Λίγοι φίλοι αποχαιρέτισαν τη Δέσπω Διαμαντίδου

Λίγοι φίλοι αποχαιρέτισαν τη Δέσπω Διαμαντίδου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν πολλοί εκείνοι που συνόδευσαν χθες τη Δέσπω Διαμαντίδου στην τελευταία της κατοικία. O κόσμος που συγκεντρώθηκε στο A΄ Νεκροταφείο ήταν περιορισμένος σε αριθμό, κυρίως άνθρωποι του θεάτρου, εκείνοι που την εκτίμησαν ως συνεργάτιδα και φίλη στη μακρόχρονη καριέρα της και θέλησαν να την τιμήσουν για τελευταία φορά.

Εκπροσωπώντας το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μίλησε ο Βασίλης Κολοβός, ο οποίος είπε ότι «ο θάνατος της Δέσπως μάς έφερε θλίψη και δάκρυα, όμως αφήνει πίσω της την ερμηνευτική κατάθεσή της, τους αγώνες, το ήθος και την αγωνία της για τους νέους συναδέλφους». O δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης αναφέρθηκε στην πειραιώτικη καταγωγή της Διαμαντίδου και είπε ότι «ήταν από τους ανθρώπους, τα σύμβολα που μας έκαναν περήφανους».

Ιδιαίτερα φορτισμένα με συγκίνηση ήταν τα λόγια που είπε ο γιος της (από τον γάμο της με τον Ανδρέα Φιλιππίδη) Μάριος Φιλιππίδης: «Τη θυμάμαι πάντα με μια βαλίτσα, αλλά βαλίτσα θαυματουργή. Ανοιγε τη βαλίτσα και έβγαινε ένας κόσμος θαυμαστός. Από μικρός γνώρισα με τη Δέσπω την πιο εκπληκτική γενιά που πέρασε. Τη Μελίνα, τον Μάνο, τον Γκάτσο και αργότερα στη Νέα Υόρκη, που έγινε δεύτερη πατρίδα της, γνώρισα κι έναν άλλο κόσμο διανοούμενο. Δεν είναι αυτός ο τελευταίος χαιρετισμός. Θα πάω -όπως της υποσχέθηκα- και θα τη χαιρετίσω από τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ».

Η Δέσπω Διαμαντίδου δεν ήθελε στεφάνια στην κηδεία της. Είχε ζητήσει η ίδια, τα χρήματα να δοθούν στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Ομως ήταν πολλοί εκείνοι που «παράκουσαν» την επιθυμία της. Στο A΄ Νεκροταφείο υπήρχαν τα στεφάνια του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Ελληνικού Φεστιβάλ, των Ενώσεων Σκηνοθετών και Σεναριογράφων, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, της οικογένειας Βαχλιώτη, του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του ΚΘΒΕ και πολλά άλλα.

Ανάμεσα σε εκείνους που είπαν το τελευταίο αντίο στη Δέσπω Διαμαντίδου ήταν οι: Ζυλ Ντασσέν, Λίλυ Παπαγιάννη, Ντένη Βαχλιώτη, Αλέκα Παΐζη, Αννα Συνοδινού, Ρούλα Πατεράκη, Μανουέλα Παυλίδου, Κάτια Δανδουλάκη, Βέρα Κρούσκα, Νόρα Κατσέλη, Γεράσιμος Αρσένης, Αλκη Ζέη, Νέλλη Αγγελίδου, Μπέτυ Βαλάση, Μαριέτα Ριάλδη, Εύα Κοταμανίδου, Στράτος Τζώρτζογλου, Σπύρος Μερκούρης, Γιάννης Βόγλης, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αννα Βαγενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή