Ρέουσες καταστάσεις

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο έργο του Γιάννη Μπουτέα, ο οποίος δικαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο βασικός εκπρόσωπος των Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών στο χώρο των γλυπτικών εφαρμογών με κύριο στοιχείο το φως, φυσικό ή τεχνητό, είναι αφιερωμένη η έκθεση «Ρέουσες Καταστάσεις» του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. H έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου και είναι η πρώτη συστηματική παρουσίαση του έργου του καλλιτέχνη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιάννης Μπουτέας είναι ένας από τους πρώτους Ελληνες καλλιτέχνες που έσπασαν το φράγμα του συμβατικού πλαστικού χώρου και μπήκε νωρίς στην περιπέτεια της οπτικής εξευρένησης με αφετηρία την κινητική έννοια του αντικειμενικού κόσμου. Ενσωμάτωσε στον προβληματισμό του στοιχεία της arte povera, καθώς και στοιχεία της τεχνολογίας luminal art – σωλήνες νέον.

Χρησιμοποιεί μεγάλη ποικιλία φτωχών και τεχνολογικών υλικών, όπως νέον, σχοινιά, σπάγκους κ.ά., τα οποία ανακυκλώνει σε απροσδόκητες χρήσεις τους με κύριο στοιχείο της οργάνωσης την ελευθερία της χειρονομίας. Σήμερα, συνεχίζει την έρευνά του σ’ ένα πεδίο καθαρά εννοιολογικών εφαρμογών. Οπως λέει ο ίδιος, ξεκίνησε από την ιδέα του Πλωτίνου ότι «το ίχνος είναι η μορφή του άμορφου και στην επέκτασή του μπορεί να γίνει φορέας μορφών και ενεργειακών καταστάσεων».

Τα έργα του Μπουτέα, χωρίς να είναι εκρηκτικά και επιθετικά, επιβάλλονται με την εννοιολογική τους διάσταση και την υψηλή αισθητική τους εικαστική ποιότητα. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή