Νέες Εκδόσεις

6' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Πραμούντια Ανάντα Τουρ

Το κορίτσι από την ακτή

μετ. Χρήστος Μπακόπουλος

εκδ. «Κέδρος», σελ. 320, 12 ευρώ

Τουλάχιστον δεκατρία χρόνια πολιτικός κρατούμενος και αρκετές φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ, ο Πραμούντια Ανάντα Τουρ αφηγήθηκε την τρυφερή ιστορία του «Κοριτσιού από την ακτή» ως πρώτο μέρος μιας τριλογίας για την ανάπτυξη του εθνικιστικού κινήματος της Ινδονησίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα άλλα δύο μέρη, που γράφηκαν στη δεκαετία του ’60, κατασχέθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας το 1965 και καταστράφηκαν.

Μόνικα Αλι

Εφτά θάλασσες και δεκατρία ποτάμια

μετ. Ρένα Χατχούτ

εκδ. «Ωκεανίδα», σελ. 643, 24 ευρώ

Αυτό που δεν μπορείς να το αλλάξεις πρέπει να το ανέχεσαι. Κι αφού τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει, πρέπει ν’ ανέχεσαι τα πάντα. Αυτή η αρχή κυβερνούσε τη ζωή της Ναζνίν όταν παντρεύτηκε στο Λονδίνο τον Τσανού, έναν άντρα στην ηλικία του πατέρα της. Σιγά-σιγά όμως η Ναζνίν αλλάζει κι αρχίζει ν’ αναρωτιέται αν κυβερνάει πράγματι η μοίρα της ζωή της ή αν εκείνη ελέγχει τη μοίρα της. Κι όταν ερωτεύεται τον Καρίμ, μένει κατάπληκτη με την πολυπλοκότητα των καταστάσεων και τις δυνατότητες ελεύθερης επιλογής.

Λεονάρντο Σάσα

Η μέρα της κουκουβάγιας

μετ. Αντωνία Τσίτσοβιτς – Ραντιν

εκδ. «Κέδρος», σελ. 159

Ανθρωπος από τον Βορρά με πείσμα και με όρεξη, ο λοχαγός Μπελόντι αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη δολοφονία του εργολάβου Σαλβατόρε Κολασμπέρνα σε μια κωμόπολη της δυτικής Σικελίας. Ενας από τους ιδιοκτήτες του οικοδομικού συνεταιρισμού, το θύμα, είχε δεχθεί και στο παρελθόν απειλητικά μηνύματα αλλά είχε αρνηθεί να πειθαρχήσει στους προστάτες της περιοχής. Στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τους ενόχους και να τους κάνει να ομολογήσουν, ο αστυνομικός επιθεωρητής θα βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ιταλικής μαφίας.

Τζακ Λόντον

Οι άνθρωποι της αβύσσου

μετ. Νίκολα Κωτούλια

εκδ. «Ροές», σελ. 296, 16 ευρώ

Υποδυόμενος τον Αμερικανό ναύτη που έμεινε ξέμπαρκος, ο διάσημος συγγραφέας έζησε αρκετό καιρό κοντά στους φτωχούς και στους άστεγους των υποβαθμισμένων ανατολικών συνοικιών του Λονδίνου Ιστ Εντ στις αρχές του 20ού αιώνα. O Λόντον μοιράζεται τη σκληρή ζωή των ανθρώπων μέσα σε αποπνικτικά καταλύματα και κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα στην καρδιά της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας και φόντο τον πανηγυρικό εορτασμό της στέψης του Εδουάρδου Z΄. Και αναπόφευκτα αναρωτιέται τι είναι αυτό που πρόσφερε ο πολιτισμός, όταν οι άνθρωποι της καπιταλιστικής Αγγλίας ζουν, παρά την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας, σε χειρότερες συνθήκες από τους ιθαγενείς της Αλάσκας.

Deborah Chiel

Το χαμόγελο της Μόνα Λίζα

μετ. P. Γεωργιάδου

εκδ. Bell, σελ. 256, 5,80 ευρώ

Βασισμένο στο σενάριο της κινηματογραφικής επιτυχίας με πρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς, το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία της Κάθριν Γουότσον που έρχεται το 1953 να διδάξει ιστορία τέχνης στο φημισμένο, πανάκριβο αμερικανικό κολέγιο Γουέλσλι. Αντισυμβατική, ενθουσιώδης και ιδεαλίστρια, η Κάθριν συγκρούεται με το κατεστημένο του κολεγίου καθώς προσπαθεί να πείσει τις μαθήτριές της να αρχίσουν να σκέφτονται για δικό τους λογαριασμό, αφήνοντας κατά μέρος τις πεποιθήσεις που προετοίμασαν γι’ αυτές.

StepheΚing

Ο μαύρος πύργος ΙΙ

Το κάλεσμα των τριών

μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος

εκδ.. Bell, σελ. 493

Λίγες ώρες μετά την αναμέτρησή του με τον Μαυροντυμένο Αντρα, ο Ρόλαντ ξυπνάει στην ακτή της Δυτικής Θάλασσας. Μπροστά του είναι τρεις πόρτες που όλες οδηγούν στη Νέα Υόρκη, αλλά η καθεμιά σ’ ένα διαφορετικό σημείο του χρόνου. Διαβαίνοντάς τες, ο Ρόλαντ πρέπει να «τραβήξει» τρία πρόσωπα που θ’ αποδειχθούν καθοριστικά στην πορεία του προς τον Μαύρο Πύργο. H πρώτη πόρτα τον οδηγεί στο 1987, στον ηρωινομανή Εντι Ντιν. H δεύτερη στο 1964, στην Οντέτα Χολμς, μια ανάπηρη γυναίκα που μέσα της μαίνεται μια δεύτερη προσωπικότητα. Και η τρίτη πόρτα τον βγάζει στο 1977, όπου θα συναντήσει τον Τζακ Μορτ, ένα στυγερό δολοφόνο.

Ντέμπι Τέιλορ

Η τέταρτη βασίλισσα

μετ. Μαρία Αγγελίδου

εκδ. «Ωκεανίδα», σελ. 664, 25 ευρώ

Φτωχοκόριτσο από τη Σκωτία, η Ελεν Γκλοάγκ μπάρκαρε για τον Νέο Κόσμο ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Το καράβι όμως έπεσε στα χέρια πειρατών, κι η Ελεν βρέθηκε σκλάβα στο παζάρι του Μαρόκου. Εκεί την ανακαλύπτει ο έξυπνος και τρυφερός νάνος Μικρόφυλλος, ο οποίος διευθύνει το αυτοκρατορικό χαρέμι και αμέσως καταλαβαίνει ότι τα κόκκινα μαλλιά και το άσπρο δέρμα της θα γοητεύσουν τον κύριό του. Εχοντας μόλις διώξει μία από τις τέσσερις βασίλισσες, ο αυτοκράτορας θα ανοίξει για την Ελεν τον δρόμο που χιλιάδες παλλακίδες θα ονειρεύονται να διανύσουν παλεύοντας για την εξουσία και τον έρωτα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Εφη Γαζή

Ο δεύτερος βίος των Τριών Ιεραρχών

εκδ. «Νεφέλη», σελ. 276, 15 ευρώ

Κεντρικός άξονας του βιβλίου είναι η εκπαιδευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών και οι σημασίες που έλαβε τόσο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου καθιερώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όσο και ευρύτερα στη νεοελληνική εκπαίδευση. Το βιβλίο εξιστορεί τους τρόπους με τους οποίους μια τριανδρία αγίων απέκτησε συμβολική υπόσταση και συσχετίστηκε με ευρύτερες πολιτισμικές, πολιτικές και ιδεολογικές διεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός του νεοελληνικού κράτους. Αποδίδει έτσι την ιστορία του τρόπου που συγκροτείται μια παράδοση γύρω από το σύνθετο αφήγημα για τον «ελληνοχριστιανικό πολιτισμό».

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Κώστας Αξελός

Αυτή η διερώτηση

μετ. Κατερίνα Δασκαλάκη

εκδ. «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», σελ. 165, 11 ευρώ

Διερώτηση είναι η ερωτηματική σκέψη. Στο βιβλίο αυτό ο Ελληνας φιλόσοφος, ο οποίος επί δεκαετίες ζει και εργάζεται στο Παρίσι, προσεγγίζει στοχαστικά με τον δικό του βαθύ τρόπο τα προβλήματα της εποχής μας, διατρέχοντας ταυτόχρονα όλη την περιπέτεια της σκέψης από τη μυθολογία μέχρι το ερώτημα της μοντέρνας τεχνικοποίησης του κόσμου. H διερώτηση ανιχνεύει τη συνολική μας σχέση με τον κόσμο και με το παιχνίδι του, ιδιαίτερα τώρα που όλα δείχνουν να κλονίζονται, τώρα που η ίδια η «φύση» του ανθρώπου δείχνει να μπορεί να αλλάξει με τη βιοτεχνολογία, με τη βοήθεια δηλαδή της τεχνικής.

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jean-Ρaul Sartre

Οι λέξεις

μετ. Ειρήνη Τσολακέλλη

εκδ. «Αγρα», σελ. 336, 17 ευρώ

Ο διασημότερος εκπρόσωπος του υπαρξισμού στη Γαλλία αφηγείται την παιδική του ηλικία εξηγώντας πώς μέσα από τις λέξεις και την ανάγνωση ανακάλυψε την ύπαρξη. O Σαρτρ δημοσίευσε τις «Λέξεις» το 1964 και η σύνθεση του έργου τον απασχόλησε τουλάχιστον μια δεκαετία. Στο βιβλίο αυτό για το οποίο τού απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ, το οποίο απέρριψε, εξιστορεί τη σταδιακή οικοδόμηση μιας εικόνας του εαυτού όπου οι έννοιες του ατομικού και του καθολικού παίζουν θεμελιώδη σημασία.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανρί Πιρέν

Οι πόλεις του Μεσαίωνα

μετ. Παντελής Πούτουλας

εκδ. «Βιβλιόραμα», σελ. 244

H ανάπτυξη των πόλεων κατέχει κεντρική θέση στον δυτικό πολιτισμό. Κύτταρα ζωής στην αρχαιότητα χάνουν με την παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τη σημασία τους. Από τον 10ο μ.Χ. αιώνα, όμως, επανακάμπτουν στο προσκήνιο της ιστορίας μαζί με τους νέους κοινωνικούς παράγοντες που τις δημιουργούν. Το νήμα της σύνθετης αυτής διαδικασίας, η οποία προσέδωσε στην ιστορική εξέλιξη τα σημερινά της χαρακτηριστικά, ξετυλίγει ο Βέλγος Ανρί Πιρέν (1862-1935) στο έργο αυτό του 1926, το οποίο διατηρεί τη σημασία του μέχρι τον δικό μας καιρό.

ΘΕΑΤΡΟ

Εντουαρντ Αλμπη

Η γίδα

μετ. Ερρίκος Μπελιές

εκδ. «Κέδρος», σελ. 120, 9 ευρώ

Πενηντάχρονος οικογενειάρχης και άκρως επιτυχημένος επαγγελματίας, χωρίς να πάψει να αγαπά τη γυναίκα του, ο Μάρτιν ερωτεύεται μια γίδα, τη Σύλβια. Με την ακραία ερωτική αυτή σχέση, ο πολυβραβευμένος Αλμπη καταδεικνύει το αδιέξοδο των διαπροσωπικών σχέσεων των ζευγαριών στη σύγχρονη Αμερική αλλά και την προσωπική αγωνία κάθε επιτυχημένου αστού που, κορεσμένος από τα αγαθά του καταναλωτισμού, ψάχνει να βρει ενδιαφέρον σε καταστάσεις που κρίνονται ανεπίτρεπτες από την τρέχουσα ηθική.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

Κικέρων

Το φάρμακο της λύπης

μετ. Ολγα Παπακώστα

εκδ. «Ωκεανίδα», σελ. 116, 10 ευρώ

Οι «Τουσκουλανές Διατριβές» στις οποίες εντάσσεται και «Το φάρμακο της λύπης» γράφτηκαν υπό την επήρεια του πένθους. Πέντε μήνες νωρίτερα ο Κικέρων είχε χάσει την αγαπημένη του κόρη Τυλλία. Οταν λοιπόν προτείνει τη φιλοσοφία ως αντικαταθλιπτικό θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι μιλάει εκ πείρας. H πρώτη από τις «Τουσκουλανές Διατριβές» αναφέρεται στον φόβο του θανάτου. H δεύτερη στον σωματικό πόνο. H τρίτη, που είναι «Το φάρμακο της λύπης», στην κατάθλιψη. H τέταρτη στις υπόλοιπες ψυχικές διαταραχές, ενώ στην πέμπτη τίθεται το ερώτημα αν αρκεί η αρετή για να είναι κανείς ευτυχισμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή