H Αμερική θα αργήσει να ανακαλύψει τη Νόρα Τζόουνς

H Αμερική θα αργήσει να ανακαλύψει τη Νόρα Τζόουνς

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αστεράκι σε μια κριτική για τη Νόρα Τζόουνς των 8 Γκράμμι σίγουρα δεν είναι αρκετό. Για κάποιους θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και ταπεινωτικό. Αν κρίνουμε όμως από τα μέχρι σήμερα δημοσιεύματα, οι κριτικοί θα είναι αυστηροί με τη μεγάλη νικήτρια των περσινών βραβείων Γκράμμι, καθώς θα έχουν σαν μέτρο σύγκρισης το εντυπωσιακό ντεμπούτο της.

Λίγοι καλλιτέχνες ξεκινούν με πυροτέχνημα την καριέρα τους. Ακόμη λιγότεροι διατηρούν ζωντανή έστω και λίγη από τη λάμψη του πυροτεχνήματος. H αλήθεια είναι ότι το νέο της άλμπουμ, που μόλις κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, το «Feels like home», δεν απευθύνεται σε όλους (φίλους ή εχθρούς), ακόμη κι αν η νεαρή Νόρα έχει για συμμάχους στο δεύτερο άλμπουμ της καριέρας της τον Τομ Γουέιτς και την Ντόλι Πάρτον, συναδέλφους-πρότυπα όπως προδίδει η ίδια.

Το στοίχημα ζωής παραμένει. H 24χρονη Νεοϋορκέζα θα μπορούσε να επαναλάβει την ίδια συνταγή. Είναι και η ανασφάλεια που προκαλεί το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται σαν παγκόσμιο φαινόμενο μετά τις πωλήσεις του «Come away», που ξεπέρασε τα 18 εκατ. αντίτυπα, από τα οποία μόνο τα 8 εκατ. πουλήθηκαν στη γενέτειρά της.

Η Αμερική θα αργήσει να την ανακαλύψει, θα αργήσει μάλλον να την καταλάβει. Δεν είναι τζαζ, σίγουρα δεν είναι ποπ, πόσω μάλλον σόουλ, είναι ένα κράμα easy listening, ποπ, τζαζ, κάντρι, αισιόδοξης, φωτεινής μουσικής. H ίδια δεν λέει να αποχωριστεί τις γνώσεις της στο πιάνο και στην τζαζ, αρνείται όμως να αποδεχτεί τον τίτλο της διαδόχου της Ελα Φιτζέραλντ ή της νέας Σαντέ.

Με το «Feels like home» θυμόμαστε την ιδιαίτερη μουσική μιας ιδιαίτερης ερμηνεύτριας που χαράζει τον δικό της, μοναχικό δρόμο, κόντρα στους νόμους της εμπορικότητας. Λόγω τόσο της συγγένειάς της με τον Ραβί Σανκάρ (ο πατέρας της) όσο και της υπερβολής που δημιούργησε άθελά της γύρω από το όνομά της με τα Γκράμμι, προσέγγισε αρκετές λαμπερές, όσο και απρόσμενες συνεργασίες.

Η αγαπημένη Ντόλι Πάρτον σε ένα αναπάντεχο ντουέτο, ο Τομ Γουέιτς και «The Long Way Home», οι Λέβον Χελμ και Γκαρτ Χάτσον από τους Μπαντ στο «What Am I to You?».

H Νόρα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά οικεία, αν και τόσο οικεία που ίσως να θυσιάζει τελικά κάτι από τη γοητεία της. Ξεχωρίζουμε το «Don’t know why», όχι μόνο γιατί ακούγεται πολύ, αλλά γιατί διαθέτει όλα τα απαραίτητα καρυκεύματα.

Δεν μπορείς να τη συγκρίνεις με καμία άλλη ερμηνεύτρια της γενιάς της. Δεν φωτογραφίζεται με αποκαλυπτικά ντεκολτέ, δεν φλερτάρει χυδαία με τα φλας όπως όλοι οι άλλοι. Φοράει σπανίως έντονο μακιγιάζ – για την ακρίβεια, δεν βάφεται σχεδόν καθόλου.

Ζει με τον φίλο της, Λι Αλεξάντερ, που είναι και ο μπασίστας του γκρουπ της, The Handsome Band. Εξακολουθεί να έχει τον ίδιο μάνατζερ που ανέδειξε την Αρίθα Φράνκλιν και τους Μπι Τζιζ. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετές νεαρές κοπέλες, κυρίως Βρετανίδες, έχουν επιχειρήσει να την αντιγράψουν. Κάτι που είναι γνωστό στους ραδιοφωνικούς κύκλους σαν την επίδραση της Νόρα.

Ακούστε το «Sunrise». Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στο «What am I to you?»? χορέψτε με το «Carnival town» και ανακαλύψτε το «The prettiest thing». H Νόρα Τζόουνς σήμερα δεν προλαβαίνει να εμφανίζεται σε τηλεοπτικά σόου. Από τον Τζέι Λένο και τον Κόναν O’ Μπράιαν μέχρι το The Late Show του Ντέιβιντ Λέτερμαν.

Το πρόγραμμά της για τους επόμενους μήνες θα είναι μάλλον εξαντλητικό, απαραίτητο όμως για την προώθηση της μουσικής της: Δουβλίνο, Γλασκώβη, Λονδίνο, Γενεύη, Μονακό, Ρώμη, Βιέννη, Παρίσι, Βαρκελώνη, Αμστερνταμ, Στοκχόλμη… Αν αποφασίσει να έρθει και στην Αθήνα, να είναι σίγουρη ότι θα τη βοηθήσουμε να νιώσει σαν στο σπίτι της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή