Αναστήλωση του ναού του Ασκληπιού

Αναστήλωση του ναού του Ασκληπιού

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ναός του Ασκληπιού (είδος θεραπευτηρίου) που βρίσκεται μεταξύ του Ηρωδείου, του μνημείου του Θρασύλλου και του Διονυσιακού θεάτρου, μπορεί να ήταν γνωστός στην εποχή του για το ευρύ κοινό πάντως παραμένει ένα άγνωστο μνημείο.

Ο επισκέπτης των μνημείων του Ιερού βράχου που θα κατηφορίσει προς το Ηρώδειο κάνοντας έναν περίπατο ώς το θέατρο του Διονύσου, δεν θα δει και πολλά πράγματα αφού αυτό που σήμερα σώζεται είναι μόνο η κρηπίδα.

Νέο υλικό

Να όμως που η δουλειά της διάλυσης των λιθοσωρών που ξεκίνησε το 1993 στην Ακρόπολη, έδωσε υλικό άγνωστο ώς σήμερα. Συνολικά 428 τμήματα αρχιτεκτονικών μελών και όπως είπε προχθές στο ΚΑΣ ο κ. Αλέξανδρος Μάντης (πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου και Ιερού του Διονύσου-Ασκληπιείου Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως) «βρέθηκαν 1.100 έως 1.200 θραύσματα».

Ετσι λοιπόν αν όλα πάνε καλά, σε ένα χρόνο θα τον δούμε αναστηλωμένο, και τους τοίχους σε ύψος 2μ..

Χτισμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο το 420 π.Χ., ο ναός ανακαλύφθηκε το 1876 από τον αρχαιολόγο Στέφανο Κουμανούδη, όμως έκτοτε τίποτε δεν έγινε για την αναστήλωσή του.

Η πρώτη φάση λοιπόν περιλαμβάνει αναστηλώσεις στις στρώσεις της κρηπίδας και των ορθοστατών των τοίχων του σηκού. Σύμφωνα με την μελέτη (δυο τόμοι) της κ. Ροζαλίας Χριστοδουλοπούλου που απέσπασε τον έπαινο και των πιο αυστηρών μελών του Συμβουλίου, θα χρησιμοποιηθεί 44% αρχαίο υλικό και 32% νέο.

Υπάρχουν βέβαια και τμήματα που δεν θα αναστηλωθούν καθόλου.

Η λατρεία του Ασκληπιού εισήχθη στην Αθήνα τον 5ον αι. π.Χ. όταν οι Αθηναίοι έφτιαξαν το δικό τους Ασκληπιείο (θεραπευτήριο) επειδή δεν μπορούσαν να μετακινηθούν -εξαιτίας του Πελοποννησιακού Πολέμου- στην Επίδαυρο.

Το 420 π.Χ., την εποχή που χτίστηκε το μνημείο στην Αθήνα, ο ναός ήταν αμφιπρόστυλος, στην πορεία όμως έμειναν μόνο τέσσερις κίονες, οι οποίοι ίσως αναγνωριστούν και αναστηλωθούν αλλά σε δεύτερη φάση.

Εχει ενδιαφέρον όμως ότι το μεράκι δυο ανθρώπων ήταν η αφορμή για να βρεθούν και μαρμάρινα τμήματα από το περιθύρωμα. Δυο άνθρωποι τα συγκέντρωσαν. O αρχιτεχνίτης Βασ. Αναστασιάς και ο αρχιτέκτονας M. Κορρές. Αυτά τα τμήματα μαζί με ένα που βρίσκεται (έχει μάλιστα και επιγραφή) στο Επιγραφικό Μουσείο, μπορούν να μας δώσουν μέρος του περιθυρώματος.

Αυτό βέβαια δεν θα γίνει τώρα.

Ο ναός του Ασκληπιού ήταν μακρόστενος (6X10 οι διαστάσεις του) και στο βάθος είχε το άγαλμα του θεού και δίπλα αναρτημένα διάφορα αφιερώματα (τάματα της εποχής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή