H Πειραματική Σκηνή της Λυρικής ξεκινάει με τόλμη

H Πειραματική Σκηνή της Λυρικής ξεκινάει με τόλμη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο,τι έργο μας φέρει ένας νέος Ελληνας συνθέτης, εμείς θα το ανεβάσουμε, μας αρέσει, δεν μας αρέσει. Δεν θα το λογοκρίνουμε… Αυτός είναι ο πειραματισμός μας». Με αυτά τα λόγια, ο Λουκάς Καρυτινός (καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ) ανήγγειλε, χθες σε συνέντευξη Τύπου, την έναρξη λειτουργίας της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής. Οι πρώτες παραστάσεις θα δοθούν αυτό το Σαββατοκύριακο (28, 29/2), σε έναν ειδικό χώρο, διαμορφωμένο κάτω από τα στούντιο της Λυρικής, στην Πειραιώς.

Ελεύθερη είσοδος

«Κάθε λυρικό θέατρο πρέπει να έχει ένα τμήμα, όπου θα μπορεί να πειραματίζεται η «συνέχεια της όπερας». Τα ερωτήματα ήταν πολλά. Είναι και για μας «πειραματική», η νέα αυτή σκηνή. Ενα ρίσκο τόσο καλλιτεχνικό όσο και διοικητικό. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να επανδρώνεται από πολίτες όλου του κόσμου, όχι μόνον Ελληνες. O χώρος που έχει βρεθεί (χωρητικότητας 200 ατόμων, ανάλογα με το έργο θα έχει τη δυνατότητα να μεταρρυθμίζεται σκηνικά), νομίζω ότι ταιριάζει απολύτως. Φέτος, σε μια πρώτη προσέγγιση του κοινού, η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Λ. Καρυτινός.

«Οταν ένας συνθέτης μπαίνει στο πλαίσιο της κλασικής όπερας, δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Πρέπει να απελευθερώσουμε τις σχέσεις της όπερας με το ρεπερτόριο, για να δώσουμε την ευκαιρία σε άλλες απόψεις», τόνισε από την πλευρά του ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου, εμπνευστής και διευθυντής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής. Το πρόγραμμα των δύο παραστάσεων περιλαμβάνει τα έργα: «O Φάρος» του Πέτερ Μάξουελ Ντέιβις (σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαηλίδης, ερμηνεύουν οι Χρήστος Γιαννούλης, Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς), «Το ταξίδι» του Στάθη Γυφτάκη (Μαργαρίτα Συγγενιώτου και T. Αποστόλου) και «O ποιητής των επτά χρόνων» του Θοδωρή Αμπαζή (Αριέττα Μουτούση, Χρήστος Γιαννούλης).

Απόψεις

«Η συγγραφή μιας όπερας είναι εύκολη. Να την πραγματοποιήσεις είναι δύσκολη», σχολίασε ο Θοδωρής Αμπαζής. «O ποιητής των επτά χρόνων» βασίζεται στη ζωή και στο έργο του Ρεμπό. H επιμέλεια των σκηνικών είναι του Κωνσταντίνου Θεοφάνη και τα κοστούμια της Ντίνας Αντωνοπούλου. «Το έργο δεν έχει σχέση με αυτό που λέμε κλασική όπερα. Ολοι οι συμμετέχοντες έχουν ενεργό ρόλο», είπε για το «Ταξίδι», ο Στάθης Γυφτάκης. Για τον «Φάρο» του Πέτερ Μάξουελ Ντέιβις, μίλησε ο σκηνοθέτης του έργου, Γιώργος Μιχαηλίδης. H πλοκή του βασίζεται σε πραγματικό γεγονός των αρχών του αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή