Σκοτεινό ποτάμι ****

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική:

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ιστγουντ

Πρωταγωνιστούν: Σον Πεν, Τιμ Ρόμπινς, Κέβιν Μπέικον, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Λόρα Λίνεϊ

Δύο εγκλήματα, το ένα πριν από τριάντα χρόνια, το άλλο στη σημερινή εποχή, στοιχειώνουν τη φιλία τριών αντρών, στο υποψήφιο για έξι Οσκαρ «Σκοτεινό ποτάμι» του Κλιντ Ιστγουντ, ο οποίος δείχνει εξαιρετική ακρίβεια, αίσθηση του δράματος και της κλιμάκωσης, σ’ αυτή την ώριμη στιγμή της σκηνοθετικής του καριέρας. Αυτό που επιτυγχάνει απολύτως ο Ιστγουντ, είναι ότι παίρνει στα χέρια του μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι ένα απλό αστυνομικό μυστήριο και το μεταμορφώνει σε μια συγκλονιστική ταινία για τον πόνο, την ενοχή, την οργή, την εκδίκηση, τις σχέσεις μεταξύ φίλων και συζύγων και την καχυποψία που μπορεί να εισβάλει σ’ αυτές, μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός.

Τραγική επανασύνδεση

Η ταινία αρχίζει με μια παρέα τριών αγοριών, που μεγαλώνουν μαζί σε μια περιοχή της Βοστώνης. H σχέση των τριών φίλων ραγίζει όταν ο ένας τους πέφτει θύμα απαγωγής και κακοποιείται σεξουαλικά από τρεις άντρες. Τους ξαναβλέπουμε ύστερα από περίπου τριάντα χρόνια. O Τζίμι (Πεν), παντρεμένος για δεύτερη φορά, έχει περάσει από τη φυλακή και έχει ένα μπακάλικο. O Σον (Μπέικον) είναι αστυνομικός, σε διάσταση με τη γυναίκα του, και ο Ντέιβ (Ρόμπινς), το θύμα της κακοποίησης, είναι ένας παντρεμένος μάστορας, που εξακολουθεί να παλεύει με τους εφιάλτες της παιδικής του ηλικίας. Το γεγονός που τους επανασυνδέει είναι η δολοφονία της μεγάλης κόρης του Τζίμι.

Ο Σον είναι ο αστυνομικός που την ερευνά και ο Ντέιβ προκύπτει να είναι βασικός ύποπτος. Ξαφνικά οι σχέσεις όλων αλλάζουν. Κανείς δεν ξέρει πια ποιον έχει δίπλα του και ποιον απέναντί του. Ολοι οι χαρακτήρες φτάνουν σε οριακό σημείο και η ταινία δίνει χρόνο σε όλους να εξελιχθούν? τους παρακολουθεί. Στο «Σκοτεινό ποτάμι» δεν υπάρχει περιθωριακός, διακοσμητικός χαρακτήρας, δίπλα στους τρεις πρωταγωνιστικούς. Ολοι (ο συνάδελφος αστυνομικός, ο φίλος της δολοφονημένης κόρης, οι σιωπηλές σύζυγοι) έχουν τον ρόλο τους στην εξέλιξη της πλοκής και τη σύνθεση της τραγωδίας. Και ο Ιστγουντ σε πολλά πλάνα τοποθετεί την κάμερα ψηλά, σαν ένα θεϊκό μάτι που πέφτει πάνω στους ήρωες, ενώ η μουσική που έχει γράψει ο ίδιος, εντείνει αυτή τη μεταφυσική αίσθηση.

Η ταινία λειτουργεί θαυμάσια σε καθένα από τα επίπεδα με τα οποία μπορεί κανείς να τη δει, τόσο ως αστυνομικό θρίλερ όσο και ως κοινωνικό δράμα. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών διακρίνονται από βαθιά αίσθηση της τραγωδίας και δίκαια τρεις απ’ αυτούς (Πεν, Ρόμπινς, Γκέι Χάρντεν) διεκδικούν Οσκαρ ερμηνείας. Το «Σκοτεινό ποτάμι» είναι επίσης υποψήφιο για Οσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή