ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Υπόμνημα» με ερεθίσματα φιλοσοφικού λόγου

Ενα νέο περιοδικό για τη φιλοσοφία έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη πρόοδο των τελευταίων ετών και παράλληλα να λειτουργήσει ως μοχλός για πιο εντατική… δουλειά. H φιλοσοφία θέλει κότσια. Το γνωρίζει όποιος έχει έστω και λίγο παρακολουθήσει μαθήματα. Το κατέχουν οι διδάσκοντες και προειδοποιούν ότι η φιλοσοφία δίνει πνευματικές απολαύσεις μόνο μετά την περίοδο της σκληρής μύησης. Ετσι, λοιπόν, το «Υπόμνημα» βουτάει στα βαθιά και δεν υπόσχεται τίποτε. Παρέχει ερεθίσματα και καθαρό φιλοσοφικό λόγο χωρίς μεταμοντέρνα γεφύρια σε άλλες επιστήμες. Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος και θα το βλέπουμε δύο φορές το χρόνο.

Είναι ένα εκδοτικό εγχείρημα των εκδόσεων «Πόλις», που με σύστημα δίνουν, μεταξύ άλλων τίτλων, και σημαντικά κείμενα της φιλοσοφίας. Το «Υπόμνημα» γεννήθηκε μέσα από μία αντικειμενική ανάγκη (την ανάδειξη της αυτονομίας του φιλοσοφικού λόγου) αλλά και μέσα από το ενθαρρυντικό κλίμα ότι κάποια δύσκολα βιβλία σήμερα μπορούν να «περπατήσουν». Μας το επιβεβαιώνει ο Βασίλης Κάλφας, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και διευθυντής του περιοδικού. «Είναι προφανές ότι σήμερα περισσότερος κόσμος ασχολείται με τη φιλοσοφία απ’ ό,τι πριν από 15 χρόνια, π.χ., όταν πολλά από τα βασικά κείμενα δεν είχαν καν μεταφραστεί». Σκοπός του «Υπομνήματος» είναι να προβάλει κείμενα που συνομιλούν άμεσα με τα πρωτότυπα της φιλοσοφίας. Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στην «Κριτική της κριτικής σκέψης» του Καντ (επιμέλεια: Θεόδωρος Πενολίδης), ενώ το επόμενο, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, θα είναι αφιερωμένο στην πλατωνική «Πολιτεία» (επιμέλεια: Βασίλης Κάλφας).

«Δεν θέλουμε να προβάλουμε τη φιλοσοφία ως πανάκεια», λέει ο B. Κάλφας. «Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε αυτόν που θέλει να ασχοληθεί. Ενδεχομένως στην αρχή, το «Υπόμνημα» να φαίνεται σκληρό και πολύ επαγγελματικό, αλλά πιστεύω ότι στην πορεία θα φανεί η ζωντάνια του μέσα από τους διαλόγους στο β΄ μέρος όπου θα αντιπαρατίθενται απόψεις».

Το «Υπόμνημα» θα συγκροτήσει σταδιακά επιστημονική επιτροπή που θα το διευθύνει.