«Ιωάννα στην πυρά», με τη Νόνικα Γαληνέα

«Ιωάννα στην πυρά», με τη Νόνικα Γαληνέα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα παζλ εικόνων και αισθήσεων. Δεν πρόκειται ούτε για όπερα ούτε για θεατρικό έργο, αλλά και ούτε για καθαρόαιμο ορατόριο… Είναι επικίνδυνο αυτό που κάνουμε!». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνοθέτης της φιλόδοξης παραγωγής «H Ιωάννα στην πυρά» (ορατόριο του Αρτούρ Ονεγκέρ σε λιμπρέτο του Πολ Κλοντέλ), που θα παρουσιαστεί (σε ελληνική μετάφραση) την ερχόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μουσικής, μόνο για δύο βραδιές (26, 27/2). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται η Νόνικα Γαληνέα.

Το έργο ξεκινά από τη σκηνή της πυράς στη Ρουέν και ξεδιπλώνει ολόκληρη τη ζωή της Ιωάννας αντίστροφα, για να καταλήξει ξανά στη σκηνή του μαρτυρίου της. Αρχίζουν να ξετυλίγονται τα γεγονότα: H χορωδία των κατηγόρων να την αποκαλεί αιρετική και μάγισσα, η Ιωάννα αλυσοδεμένη στο δικαστήριο, η ομόφωνη απόφαση, το παίξιμο της τύχης της στα χαρτιά, οι ουράνιες φωνές της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Μαργαρίτας, που την παροτρύνουν να οδηγήσει τον βασιλιά στη Ρενς, η ενθρόνιση του Καρόλου Ζ΄…

Απορία

«Ασφαλώς όλοι θα αναρωτιέστε γιατί μου πρότεινε το Μέγαρο Μουσικής να ερμηνεύσω την Ιωάννα της Λωρραίνης, ρόλο μιας κοπελίτσας, αγίας και παρθένας! Με ελκύει η ιδέα να σας αφήσω με αυτήν την απορία», ανέφερε με χιούμορ η Νόνικα Γαληνέα. «Ηταν μεγάλη ευτυχία η προετοιμασία της παράστασης. Αισθάνομαι πως η δική μου παρουσία δεν έχει πρωτεύουσα σημασία. Καλούμαι να ερμηνεύσω ένα ρόλο τελείως διαφορετικό απ’ όσους έχω παίξει μέχρι σήμερα. Να εκφραστώ με άλλα μέσα, σε μόνιμο συντονισμό με τη μουσική, κάτι που αφαιρεί την πρωτοβουλία του ηθοποιού».

«Για ένα περίεργο έργο, που συνδυάζει πολλά ετερόκλητα στοιχεία» (τραγούδι, κίνηση, θέατρο κ.ά), μίλησε από την πλευρά του ο Νίκος Τσούχλος, υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου, ο οποίος έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση των παραστάσεων. H μετάφραση του έργου είναι της Αμαλίας Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, τα σκηνικά και κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Ερμηνεύουν οι Αρης Λεμπεσόπουλος, Αννα Μάσχα, Τζούλια Σουγκλάκου κ.ά. Συμπράττει το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Χορωδία της EPT, τμήμα της χορωδίας Φονς Μουζικάλις και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή