Ταινίες για τις «Εικόνες του 21ου Αιώνα»

Ταινίες για τις «Εικόνες του 21ου Αιώνα»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφη μέτρηση για το 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα» με τη χθεσινή ανακοίνωση των ταινιών οι οποίες επελέγησαν για το διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που οι ελληνικές συμμετοχές εντάσσονται στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Το εφετινό φεστιβάλ θα διαρκέσει επτά ημέρες (15 – 21 Μαρτίου) φιλοξενούμενο σε τέσσερις κινηματογράφους: στο «Ολύμπιον», στο «Παύλος Ζάννας» και στις δύο αίθουσες της προβλήτας, «Κασσαβέτης» και «Τορνές».

Για τα βραβεία

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκαν και οι τίτλοι των 9 ελληνικών παραγωγών που θα διεκδικήσουν τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας και θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού: «Νίκος Ξυλούρης και 3 ποιήματα» του Σταύρου Στρατηγάκου, «Μασσαλία, μακρινή κόρη» του Μαρκ Γκαστίν, «H Ελλάδα ταξιδεύει» του Διαμαντή Λεβεντάκου, «H άνοιξη αργεί λίγο ακόμη» της Μυρτώς Παράσχη, «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» του Γιάννη Σολδάτου, «DR Gazi» του Δημήτρη Βερνίκου, «Φωνή Αιγαίου» της Λυδίας Καρρά, «Τα Εαρινά» του Γιάννη Τριτσιμπίδα.

Τα ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους, που επελέγησαν για το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ είναι συνολικά 15. Κατ’ αρχάς, τα μεγάλου μήκους (45΄ και άνω): «Καλοκαιρινές αστραπές» του Νίκου Λυγγούρη, «Εγώ, εγώ εσύ αχ αυτοί» της Σελάνας Βροντή, «Γιάννης Κούρος – Αέναος Κινούμενος» του Ηλία Γιαννακάκη, «O Θεός είναι αόρατος γιατί είναι μικροσκοπικός», του Θόδωρου Μαραγκού, «Θα βγάλω φτερά» της Αννέτας Παπαθανασίου, «Καπνός» του Γιώργου Κεραμιδιώτη, «H άλλη πλευρά» της Κυριακής Μάλαμα, «Πύλα, Αυτοί που πάντα έμειναν μαζί» του Ηλία Δημητρίου, «Νέα Οδησσός, το χωριό του νερού» της Μαργαρίτας Μαντά, «H Πίστη είναι ροκ» της Μαριάννας Οικονόμου.

Οι ταινίες αυτές θα διεκδικήσουν το πρώτο και δεύτερο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με χρηματικά έπαθλα 12 και 7 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα. H λίστα με τις ταινίες μικρού μήκους (κάτω των 45΄) περιλαμβάνει τις παραγωγές: «Γιώργος Μαυροΐδης» του Σταύρου Στρατηγάκου, «Soliloquies» της Πώλας Μπούσιου, «Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, τα πρώτα 45 χρόνια» του Ανδρέα Λουκάκου, «Πλατεία Ηρώων» του Θόδωρου Καλέση, «Το Κουτί» της Εύας Στεφανή. Σε αυτήν την κατηγορία θα απονεμηθούν πρώτο και δεύτερο βραβείο με αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα 5 και 3 χιλιάδων ευρώ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έχει θεσμοθετήσει και Βραβείο Κοινού, ενώ βραβείο θα παραδώσει η «Fipresci» (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για ελληνική ή ξένη ταινία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή