O «Σείριος» σε νέους γαλαξίες

O «Σείριος» σε νέους γαλαξίες

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Σείριος, η δισκογραφική εταιρεία που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις, λάμπει προς νέους αστερισμούς, όπως οι μουσικές του εξωτερικού που μας σύστησε πρόσφατα μέσω τεσσάρων δίσκων. Δίνοντας βήμα σε ό,τι σημαντικό γίνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Σείριος «επαναπροσδιορίζει τη μυθολογία του κρατώντας βασικές αρχές αισθητικής και περιεχομένου του ιδρυτή της», όπως υπογραμμίζει ο συνεχιστής του Γιώργος Χατζιδάκις. Στόχος είναι η παρουσίαση ενός νέου υλικού που θα βασίζεται σε ενδιαφέροντα πράγματα απ’ όλον τον κόσμο δίνοντας όμως πρωταρχική βάση στο υλικό της Ελλάδας.

Η σκηνή της Βαρκελώνης, χιπ χοπ, σπάνιες ηχογραφήσεις του M. Χατζιδάκι και της Μελίνας, η παράσταση του «Ματωμένου γάμου» με την Κατίνα Παξινού, η «Αμοργός» και πολλά ακόμη είναι οι νέες παραγωγές. O δίσκος Ojos De Brujo: Bari ήταν η πρώτη παραγωγή της χρονιάς που μας ξάφνιασε, όπως και το «Barcelona Zona Bastarda» που παρουσιάζει τη δυναμική σκηνή της Βαρκελώνης. Μετανάστες μουσικοί με τους οποίους συνεργάζεται ο Μανού Τσάο, Αραβες και Αφρικανοί οι περισσότεροι, παρουσιάζουν μια νέα τάση, που οι τοπικές της Βαρκελώνης αντί να περιθωριοποιήσουν, την παρουσιάζουν ως κάτι διαφορετικό.

Τα αντίτυπα που έφερε ο Σείριος δεν ήταν πολλά είναι όμως ενδιαφέρον ότι εξαντλήθηκαν σε πέντε ημέρες και τώρα είναι σε επαναπαραγγελία.

Τόσο αυτός ο δίσκος όσο και το «El Ventialador», η προϊστορία της σκηνής της Βαρκελώνης και το φανκ «Barcelona – Raval Sessions», το νούμερο δύο δηλαδή, «είναι εισαγωγές σε στάδιο γνωριμίας με το κοινό», λέει ο Νίκος Τσιβουλίδης από την ομάδα του Σείριου.

Το «Siriopolis», με μουσικές απ’ όλον τον κόσμο που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες περιλαμβάνει: από τον τραγουδοποιό Χαβιέρ Ρουιμπάλ, μέχρι την Μαλούμα μια ακτιβίστρια από την Μαυριτανία που γράφει τραγούδια αφύπνισης για τις γυναίκες, και τον Στηβ Μπράουν των Ταξίντο Μουν. «Πρόκειται για μουσικές παραδόσεις. Δεν είναι ούτε βιτρίνα μουσικολογικού ινστιτούτου ούτε μουσική ταπετσαρία όπως εκλαμβάνουμε πια την έθνικ».

Στον κατάλογό του Σείριου πια εντάσσεται και το «America America» που επανακυκλοφόρησε, ενώ τον Μάρτιο θα εκδοθεί το «Σώμα με Σώμα» της Στέλλας Γαδέδη και του Γιώργου Μουλουδάκη. Κλασικά κομμάτια των Ραβέλ, Πιατσόλα, Σατί κ.ά., σε διασκευές για φλάουτο και κιθάρα.

Το πορτρέρο του Νίκου Κυπουργού είναι το cd που θα βγει τον Απρίλιο, η ζωντανή δηλαδή ηχογράφηση της παράστασης Νίκος Κυπουργός Κηποθέατρο από το Μέγαρο Μουσικής.

Αυτό τον καιρό, πάντως, ετοιμάζεται πυρετωδώς στο στούντιο η «Αμοργός» του M. Χατζιδάκι για να κυκλοφορήσει τέλος Μαΐου. Ηχογράφηση του Εργου 46 (1970 – 1987 ανολοκλήρωτο). Καντάτα βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Γκάτσου με το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις (διευρυμένο όμως) που διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός (ενορχήστρωση N. Κυπουργού) με ερμηνευτές τους: Μαρία Φαραντούρη, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Δώρο Δημοσθένους.

Ηχογραφήσεις από 45αρια αλλά και σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα θα περιέχει το cd «Μάνος Χατζιδάκις – Μελίνα Μερκούρη», που θα εκδοθεί τον Ιούνιο σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Ακολουθεί ο δίσκος του Παναγιώτη Στέφου με προσεγγίσεις και αναπλάσεις της αρχαίας ελληνικής μουσικής και τον Σεπτέμβριο η ηχογράφηση του αφιερώματος τής Πολιτιστικής Ολυμπιάδας για τον M. Χατζιδάκι με καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο.

Το φθινόπωρο αρχίζει με την κυκλοφορία του συγκροτήματος Earthbound (ανεξάρτητο ροκ από τους Αλέξη Καλοφωλιά και Θάνο Αμοργινό), και των Θεατρικών του Σείριου. Σημαντικές ανέκδοτες δουλειές στο θέατρο γνωστών συνθετών αλλά και αγνώστων που δεν έχουν ηχογραφηθεί. H δεύτερη ενότητα αφορά τα Κινηματογραφικά.

Για τα Χριστούγεννα του 2004 σχεδιάζονται τα «35mm. Τα Κινηματογραφικά του M. Χατζιδάκι» αλλά και μια έκδοση με τα σημαντικότερα της τρίτης περιόδου του Σείριου, της εποχής δηλαδή από το 1993 που ανεξαρτητοποιείται και εκδίδει ο ίδιος τις παραγωγές του. Και, βέβαια, η πολυτελής έκδοση: Κατίνα Παξινού. Ολη η παράσταση του «Ματωμένου Γάμου» (1970 στο «Ρεξ» με τον θίασο του Αλέξη Μινωτή) σε απόδοση N. Γκάτσου και μουσική M. Χατζιδάκι. Θα περιλαμβάνει ως επίλογο τον δημιουργό να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο μοτίβα του έργου.

Κάθε έκδοση όμως θα παρουσιάζεται και ζωντανά. «Στο θέατρο Σφενδόνη θα γίνονται ρεσιτάλ ανάλογα, και λάιβ» τονίζει ο Γ. Χατζιδάκις. Στα σχέδια του πάντως είναι και η έκδοση των αποσπασμάτων του Βυζηινού που ‘χε ανεβάσει η Αννα Κοκκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή