Πομπή Παναθηναίων 2004

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλές εκδηλώσεις σε διάφορες γωνιές της Αθήνας σχεδιάζει να γιορτάσει ο Δήμος τους Αγώνες κατά τη διάρκειά τους, αλλά μία, η κεντρική γιορτή του, θα είναι γεγονός μεγάλου βεληνεκούς, με αξιώσεις και διεθνούς τηλεοπτικής προβολής. Και το έχει αναθέσει στον Βρετανό σκηνοθέτη Πίτερ Γκριναγουέι, διάσημο από τον κινηματογράφο (Ζοο, H κοιλιά του αρχιτέκτονα, Συνεχόμενοι πνιγμοί, O μάγειρας, η γυναίκα του ο κλέφτης και εραστής της).

Θέμα της φιλόδοξης εκδήλωσης, στην οποία προβλέπεται να πάρουν μέρος και γύρω στους 700 εθελοντές, είναι μια -σύγχρονη στη μορφή αλλά και στο περιεχόμενο- «αναβίωση» αφενός της αρχαίας πομπής των Παναθηναίων, αφετέρου της ιστορικής στιγμής που γέννησε το αγώνισμα του Μαραθώνιου Δρόμου, της άφιξης δηλαδή του αγγελιαφόρου Φειδιππίδη στην Αθήνα όπου ανήγγειλε τη νίκη κατά των Περσών στον Μαραθώνα (Νενικήκαμεν) -και εξέπνευσε.

Ο Γκριναγουέι έχει έρθει πολλές φορές στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες για να συζητήσει με τη δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη τα της εκδηλώσεως, αλλά και για να επισκεφθεί με τους συνεργάτες του τους χώρους όπου θα γίνουν μέρη της εκδήλωσης -πριν όλα καταλήξουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου και θα αποκορυφωθεί η γιορτή.

Σε «Τρία Π» συνοψίζονται όσα περιλαμβάνει η πρόταση Γκριναγουέι: Πομπή, Προβολή, Παράσταση.

Η πομπή των Παναθηναίων θα έχει έξι κλιμάκια -από 100 άτομα το καθένα, με τη δική του μπάντα, το δικό του χρώμα (αντίστοιχο σε έναν από τους έξι ολυμπιακούς κύκλους) στα ενδύματα, τα λάβαρα κ.λπ., και με το δικό του ειδικότερο περιεχόμενο, που θα εκφράζεται επίσης σε ενδύματα, λάβαρα, καθώς και με εφέ, δρώμενα κ.λπ. H πομπή θα ξεκινήσει από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού (1ο κλιμάκιο) με χρώμα το άσπρο και θέμα «Δημοκρατία και αρχαίος κόσμος». Στο ύψος της Στοάς του Αττάλου (Αρχαία Αγορά) προστίθεται το 2ο κλιμάκιο (πράσινο χρώμα, θέμα «Φιλοσοφία»). Στην Ακρόπολη το 3ο (μαύρο και «Αρχιτεκτονική»), έξω από το Ηρώδειο το 4ο (μπλε χρώμα και «Τέχνες»), στο Διονυσιακό Θέατρο το 5ο (κόκκινο και «Θέατρο») και στους Στύλους του Ολυμπίου Διός το 6ο (κίτρινο και «Αγώνες»). Ολα μαζί κατευθύνονται στο Στάδιο.

Καθώς η πομπή φτάνει στο ύψος της Ακρόπολης, αρχίζει η προβολή στο νότιο τείχος του Ιερού Βράχου (πλευρά Αρεοπαγίτου) ταινίας την οποία έχει ετοιμάσει ο Γκριναγουέι με τον σύγχρονο Μαραθώνιο -την αγωνιώδη πορεία του σύγχρονου ανθρώπου για την ειρήνη στον κόσμο-, όπου ο Φειδιππίδης δεν είναι ένα μόνο άτομο, αλλά στον ρόλο του εναλλάσσονται πότε άντρας, πότε γυναίκα, πότε αρτιμελές άτομο και πότε παραπληγικό, πότε λευκός, πότε μαύρος ή απωανατολίτης, νέος και ηλικιωμένος κ.λπ., ενώ θα τον βλέπουμε να διασχίζει πόλεις, βιομηχανικές περιοχές, ύπαιθρο, ερήμους, θάλασσες, θέατρα πολέμου κ.λπ…

Η προβολή αυτή θα συνεχιστεί και στο Στάδιο, όπου την άφιξη της πομπής των Παναθηναίων, αλλά και του Φειδιππίδη, θα ακολουθήσει μεγάλη γιορτή με μουσικούς αγώνες και πολλά ψηφιακά εφέ. Τα κοστούμια των μελών της πομπής έχει αναλάβει η διάσημη σχεδιάστρια Βίβιαν Γουέστγουντ και τους φωτισμούς ο διεθνούς φήμης Ζαν Καλμάν.

Η προετοιμασία της εκδήλωσης αυτής βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αλλά, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμβόλαια δεν έχουν υπογραφεί ακόμα, καθυστέρηση η οποία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και δυσανασχέτηση της πλευράς Γκριναγουέι, που εκφράστηκε και με πρόσφατη επιστολή του στην κ. Μπακογιάννη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή