ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός Μπιενάλε στο Σ. Πάολο

H Ελλάδα κινδυνεύει να μην εκπροσωπηθεί στη φετινή Μπιενάλε του Σάο Πάολο της Βραζιλίας (25/09 – 19/12) καθώς ο φάκελος των υποψήφιων καλλιτεχνών έχει «κολλήσει» στο γραφείο του υπουργού Ευ. Βενιζέλου και μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί το όνομα του επικρατέστερου στους διοργανωτές. Πριν από δύο χρόνια είχε συμβεί ακριβώς το ίδιο καθώς η επίτροπος Εφη Στρούζα ειδοποιήθηκε την τελευταία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, να στείλει στη Βραζιλία το φάκελο της Μαρίας Παπαδημητρίου, η οποία τελικώς μας εκπροσώπησε με το project «ΤΑΜΑ».

Μέχρι τη Δευτέρα

Σύμφωνα πάντως με τις επίσημες οδηγίες των διοργανωτών θα πρέπει η χώρα μας να στείλει την επίσημη αίτηση για τη συμμετοχή τού καλλιτέχνη πριν από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, διαφορετικά μπορεί να κριθεί εκπρόθεσμη και να αποκλειστεί η συμμετοχή μας στην τρίτη σημαντικότερη έκθεση διεθνώς, μετά την Μπιενάλε της Βενετίας και την Ντοκουμέντα του Κάσελ.

Οι ευθύνες του ΥΠΠΟ δεν εξαντλούνται μονάχα στο θέμα των καθυστερήσεων. Φέτος δεν συγκλήθηκε ούτε η ανεξάρτητη γνωμοδοτική επιτροπή, της οποίας ο ρόλος είναι να κάνει μια εισήγηση στον υπουργό σχετικά με τις υποψηφιότητες των καλλιτεχνών μας σε σημαίνουσες εκθέσεις παγκοσμίως. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν διά εκπροσώπων, πολλοί φορείς όπως το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, διδάσκοντες στην ΑΣΚΤ κ.λπ. H σύγκληση της, αν και προαιρετική, προσδίδει κύρος και φερεγγυότητα στην τελική επιλογή. Λόγω προεκλογικού φόρτου ή από πρόθεση, ο κ. Βενιζέλος έκρινε φέτος ότι έπρεπε να επωμισθεί μόνος του το βάρος της απόφασης για το Σάο Πάολο. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο υπουργός παρακάμπτει το άτυπο γνωμοδοτικό όργανο αν και στο παρελθόν είχε δεχθεί κριτική για τη στάση του αυτή.

Εν αναμονή…

Η «K» επικοινώνησε με τη διευθύντρια εικαστικών τεχνών του ΥΠΠΟ Βάσια Γεωργίου, η οποία επιβεβαίωσε ότι «είμαστε εν αναμονή της απόφασης του υπουργού», αν και απομένουν λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία ενώ υπογράμμισε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού το αν θα συγκαλέσει ή όχι τη γνωμοδοτική επιτροπή. Προλαβαίνει ο κ. Βενιζέλος να στείλει τα έγγραφα μέχρι τη Δευτέρα; Γιατί καθυστέρησε τόσο να καταλήξει σε μία από τις τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει αντίστοιχοι επιμελητές για την υποψηφιότητά μας; Μήπως πίσω από την καθυστέρηση αυτή κρύβεται υστεροβουλία; Μήπως ο φόρτος της προεκλογικής περιόδου στερήσει από την Ελλάδα την παρουσία της σε μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση;