Ημερολογιο

5' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή 29/2

Εικαστικά

Γίγαντες και νάνοι από τη φύση

«Στον αστερισμό της ελιάς» κινείται η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αννας Μαυροειδή – Σκουραλίκη στον χώρο τέχνης Αιγόκερως. H ζωγράφος με την τεχνική ενός έμπειρου ακουαρελίστα αναπαριστά επιβλητικούς, ηλικιωμένους κορμούς που μοιάζουν σαν γίγαντες όταν συγκριθούν με τα καχεκτικά δέντρα που στολίζουν τις πόλεις. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου. Ξενοκράτους 45, Κολωνάκι.

Θέατρο

Το έργο της Βαλεντίνης Λουρμπά «Μας παγίδευσε το παρελθόν» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Λουκιανού. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Ρίτσος και τα σκηνικά ο Βαγγέλης Παπαγιάννης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάνος Χατζηγεωργίου, Χαρά Σμύρου και Βαλεντίνη Λουρμπά. Λουκιανού 8, Κολωνάκι.

Εικαστικά

Η έκθεση «H επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα. Πολιτιστική Επιταγή» που παρουσιάζεται στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι μια μοναδική ευκαιρία να δει κανείς από πρώτο χέρι, ποια τμήματα των μαρμάρων βρίσκονται στο Λονδίνο και ποια στην Αθήνα. Στη σειρά από τις φωτογραφίες των γλυπτών του μνημείου που εκτίθενται οι διαμελισμένες μορφές ενοποιούνται ψηφιακά για να καταδείξουν την αναγκαιότητα της «επανένωσης των μαρμάρων». Τα τμήματα που βρίσκονται στο Λονδίνο αποδίδονται με σκούρο τόνο, ενώ ό,τι είναι στην Αθήνα μένει λευκό. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαρτίου. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη.

Δευτέρα 1/3

Μουσική

Ρεσιτάλ πιάνου Αρη Γαρουφαλή

Ο σολίστ Αρης Γαρουφαλής δίνει ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα ερμηνεύσει έργα που έχουν γραφτεί για τσέμπαλο και πιάνο των Ντομένικο Σκαρλάτι, Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Ενρίκε Γρανάδος. Στις 8.30μ.μ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσιάζουν την πέμπτη εκδήλωση του φετινού κύκλου λογοτεχνίας και μουσικής «Πού ταξιδεύει ο νους σου;», με τίτλο «H νοσταλγός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη». H πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Κοντογιάννη ακολουθεί το ταξίδι της Λαλιώς στο πιο απλό και δίκαιο όνειρο, την αγάπη. Αφηγείται η Θέμις Μπαζάκα και τραγουδάει η Μαργαρίτα Συγγενιώτου με τους Δημήτρη Κοντογιάννη στην κιθάρα, Δημήτρη Μαλλούχο στο πιάνο και Βαγγέλη Νίνα στο βιολοντσέλο. Εναρξη στις 8.30μ.μ. Πολυγνώτου 9-11, τηλ. 210-33.15.601.

Το μουσικό σύνολο «Κέλαδος» ερμηνεύει εννιά έργα ισάριθμων Ελληνίδων και ελληνικής καταγωγής συνθετριών λόγιας μουσικής, οι οποίες ζουν εκτός Ελλάδας. Διευθύνει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» στις 8.30μ.μ. Ιπποκράτους 41, Αθήνα.

Ομιλία

Στο πλαίσιο των διαλέξεων ιστορίας της τέχνης που διοργανώνει το «Εργαστήρι έκφρασης και δημιουργίας» ο ιστορικός τέχνης κ. Παντελής Τσάβαλος θα παρουσιάσει το θέμα «Αρχαία ελληνική αγγειογραφία (το σώμα, οι επιθυμίες και οι απεικονίσεις τους)». απόψε στις 9 μ.μ. και αύριο στις 5 μ.μ. Δουκίσσης Πλακεντίας 14 Χαλάνδρι. Τηλ. 210-68.90.466.

Τρίτη 2/3

Μουσική

Βραζιλιάνοι συνθέτες από τη Μάρθα Μορελεόν

Αγαπημένους τις συνθέτες από την Βραζιλία όπως ο Γκαετάνο Βελόζο και η Τάνια Μαρία, τραγουδάει η Μάρθα Μορελεόν, απόψε στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» στις 8.30μ.μ. Ιπποκράτους 41, Αθήνα.

Βιβλίο

Οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Νίκου Παπανδρέου «Ανδρέας Παπανδρέου. H ζωή σε πρώτο ενικό και η τέχνη της πολιτικής αφήγησης». Για την έκδοση θα μιλήσει ο Θανάσης Θ. Νιάρχος. Στην αίθουσα λόγου και τέχνης της Στοάς του Βιβλίου στις 7.30μ.μ. Πεσμαζόγλου 5.

Ομιλία

«Αιωρούμενα σωματίδια και παγκόσμια κλιματική αλλαγή» είναι το θέμα της ομιλίας που δίνει ο Αλέξανδρος Παπαγιάννης, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, στο πλαίσιο του Δ΄ κύκλου του EIE. «Πλανητικές Αλλαγές». Στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» στις 7.30μ.μ. Λεωφ.Βασ.Κωνσταντίνου 48.

«Μουσικοαναλυτικές τάσεις του 20ού αιώνα» είναι το θέμα της διάλεξης που δίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, Τζόναθαν Ντάνσμπι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 6μ.μ. H διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη.

Συζήτηση

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης-Λογοτεχνία και Επιστήμες του Ανθρώπου, τιμώντας τον ποιητή και μεταφραστή Τίτο Πατρίκιο οργανώνει συζήτηση με θέμα τη μετάφραση της λογοτεχνίας που θα διευθύνει ο Αρης Μπερλής. Στο θέατρο Χυτήριο στις 8μ.μ. Ιερά Οδός 44, Αθήνα.

Τετάρτη 3/3

Εικαστικά

Ο κόσμος του υπερήρωα

Εκθεση της Ράνιας Ράγκου, με ήρωα τον Ζίπερμαν, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος-δεξαμενή». Με τη ζωγραφική της η καλλιτέχνις επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «υπάρχει χώρος για έναν υπερήρωα και ποιον κόσμο θα επέλεγε να σώσει;». Διάρκεια ώς τις 20 Μαρτίου. Ξανθίππου 11, Κολωνάκι.

Ο Σπύρος Κωτσαλάς παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά στην αίθουσα Σκουφά. Τα έργα της έκθεσης αποτελούν μια ενότητα με τίτλο «Τοπία της Αθήνας». O καλλιτέχνης έχει ζωγραφίσει την Αθήνα με τα μνημεία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, τις πολυκατοικίες, τα νεοκλασικά κτίσματα, τις εκκλησίες, τις διαφημιστικές πινακίδες και ό,τι άλλο συνθέτει τη σημερινή εικόνα της πόλης. Διάρκεια μέχρι τις 16 Μαρτίου. Σκουφά 4, Κολωνάκι.

Πέμπτη 4/3

Μουσική

Νέοι συνθέτες στο Μέγαρο

Δεκαεννιά νέοι Ελληνες συνθέτες παρουσιάζουν έργα τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σήμερα, αύριο και το Σάββατο. Και τις τρεις ημέρες, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου θα ερμηνεύσει τα έργα των ελπιδοφόρων συνθετών της νέας γενιάς. Το Σάββατο 6 Μαρτίου, κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον διακεκριμένο Γάλλο συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Ζιλμπέρ Αμί, θα βραβεύσει τρία από τα έργα αυτά. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη.

Ο Αγγλος τραγουδοποιός Νίκι Σάντεν σε μια σόλο συναυλία στο Μικρό Μουσικό Θέατρο, θα παρουσιάσει μια ακουστική εκδοχή των τραγουδιών του από τη μέχρι τώρα πλούσια δισκογραφία του -αριθμεί είκοσι άλμπουμ- καθώς και το αναμενόμενο «Treasure Island». Βεΐκου 33, Κουκάκι, τηλ. 210-92.45.644

Εικαστικά

Εκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Καστρίτση με τίτλο «O κόσμος των πραγμάτων» φιλοξενείται στην γκαλερί «3». Ανθρωποι, ζώα, πέτρες, καθημερινά πράγματα απαρτίζουν τον «κόσμο των πραγμάτων» του καλλιτέχνη, ο οποίος αναπτύσσεται σε χώρους απλούς και υπαίθριους και πρωτογενείς. Διάρκεια ώς τις 13 Μαρτίου. Φωκυλίδου 3, Κολωνάκι

Το φως, όπως αυτό αντανακλάται και αναβλύζει μέσα από τις έννοιες και τα μέσα της εικαστικής δημιουργίας, διευρευνούν τα έργα της ομαδικής έκθεσης «Φως Ανάμεσα» που παρουσιάζεται στην γκαλερί  «Diana Gallery DowTown». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δ. Αγραφιώτης, N. Αλεξίου, Γ. Ιωάννου κ.ά. Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Πλατεία

Θέατρο

Οι «Ερωτες» του Αρτουρ Σνίτσλερ, παρουσιάζονται στη σκηνή του θεάτρου Αμόρε. Με πλαίσιο μια εορταστική ατμόσφαιρα που αποθεώνει την ερωτοτροπία, το φλερτ, την ερωτική περιπέτεια, ο Σνίτσλερ σκιαγραφεί μια τραγωδία που ταυτίζει τελικά τον έρωτα με τον θάνατο. Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Δεπάστας, τη σκηνοθεσία η Βίκυ Γεωργιάδου και τα σκηνικά – κοστούμια η Ειρήνη Σαριμούτσου. Παίζουν οι: Αννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης, Λένα Κιτσοπούλου, κ.ά. Πριγκιπονήσων 10

Παρασκευή 5/3

Μουσική

Οι Σουηδοί Opeth στη Θεσσαλονίκη

Οι Opeth, το μέταλ συγκρότημα από τη Σουηδία που έχει αγαπήσει το ελληνικό χέβι μέταλ κοινό, εμφανίζεται σήμερα το βράδυ στον Μύλο της Θεσσαλονίκης και αύριο στο Ρόδον της Αθήνας.

Εικαστικά

«Σπίτι στο βουνό» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Κοκκίνου που φιλοξενείται στην γκαλερί Astra. H καλλιτέχνις εμπνέεται από τη βιωματική σχέση με τη γη και τους καρπούς της, με τα ζώα και τους ανθρώπους, με το σπίτι στο Κάδρος, την ημιορεινή περιοχή της δυτικής Κρήτης. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαρτίου. Καρυάτιδων 8, Ακρόπολη

Σάββατο 6/3

Θέατρο

Πρεμιέρα με Μελκιό στη Μονή Λαζαριστών

Το έργο του Φαμπρίς Μελκιό «H μοιρασιά του διαβόλου» παρουσιάζεται στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Τη μετάφραση υπογράφει η Μαρία Ευσταθιάδη, τη σκηνοθεσία ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, τα σκηνικά – κοστούμια του Κένι Μακ Λέλαν και η μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αμαλία Γκούμα, Σίμος Κακάλας, Γιώργος Καύκας κ.ά. Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή