Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι ****

Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι ****

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δράμα εποχής

Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουέμπερ

Πρωταγωνιστούν: Σκάρλετ Γιόχανσον, Κόλιν Φερθ

«Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» («Girl With A Pearl Earring») έρχεται αθόρυβα, κάνοντας ηχηρό ένα «φάλτσο» της Ακαδημίας των Οσκαρ. H ερμηνεία της Σκάρλετ Γιόχανσον θα ‘πρεπε να είναι υποψήφια για το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου. H νεαρή ηθοποιός επωμίστηκε το βάρος ενός δράματος εποχής με πλήρη έλεγχο των εκφραστικών της μέσων. Υποδύεται μια υπηρέτρια του Φλαμανδού ζωγράφου Γιαν Βερμέερ, η οποία τον εμπνέει για έναν πίνακά του, που απεικονίζει το πορτρέτο ενός κοριτσιού με μαργαριταρένια σκουλαρίκια.

Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Τρέισι Σεβαλιέ (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα») και μεταφέρει τον θεατή στο Ντελφτ της Ολλανδίας του 17ου αιώνα? εποχή εμφάνισης μιας τάξεως εύπορων φιλότεχνων που συμβάλλουν στη δημιουργία αγοράς έργων τέχνης.

Η σκηνοθεσία του Πίτερ Γουέμπερ συνθέτει με λεπτές πινελιές το ιστορικό φόντο και, παράλληλα, κλιμακώνει αργά και σιωπηρά τις εντάσεις. Το σπίτι του Βερμέερ είναι σαν μια μικρή βιοτεχνία που διοικείται από την πεθερά του – άριστη έμπορος η οποία φροντίζει για τις καλές συνθήκες επιβίωσης και δημιουργίας του καλλιτέχνη. Σε αυτό το σκηνικό εισβάλλει η Γιόχανσον σαν αχτίδα φωτός. Μπαινοβγαίνει στον «σκοτεινό θάλαμο» του Βερμεέρ, μαθαίνει να «διαβάζει» τους τόνους του φωτός και των χρωμάτων και προκαλεί τον ανομολόγητο έρωτά του, αλλά και τη ζήλια της συζύγου του… Είναι η ποίηση μέσα σε ένα καταθλιπτικό σπίτι, αλλά και η υπόκωφη ένταση που προοιωνίζεται την επόμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή