Ολες οι ταινίες του Γκοντάρ στο «Τριανόν»

Ολες οι ταινίες του Γκοντάρ στο «Τριανόν»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα γεμάτη Γκοντάρ μάς υπόσχεται η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το αφιέρωμα στον εμβληματικό Γάλλο δημιουργό αρχίζει απόψε στο «Τριανόν» της οδού Κοδριγκτώνος, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του «Filmcenter» και θα διαρκέσει έως τις 4 Μαρτίου. Θα προβληθούν όλες σχεδόν οι ταινίες που έκαναν διάσημο τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. H αρχή γίνεται σήμερα με τα «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα», το «Με κομμένη την ανάσα» και το «H κυρία θέλει έρωτα».

Η νουβέλ βαγκ

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ συνέδεσε το όνομα του με τη νουβέλ βαγκ, το πρωτοποριακό κινηματογραφικό ρεύμα που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 με βασικούς εκπροσώπους (μαζί με τον Γκοντάρ) μία ομάδα θεωρητικών του σινεμά που αργότερα εξελίχθηκαν σε κινηματογραφιστές. Ανάμεσα τους, ο Ερίκ Ρομέρ, ο Ζακ Ριβέτ, ο Κλόντ Σαμπρόλ και, φυσικά, ο ίδιος ο Γκοντάρ. Σύμφωνα με τα «Cahiers du Cinema», πυρήνα της νουβέλ βαγκ, η νεωτεριστική κινηματογραφική σχολή χαρακτηριζόταν από ορισμένα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία: «γύρισμα στους δρόμους και όχι στο στούντιο, αυτοσχεδιασμός τόσο στο γύρισμα όσο και στη διεύθυνση των ηθοποιών, πρωτότυπα σενάρια και όχι μεταφορές κλασικών της λογοτεχνίας. Δηλαδή, μια καινούργια άποψη του ερασιτεχνισμού βασισμένη σε μια καινούργια καλλιτεχνική έμπνευση και σε μια γερή κριτική ματιά».

Ποικιλία

Σύμφωνα με τη θεωρητικό του κινηματογράφου Μαρία Κομνηνού, ο Γκοντάρ «μαζί με τον Τριφό είναι σήμερα οι εκπρόσωποι της νουβέλ βαγκ που εξακολουθούν να συγκινούν το παγκόσμιο κοινό». H ίδια χωρίζει το έργο του Γκοντάρ σε τρεις εποχές: α) Την περίοδο της ανανέωσης της κινηματογραφικής γραφής (1959 – 1969), β) την περίοδο της επαναστατικής κινηματογραφικής γραφής σε συνεργασία με τον Γκορέν (1969 – 1972) και γ) την περίοδο της ωριμότητας (1980 – 2003). Στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης παρουσιάζονται όλες σχεδόν οι ταινίες της πρώτης περιόδου του Γκοντάρ («Με κομμένη την Ανάσα», «Καραμπινιέροι», «Ζούσε τη ζωή της», «Περιφρόνηση»), την ποιητική ελεγεία «Τρελός Πιερότος», σε καινούργια κόπια, το «Made iUSA». Από τη δεύτερη περίοδο ξεχωρίζει το «Ολα Πάνε Καλά», και από την τρίτη «O Σώζων Εαυτόν Σωθήτω», «Το Πάθος» και «H Ελεγεία του Έρωτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή