Εκο: H Δεξιά και η Αριστερά έχουν αλλάξει

Εκο: H Δεξιά και η Αριστερά έχουν αλλάξει

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς έχει ακόμη νόημα, αλλά οι έννοιες έχουν αλλάξει ριζικά σε σχέση με παλιότερα -λέει ο Ουμπέρτο Εκο σε συνέντευξή του στην «Κ». «Η Δεξιά δεν σημαίνει συντηρητισμό ούτε η Αριστερά σημαίνει επανάσταση… Οι κομματικές παρατάξεις έχουν αναθεωρήσει πολλά από όσα πίστευαν στο παρελθόν. Ωστόσο μου φαίνεται λάθος να εγκαταλείψουμε εντελώς αυτούς τους όρους. Ο δεξιός θέλει να ζήσει τον μοντερνισμό της σύγχρονης ζωής, θεωρεί όμως προτιμότερο να μη γίνουν μεγάλες αλλαγές… Δείτε, για παράδειγμα, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Είναι δύσκολο να πούμε αν πρόκειται για ένα δεξιό ή ένα αριστερό κίνημα. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν σ’ αυτό στοιχεία παραδοσιακά αριστερά, αλλά δεν είναι ευδιάκριτα και συχνά αυτοί που βρίσκονται μέσα στο κίνημα δεν το αντιλαμβάνονται».

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος στοχαστής, εξαιρετικά δημοφιλής διεθνώς λόγω κυρίως των μυθιστορημάτων του, παραμένει ενεργός πολιτικά και συχνά δημοσιογραφεί με το χαρακτηριστικά διεισδυτικό και αναλυτικό του ύφος αποκαλύπτοντας τις συμβάσεις και τις περιπλοκές της καθημερινής ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή