Στον Γρηγόρη Μπιθικώτση εφέτος το ειδικό τιμητικό βραβείο «Αρίων»

Στον Γρηγόρη Μπιθικώτση εφέτος το ειδικό τιμητικό βραβείο «Αρίων»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καμία επιστολή και κανένα εξώδικο δεν έχει φθάσει στα γραφεία μας», δήλωσε o κ. Πάνος Θεοφανέλλης, πρόεδρος της IFPI Ελλάδος, εκ των βασικών συνδιοργανωτών (μαζί με το Mega) των μουσικών βραβείων «Αρίων» που θα απονεμηθούν την Τρίτη 30 Μαρτίου 2004 στο Σπίτι της Αρσης Βαρών στη Νίκαια. Με αυτόν τον τρόπο ξορκίστηκε η εκπεφρασμένη πρόθεση σημαντικού αριθμού καλλιτεχνών να μη συμμετάσχει στα «Αρίων», κατά τη χθεσινή πρώτη παρουσίασή τους. Αν και ορισμένοι από τους παρευρισκομένους υπαινίχθηκαν το «πρόβλημα». Πιο άμεση απ’ όλους, η Νάνα Μούσχουρη έκανε έκκληση να στηριχθεί ο νέος θεσμός και δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι «είναι κρίμα που δεν θα είναι μαζί μας καλλιτέχνες οι οποίοι εκφράζουν αντιρρήσεις».

Απέρριψε τις διαχωριστικές γραμμές στο ελληνικό τραγούδι και θυμήθηκε μία συμβουλή της Μαρίας Κάλλας στα πρώτα βήματα της καριέρας της: «Δεν έχει σημασία τι τραγουδάς, αλλά πώς το τραγουδάς και γιατί». O Διευθυντής Προγράμματος του Mega Πέτρος Μπούτος σημείωσε ότι «πάντα κάποιοι θα κριτικάρουν τα βραβεία» και υποσχέθηκε για εφέτος λιγότερο σόου και ταχύτερους ρυθμούς τη βραδιά της απονομής.

Υπέρ της διοργάνωσης τάχθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης. Απέστειλε χαιρετισμό με τον οποίο σημείωνε, ανάμεσα σε άλλα, πως είναι «αντιδεοντολογικό να χωρίζεις την τέχνη σε κουτάκι». O Μίκης Θεοδωράκης έκανε για δεύτερη φορά αισθητή την παρουσία του (αν και απών) λίγο αργότερα, όταν ανακοινώθηκε ότι το ειδικό τιμητικό βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον Γρηγόρη Μπιθικώτση. «Με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση έχουμε σχέση ζωής», έλεγε στο μήνυμά του ο Μίκης Θεοδωράκης. Και συμπλήρωνε: «Εχω την αίσθηση ότι ο Γρηγόρης γεννήθηκε για να ερμηνεύσει αυτά τα τραγούδια κι εγώ για να γράψω τραγούδια που θα τραγουδούσε ο Γρηγόρης. O Γρηγόρης είναι αδελφός μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για το ότι υπήρξε, για το ότι υπάρχει, για το ότι θα υπάρχει για πάντα». Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Γεραμάνης αναφέρθηκε στο έργο και στην προσφορά του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή.

Αλλαγές

Οσον αφορά στις αλλαγές της εφετινής διοργάνωσης καθιερώθηκε η βράβευση του καλύτερου τραγουδιού σε κάθε κατηγορία μουσικής: έντεχνο τραγούδι, λαϊκό τραγούδι, σύγχρονο λαϊκό τραγούδι, ποπ τραγούδι και live δίσκος χρονιάς. Τη βραδιά των βραβείων, κάθε καλλιτέχνης θα τραγουδήσει αποκλειστικά ένα τραγούδι προκειμένου «να κατανεμηθεί ο χρόνος ισότιμα και να εκπροσωπηθούν όλα τα είδη του ελληνικού τραγουδιού». Το σώμα των ψηφοφόρων (εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης) διευρύνεται σε 433 (από 370 πέρυσι) καθώς προστέθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι βραβευμένοι καλλιτέχνες των προηγούμενων ετών. Παρουσιαστές για τρίτη συνεχή χρονιά ο Φώτης Σεργουλόπουλος και η Μαρία Μπακοδήμου (τα κείμενα της Μυρτώς Κοντοβά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή