Νέες εκδόσεις

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εric Ηobsbawm

Συναρπαστικά χρόνια

Μια ζωή στον εικοστό αιώνα

εκδ. «Θεμέλιο»

μετ. Σταμ. Μανδηλαρά

σελ. 496, 28 ευρώ

Πολύγλωσσος, πάντοτε περίεργος και σχεδόν σύγχρονος με τον πιο συγκλονιστικό αιώνα της ανθρώπινης ιστορίας, ο ογδονταεπτάχρονος Ερικ Χομπσμπάουμ αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο να κατανοήσει τα συναρπαστικά χρόνια που έζησε. Ακαδημαϊκός δάσκαλος και άνθρωπος της δράσης, ο μεγάλος ιστορικός, συγγραφέας της «Εποχής των άκρων – O σύντομος 20ός αιώνας» έχει μεταφράσει για τον Τσε Γκεβάρα στην Αβάνα, έχει γευματίσει με Σοβιετικό αρχικατάσκοπο κάποια Χριστούγεννα στη Βουδαπέστη, είδε τη σορό του Στάλιν, ενώ πολλά χρόνια αργότερα παρακολούθησε από την τηλεόραση του Σαντιάγκο μαζί με την Τέντσα Αλιέντε και άλλους συντρόφους τη θαυμαστή στιγμή που το νομικό τμήμα της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσε την ιστορική ετυμηγορία του κατά του πρώην Χιλιανού δικτάτορα Στρατηγού Πινοσέτ.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Δημήτρη Σταμέλου

Ανδρέας Μιαούλης

Επος και τραγωδία

εκδ. «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», σελ. 481, 22 ευρώ

Εμπεριστατωμένη και διαφωτιστική, η μελέτη συνδυάζει τη διεξοδική ανάπλαση της ζωής και της δράσης του A. Μιαούλη με τα επαναστατικά γεγονότα του 1821, καθώς και τη διακυβέρνηση της καποδιστριακής περιόδου. Το βιβλίο αναφέρεται στις προγονικές ρίζες, στην προσωπικότητα και στην προεπαναστατική δράση του Ανδρέα Μιαούλη, στην πρωταγωνιστική του συμμετοχή στην εποποιία του 1821, καθώς και στο έργο του ως αρχηγού του στόλου αναφορικά προς τη δίωξη της πειρατείας και την κατάληψη φρουρίων της Δυτικής Ελλάδας. Το 1831 ο Ανδρέας Μιαούλης συμμετέχει, ωστόσο, στην ανταρσία τού I. Καποδίστρια πυρπολώντας μέρος του εθνικού στόλου στον Πόρο, η δολοφονία του Καποδίστρια, όμως, αποτρέπει τη δίωξή του.

ΝΟΜΙΚΟ

Ιωάννης Ρόκας

Ασφαλιστικός Κώδικας

εκδ. «Π.Ν. Σάκκουλας», σελ. 406, 40 ευρώ

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των νόμων που ρυθμίζουν τα ζητήματα του δικαίου της ασφαλιστικής σύμβασης έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και εξ αιτίας των δεκάδων κοινοτικών οδηγιών. Είναι επομένως αναγκαία για όποιον ασχολείται με την ιδιωτική ασφάλιση η κωδικοποίηση του σκληρού πυρήνα των διατάξεων της ιδιωτικής ασφάλισης, που είναι λιγότερο ευμετάβλητες. O «Ασφαλιστικός Κώδικας» του καθηγητή Ιωάννη Ρόκα εντοπίζει αυτές ακριβώς τις διατάξεις και τις παραθέτει με παρατηρήσεις, τίτλους και πλαγιότιτλους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιστορίες Επιτυχίας

Ελλήνων Επιχειρηματιών

εκδ. National Communications, σελ. 197, 29,12 ευρώ

διάθεση Ελευθερουδάκης – Παπασωτηρίου

Σε όλους είναι γνωστά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παράγουν. Είναι γνωστά και τα ονόματα των εταιρειών τους εφ’ όσον ερχόμαστε σχεδόν καθημερινά σε επαφή μαζί τους. Δεν γνωρίζουμε όμως τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω τους, τους ιδρυτές, τους δημιουργούς, εκείνους που ξεκίνησαν από το μηδέν για να χτίσουν τις επιτυχημένες επιχειρήσεις τους. O τόμος παρακολουθεί τη διαδρομή προς την κορυφή 28 επιχειρηματιών όπως ο Πάνος Γερμανός των ομώνυμων καταστημάτων, ο Θ. Βασιλάκις της Aegean, ο Γ. Γεράρδος της Πλαίσιο Computers, ο Λ. Φρέρης των Everest, o K. Καίσαρης των κοσμημάτων, ο Σ. Μπενρουμπής των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.

ΛΕΥΚΩΜΑ

Ζέττα Αντωνοπούλου

Τα γλυπτά της Αθήνας

Υπαίθρια γλυπτά 1834-2004

εκδ. «Ποταμός», σελ. 232, 45 ευρώ

Αγάλματα, προτομές, στήλες, σύγχρονη τέχνη. Στα δημόσια αυτά μνημεία είναι αποτυπωμένη όλη η ιστορία της Αθήνας από τον Περικλή ώς τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη Μελίνα Μερκούρη, από τον Πλάτωνα και τους τραγικούς ώς τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Γιώργο Σεφέρη, από την Ελληνική Επανάσταση ώς τα Ιμια. Οι φωτογραφίες της Ζέττας Αντωνοπούλου απεικονίζουν φιλοσόφους και ποιητές, ιστορικές και πολιτικές προσωπικότητες, εθνικούς ευεργέτες και αγωνιστές της Επανάστασης, συνθέτες και ηθοποιούς, ενώ παράλληλα η μελέτη της επιχειρεί να προσεγγίσει τη σχέση των γλυπτών της Αθήνας με την ιστορία της πόλης τόσο στη χρονική όσο και στη χωρική της διάσταση.

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Θόδωρος Π. Μπρεδήμας

Μεσσήνιοι και Μανιάτες, οι πρώτοι μετανάστες στην Αμερική (1767-1913)

εκδ. «Μεσσηνιακός Λόγος», σελ. 285

Πολλοί έφυγαν από τη Μεσσηνία και τη Μάνη και πάλεψαν με τα κύματα του Ατλαντικού για να φθάσουν στην Αμερική. Ελάχιστοι, ωστόσο, γύρισαν. Οι περισσότεροι έμειναν εκεί για την πραγμάτωση του μεγάλου ονείρου και αποτέλεσαν τη χρυσή γέφυρα που ένωνε τον μετανάστη με τη γενέθλια γη. Τα κείμενα του δημοσιογράφου της μεσσηνιακής γης Θόδωρου Μπρεδήμα αποτελούν ένα συναξάρι των επώνυμων και ανώνυμων μεταναστών με ιστορίες από τον αγώνα και την αγωνία τους, τα οράματα και τη νοσταλγία τους.

Νίκος I. Ζερβής

Καλαμάτα Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση

τόμος δ΄, σελ. 350

H δεύτερη Γερμανική Κατοχή στη Μεσσηνία έλαβε τραγικές διαστάσεις. O γερμανικός στρατός ανέλαβε τη διοίκηση της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας με την αναγγελία εφαρμογής σκληρών μέτρων. Στο διάστημα από την 9η Σεπτεμβρίου ώς την 31η Δεκεμβρίου 1943, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ διενήργησαν επιθέσεις και έστησαν ενέδρες κατά του κατακτητή στον Αετό Τριφυλλίας, στα Χριστοφιλέικα Μελιγαλά και στην Καλαμάτα. O γερμανικός στρατός αντέδρασε με αντίποινα – συλλήψεις ομήρων, εκτελέσεις πατριωτών, πυρπολήσεις χωριών και μοναστηριών. Και παράλληλα, σημειώθηκε η αδελφοκτόνος σύγκρουση της Παλιοχώρας Αβίας, καθώς και η δολοφονία τριών αξιωματικών της Χωροφυλακής στην Καλαμάτα.

Νίκος Χρ. Αλιπράντης

Παριανά Μελετήματα

τόμος α΄, σελ. 320

H Πάρος δεν έχει ακόμα αποκτήσει τον ιστορικό και την ιστορία της, η οποία θα αποτυπώνει την πορεία, τις περιπέτειες και τα επιτεύγματα του νησιού από τη χαραυγή της προϊστορίας στα 5000 π.Χ. ώς τις μέρες μας. Τα κείμενα του φιλολόγου και ιστορικού, διευθυντή του περιοδικού «Παριανά» Νίκου Αλιπράντη καλύπτουν ένα τμήμα του κενού με δημοσιεύματα όπως «Ματιές στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Πάρου», «H Πάρος τον 16ο αιώνα», «H Πάρος στις αρχές του 20ού αιώνα», «Μεγάλοι αγοραστές ακινήτων στην Πάρο τον 18ο αιώνα», «Εικόνες και οικογένειες σε παριανά προικοσύμφωνα», «Γεωργοοικονομικά της Πάρου» και «Οι Παριανοί της Μακεδονίας από τον 18ο αιώνα ώς την εποχή μας».

ΔΟΚΙΜΙΟ

Αναστάσης Βιστωνίτης

Οι σημαίες του αναχρονισμού

εκδ. «Τυπωθήτω», σελ. 255

H απόρριψη, θεληματική ή όχι, της ιστορικότητας δεν οδηγεί μόνο στην κατάρρευση του παρεμβατικού λόγου, αλλά και σε ποικίλες δεισιδαιμονίες που φορτίζονται με ικανά ποσοστά ναρκισσισμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις η κριτική έχει αξία ακριβώς όταν παραμένει σταθερά προσκολλημένη στον πρωταρχικό της ρόλο. Οταν δηλαδή επεμβαίνει και δεν εγκαταλείπει το κύριο μέλημά της, που είναι να ξεκαθαρίζει το τοπίο και επομένως το είδος, την ποιότητα και τη σταθερότητα των κριτηρίων. Αστάθεια κριτηρίων παρατηρείται μόνον όταν τίθεται σε αμφιβολία η σημασία της ιστορικής διαδικασίας, χωρίς την οποία δεν υφίσταται οποιοδήποτε είδος θεμελίωσης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

James March – Herbert Simon

Οργανώσεις

προλ. A. Μακρυδημήτρης

μετ. Κωνσταντίνα Μάστορα

εκδ. «Κριτική», σελ. 380

Οι οργανώσεις είναι συστήματα συντονισμένης δράσης ατόμων και ομάδων των οποίων οι προτιμήσεις, η πληροφόρηση, τα συμφέροντα και οι γνώσεις διαφέρουν. Αντί να δημιουργεί όμως σύγκρουση, η ετερότητα αυτή μετατρέπεται σε συνεργασία, κινητοποίηση πόρων και συνδυασμό προσπαθειών ώστε η οργάνωση να επιβιώσει και μαζί μ’ αυτήν και τα μέλη της. Γραμμένο μέσα στη δεκαετία του ’50 από δύο ερευνητές της θεωρίας των οργανώσεων -o Herbert Simoέλαβε το 1978 το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας-, το εγχειρίδιο θεωρείται κλασικό βοήθημα των φοιτητών της διοίκησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, της δημόσιας διοίκησης και της Κοινωνιολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή