Νέες Εκδόσεις

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ζαν-Κριστόφ Ρουφέν

Οι κατακτητές της Βραζιλίας

μετ. Βασιλική Κοκκίνου

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 464, 18 ευρώ

Τιμημένο με το Βραβείο Γκονκούρ 2001, το ιστορικό μυθιστόρημα του Ζαν-Κριστόφ Ρουφέν αφηγείται την περιπέτεια του Γάλλου ιππότη Ντιράν ντε Βιλγκανιόν που «δραπετεύοντας» από την ταραγμένη Ευρώπη του 16ου αιώνα αποφασίζει να ιδρύσει στη Βραζιλία μια αποικία αντάξια του βασιλέα του, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δύναμη των Πορτογάλων που κυριαρχούν. Στην πολυπληθή αποστολή του -τρία καράβια γεμάτα τεχνίτες όλων των επαγγελμάτων- συμμετέχουν και δύο νεαρά παιδιά, ο Ζιστ και ο Κολόμπ, ως διερμηνείς, με τις φυλές των ιθαγενών. Το εγχείρημα συναντά ωστόσο τεράστιες δυσκολίες καθώς ο Γάλλος ιππότης αποδεικνύεται ανίκανος να δει πέρα από τις περιοριστικές παρωπίδες της θρησκείας.

JeaΕchenoz

Προπαντός όχι Σοπέν

μετ. Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδ. Πόλις, σελ. 188

O Μαξ είναι ένας βιρτουόζος πιανίστας που χρειάζεται διαρκώς ενίσχυση για να βγάλει την καθημερινή ανηφόρα, αφού η ανάμνηση ενός φευγαλέου νεανικού έρωτα δεν μπορεί να γεμίσει ούτε τις νύχτες του ούτε τη ζωή του. H κόλαση δεν είναι πια οι άλλοι αλλά οι νότες. Το τρακ τον παραλύει και δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς τη συνδρομή του σωματοφύλακά του ο οποίος τον σπρώχνει να βγει στη σκηνή. Το «Προπαντός όχι Σοπέν» διαβάζεται σαν μια παρτιτούρα που εκ πρώτης όψεως φαίνεται εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί. Οι φράσεις του μοιάζουν με κάποιες μουσικές τρίλιες εδώ κι εκεί καθώς η ειρωνεία του αφηγητή παρεισδύει στη ζωή του κεντρικού ήρωα.

Ρhilip Κerr

Γερμανικό ρέκβιεμ

μετ. Ντενίζ Ρώτα

εκδ. Κέδρος, σελ. 480, 14 ευρώ

Βερολίνο 1947. H αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. O Μπέρνι Γκούντερ παντρεμμένος με τη δασκάλα-σερβιτόρα Κρίστι προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη που ασφυκτιά. Και επιπλέον ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του τον απατά με έναν Αμερικανό αξιωματικό. Ταυτόχρονα ο παλιός του συνάδελφος Εμιλ Μπέκερ ζητεί τη βοήθειά του καθώς βρίσκεται φυλακισμένος στη Βιέννη, κατηγορούμενος για τον φόνο ενός Αμερικανού λοχαγού. Αποφασισμένος να φύγει μακριά από την πόλη που τον πληγώνει και με την προοπτική μιας παχυλής αμοιβής ο Μπέρνι αναλαμβάνει την υπόθεση Μπέκερ.

Ματ Κοέν

Συναισθηματική αριθμητική

μετ. Πέρσα Κουμούτση

Εμπειρία Εκδοτική, σελ. 240, 13,50 ευρώ

Η ζωή δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα θέμα αριθμητικής, συναισθηματικής αριθμητικής στην αγάπη και το μίσος, στον χρόνο που χάθηκε και στον χρόνο που απομένει, στις στιγμές που μας στιγμάτισαν και στις αδικίες που πέρασαν. Πρώην καπνίστρια, πρώην βουλιμική και πρώην θύμα των γερμανικών στρατοπέδων, η Μέλανι Λάνσιγκ Γουίντερς κρατάει τους δικούς της φακέλους με αριθμούς, θύματα και φυλακισμένους. Φακέλους με τεράστιες λίστες που ξεχειλίζουν από απαιτήσεις για δικαιοσύνη. H ίδια και ο παιδικός της φίλος και κρατούμενος στο ίδιο στρατόπεδο, Κρίστοφερ Λούις, χρωστούν την επιβίωσή τους σε έναν άνθρωπο, τον Γιάκομπ Μπρόνσκι. Το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Καναδικής Λογοτεχνίας.

ΔΙΑΛΕΞΗ

Αλμπέρ Καμύ

Το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού

μετ. T. Τσαλίκη-Μηλιώνη

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 79, 9 ευρώ

Προσκεκλημένος του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα στις 28 Απριλίου 1955, ο Α.Καμύ έλαβε μέρος σε μια ανταλλαγή απόψεων γύρω από το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην οποία συμμετείχαν επίσης οι K.. Τσάτσος, Γ. Θεοτοκάς, Ευ. Παπανούτσος και Φ.Βεγλερής. Καταγραμμένη από το μαγνητόφωνο του Ανδρέα Εμπειρίκου, η ομιλία κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Υπάρχει μια Ευρώπη, υποστήριξε ο μεγάλος φιλόσοφος, αστική, ατομικίστρια, εκείνη που σκέφτεται τα ψυγεία της, τα γαστρονομικά της εστιατόρια. Μια Ευρώπη που λέει «εμείς δεν θέλουμε ούτε ρομαντισμό, ούτε υπερβολές, δεν θέλουμε να ζήσουμε στα όρια ούτε να γνωρίσουμε τη διάσπαση». Αντίθετα εγώ θα ασπαστώ μια θέση που λέει: Γνωρίζουμε το άκρο, το ζήσαμε, θα το ζήσουμε αν χρειαστεί… Γνωρίσαμε ακόμα την αλληλεγγύη της οδύνης. Αυτήν την αλληλεγγύη μπορούμε να την ξαναβρούμε κάθε στιγμή και όχι μόνο με το ένδυμα της οδύνης».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Σοφία Μαντουβάλου

Ολυμπιονίκης Ερως

εικ. Δέσποια Καραπάνου

εκδ. Πατάκη, σελ. 92, 13,50 ευρώ

Με ποίηση και εξαιρετικό χιούμορ, η Σοφία Μαντουβάλου μετατρέπει τον φτερωτό θεό του Ερωτα σε αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Καθώς ο έρωτας βασιλεύει στη σφαίρα του εξαιρετικού, οι αμέτρητοι μέτριοι κάτοικοι της γης τον εκθρονίζουν. O θνητός αθάνατος περνάει έτσι δύσκολες ώρες και για να μείνει αθάνατος παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φλόγα με φτερά φλερτάρει με όλα τα αγωνίσματα. Στο άλμα εις μήκος σκάει σαν καρπούζι. Με το μεγάλο βήμα της τρέλας τρέχει ξυπόλητος για την ηδονή του ποδαρόδρομου. Αποφασιμένος, ωστόσο, να κερδίσει την αθανασία αναγεννά ένα καινούργιο άθλημα, την κλινοπάλη. Και το χρυσό μετάλλιο που κερδίζει το αφιερώνει στον άνθρωπο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Γιώργος A. Χατζηλάκος

Η πολυδιαβασμένη Ντόρις και η Αγράμματη Σούζι

εκδ. Λιβάνη, σελ. 338

Ποιος είναι ο Ταΰγετος και ποιος ο Κουρσάρος; Τι σχέση έχει ο φιλήδονος Τζορτζ Χαουνσλόου της Ντόρις Λέσιγκ με τον καθηγητή της γεωργικής μηχανικής και τη Σούζι, μαντάμ ενός οίκου ανοχής στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής. O Γιώργος Χατζηλάκος δεν πρόφτασε να δει τυπωμένο το βιβλίο που έγραφε τα δέκα τελευταία χρόνια στη Χλόη, στους πρόποδες του Ολύμπου. Δεν μπορούμε λοιπόν να τον ρωτήσουμε ποια κομμάτια επινόησε και ποια πήρε από τη ζωή του στο μυθιστόρημα αυτό που επέμενε να ονομάζει «Μαρτυρίες από τα χρόνια εκείνα».

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρaul Davies

Χρονομηχανές

μετ. Θεοφάνης Γραμμένος

εκδ. Τραυλός, σελ. 176, 15 ευρώ

Πριν από εκατό χρόνια ελάχιστοι άνθρωποι πίστευαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει στο Διάστημα. Τόσο το ταξίδι στο Διάστημα όσο και το ταξίδι στον χρόνο ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Οι διαστημικές πτήσεις αποτελούν, ωστόσο, σήμερα σχεδόν καθημερινότητα. Μήπως, λοιπόν, θα γίνουν κάποια μέρα καθημερινότητα και τα ταξίδια στον χρόνο; H απάντηση είναι οπωσδήποτε καταφατική, υποστηρίζει ο θεωρητικός φυσικός Πολ Ντέιβις. Για να επισκεφθούμε το μέλλον, συνεχίζει με επιστημονική ακρίβεια και πηγαίο χιούμορ, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια μικρή βοήθεια από τη βαρύτητα και ένα διαστημόπλοιο που θα μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα λίγο μικρότερη από εκείνη του φωτός.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ

Αννα Αγγελοπούλου

Ελληνικά παραμύθια Β΄

Τα αλληλοβόρα

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 282, 13 ευρώ

Θέμα των παραμυθιών η αλληλοβορά, ο κανιβαλισμός δηλαδή και μάλιστα ο ενοδοικογενειακός κανιβαλισμός. Στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες βαλκανικές χώρες καθώς και στη Βόρεια Αφρική υφίστανται εκδοχές των γνωστών παραμυθιών της Σταχτοπούτας, του Κυανοπώγωνα, της Γαϊδοροτομαρούς και πλήθους άλλων στα οποία επικρατεί η ορμέμφυτη τάση της αλληλοβοράς, τάση που φαίνεται ριζομένη στον οικογενειακό πυρήνα και συνυφασμένη με τις οικογενειακές σχέσεις. Παραμύθια της προφορικής παράδοσης του 19ου αιώνα, βρίσκονται σε διάφορα αρχεία και λαογραφικά περιοδικά και είναι άγνωστα στο ελληνικό κοινό καθώς έχουν υποστεί την αναγκαία λογοκρισία προκειμένου να μετατραπούν σε παραμύθια για παιδιά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόμπερτ Κέιγκαν

Παράδεισος και εξουσία

μετ. Ελένη Αστερίου

εκδ. «Καστανιώτη», σελ. 126

Ευρωπαίοι ηγέτες που ενοχλούνται όλο και περισσότερο από την πολιτική και τις πράξεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, νιώθουν ότι οδηγούνται σε αυτό που οι New York Times περιγράφουν ως «στιγμή της αλήθειας». Επειτα από χρόνια αμοιβαίας πικρίας και εντάσεων αναγνωρίζουν ξαφνικά ότι τα πραγματικά συμφέροντα της Αμερικής και των συμμάχων της αποκλίνουν και ότι η διατλαντική σχέση έχει διαταρχθεί πιθανόν ανεπανόρθωτα. Η Ευρώπη θεωρεί ότι οι ΗΠΑ είναι υπεροπτικές, μονομερείς και άσκοπα φιλοπόλεμες. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι εξαντλημένη, μη σοβαρή και αδύναμη Ο θυμός και η δυσπιστία των δύο πλευρών μετατρέπεται σε έλλειψη κατανόησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή