«Δεν ήθελαν να τραγουδήσω»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας ήδη κερδίσει Οσκαρ για το τραγούδι του «Ταρζάν», ο Φιλ Κόλινς ξανασυνεργάζεται με την Ντίσνεϊ για τη μουσική της ταινίας κινουμένων σχεδίων «O αδελφός μου ο αρκούδος». Στα 53 του χρόνια, ο Κόλινς είναι από τα πιο επιτυχημένα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί οικειοθελώς. Διάσημος ντράμερ, αρχηγός των «Genesis» μετά τον Πίτερ Γκάμπριελ, ποπ σταρ με τη σόλο καριέρα του, αλλά και ηθοποιός σε αρκετές ταινίες (ηθοποιός ήταν η πρώτη του δουλειά), ο μικρόσωμος (1,65 μ.) Κόλινς δηλώνει ότι νιώθει άνετα όταν γράφει μουσική για τον κινηματογράφο. Τον συναντήσαμε στη Λωζάννη, λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι του στη Γενεύη, όπου ζει με την τρίτη γυναίκα του και το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του.

– Ποια είναι η διαφορά, όταν γράφετε μουσική για ταινία ή για εσάς;

– H διαφορά είναι ότι στην ταινία θα πρέπει να αρέσει σε πολλούς ανθρώπους: σκηνοθέτες, παραγωγούς, σεναριογράφους. Και μερικές φορές λένε ότι δεν τους αρέσει. Οταν έγραψα τα τραγούδια του «Ταρζάν» είχα ακούσει ότι μια τέτοια δουλειά θα μπορούσε να είναι εφιάλτης. Καθόμουν πάνω από το φαξ, περιμένοντας να μάθω τι αλλαγές χρειάζονταν για να τις κάνω. Ημουν αρκετά τυχερός, γιατί χρειάστηκαν λίγες αλλαγές. Πάντως, μου έχουν πει ότι κάτι είναι καλό, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Λέω «εντάξει», άλλο αν θα ήθελα να τους βρίσω. Είμαι μέλος μιας ομάδας, οπότε όλοι δουλεύουμε για το καλύτερο.

– Προσαρμόζετε τώρα τον «Ταρζάν» ως μιούζικαλ για το θέατρο. Πώς προχωράει;

– Πολύ καλά. Υπάρχουν μερικά από τα τραγούδια της ταινίας σε νέα εκδοχή και επιπλέον 7- 8 νέα τραγούδια. Θα ανέβει την επόμενη χρονιά. Το πρόβλημα είναι τι ακριβώς θα γίνει με τον ρόλο του Ταρζάν. Θα πρέπει να είναι όμορφος, αθλητικός, να έχει φωνή και να δίνει καθημερινά παράσταση. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω (γελάει). Μπορεί να μην τον βάλουμε τελικά να τραγουδάει.

– Σε ένα τραγούδι συνεργάζεστε με την Τίνα Τέρνερ. Πώς έγινε η επαφή;

– Ηταν ιδέα των στελεχών της Ντίσνεϊ, που σκέφτηκαν ότι ίσως δεν έπρεπε να τραγουδήσω (μορφάζει), ενώ εγώ επέμενα να πω όλα τα τραγούδια. Πίστευαν ότι δεν έπρεπε να επαναλάβουμε τον «Ταρζάν». Δοκιμάσαμε μερικούς άντρες τραγουδιστές που δεν έκαναν και η Τίνα ήταν η πρώτη που σκεφτήκαμε.

– Εχετε παίξει σε αρκετές ταινίες. Σκοπεύετε να το ξανακάνετε;

– Οχι σύντομα, αν και θα το ήθελα κάποια στιγμή. O λόγος που απέχω είναι ότι ζω πια στη Γενεύη και δεν θέλω να φεύγω από το σπίτι. Δεν θα έλεγα ότι έχω αποσυρθεί, αλλά για να βρίσκομαι στο σινεμά, θα πρέπει να ζω στο Λος Αντζελες, που το μισώ. H βασική μου προτεραιότητα είναι η οικογένειά μου. Δουλεύω συνέχεια, ηχογραφώ, αλλά δεν θέλω πλέον ούτε να λείπω ούτε να κάνω περιοδείες. Πότε-πότε θα κάνω κάποιες μεμονωμένες συναυλίες, οπότε όταν με δείτε σε συναυλία, μη σκεφτείτε ότι τα πήρα πίσω.

– Ολοι γράφουν βιβλία για τη ζωή τους. Σας έχει περάσει η ιδέα από το μυαλό;

– Κάποια στιγμή, όταν όλα τελειώσουν θα γράψω. Εχουν ήδη γράψει βιβλία για μένα, που είναι τελείως λάθος, γι’ αυτό αναγκάζομαι να ζητάω επανορθώσεις. Θα γράψω και θα είναι η δική μου αλήθεια. Πάντως, πολύ χαρτί ξοδεύεται στους σταρ της μουσικής. Αν έχεις κάτι να πεις, περίμενε τουλάχιστον μέχρι το τέλος της καριέρας σου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Τζέρι Χάλιγουελ βγάζει το δεύτερο βιβλίο της χωρίς να έχει κάνει τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή