύσης», Scripta), του Ζακ Ντεριντά («Πέραν του κοσμοπολιτισμού», Πατάκης), της Τζούλιας Κρίστεβα («Ξένοι στον εαυτό μας», Scripta), του Εντουαρντ Σάιντ από τρεις εκδοτικούς οίκους (Αγρα, Νεφέλη και Scripta) κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή