«Ναυμαχία» στην Αθήνα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιπτάμενοι χορευτές, ακροβολισμένοι σε πανιά και κατάρτια, ηθοποιοί που δεν διστάζουν να πέσουν στη θάλασσα, γιγαντιαία σκηνικά, ρυθμικά ακούσματα. Μη σας μπερδεύει το όνομα: η «Ναυμαχία», το πολυθέαμα που θα παρουσιάσουν οι «La Fura dels Baus» στην ολυμπιακή Αθήνα τον ερχόμενο Αύγουστο δεν είναι μία πολεμοχαρής αναπαράσταση κάποιας ιστορικής μάχης. H πειραματική θεατρική ομάδα από την Καταλωνία, γνωστή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τις νεοτερικές διασκευές κλασικών έργων, ετοίμασε αυτή τη φορά ένα εντυπωσιακό, πολυπρόσωπο, οικουμενικό υπερθέαμα, η πλοκή του οποίου εξελίσσεται στο κατάστρωμα του «Naumon», ενός παροπλισμένου πλοίου μήκους 90 μέτρων. H «Ναυμαχία» δεν είναι παρά η αρχή ενός μακρινού ταξιδιού που θα διαρκέσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια. O στόχος είναι να διαπλεύσει έως το 2007 επτά μεγάλες θάλασσες του κόσμου, κάνοντας την αρχή φέτος από τη Μεσόγειο.

Ολόκληρη η «Ναυμαχία»  θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 20 Μαΐου στο «Forum» της Βαρκελώνης. Ενα μέρος της παραγωγής είχε εγκαινιάσει την Πρωτοχρονιά τις εκδηλώσεις της «Γένοβας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2004». Οσο για τον κατάπλου του «Naumon» στην Ελλάδα, έως σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί ούτε πού θα αγκυροβολήσει το πλοίο ούτε η ημερομηνία της παράστασης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συμπέσει με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το «Naumon» μετέφερε ορυκτά στα κρύα νερά της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας. Σήμερα το πλοίο έχει μετασκευαστεί σ’ ένα κινητό κέντρο καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δράσης. Αυτό σημαίνει πως εκτός από τo ίδιο το θέαμα, είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις, συναυλίες κ.ά. H «Αμφίβια Τετραλογία», όπως ονομάζεται το project, θα έχει κάθε χρόνο και διαφορετική θεματολογία. Ετσι την επόμενη χρονιά, το «Naumon» θα περιπλέει στα νερά του Ατλαντικού με θέμα τη «Μετανάστευση»? το 2006 είναι η σειρά της «Μνήμης» (Ειρηνικός) και στο κλείσιμο, το 2007, των «Θεών» (Ινδικός).

Τέσσερα μέρη

Δεν είναι εύκολο να περιγραφεί το θέαμα που θα παρουσιάσουν στην Αθήνα οι «La fura dels Baus». Επί σκηνής παρακολουθούμε δύο «κοσμικές μαριονέτες»: ο Ταμόρ αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο είδος? ένας ταξιδευτής που υφίσταται μεταμορφώσεις στην ηλικία, στο γένος, στη φυλή. O δεύτερος, ο Ντε, είναι ο κόσμος μας, με όλες τις διαφορετικές του όψεις. H «Ναυμαχία» χωρίζεται σε τέσσερα μέρη – σκηνές. Στο πρώτο η καταλανική ομάδα αναπαριστά με τον δικό της τρόπο τη «Δημιουργία». Ολα αρχίζουν με την ιδέα μιας κραυγής που είναι συνώνυμη με το σκοτάδι και το χάος. Μέσα από την κραυγή το σύμπαν σχηματίζεται. Και παίρνει τη μορφή ενός αγώνα ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις. Στο δεύτερο μέρος περνάμε στη δημιουργία της ζωής με τρία δέντρα να αντιπροσωπεύουν τις μυθολογικές παραδόσεις αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη, όπως αποτυπώνεται στα πλέον πρόσφατα επιτεύγματα της γενετικής.

Στην τρίτη σκηνή πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος: ένας γλύπτης σμιλεύει το έργο του μέσα στη θάλασσα: μία γοργόνα! Εδώ ανιχνεύονται περισσότερο υπαρξιακές αγωνίες? η σχέση ανάμεσα στον δημιουργό και το δημιούργημα δεν είναι παρά μία παραβολή για τον χρόνο και τον θάνατο. Το τελευταίο μέρος της «Ναυμαχίας» αναπαριστά δύο αντιθετικούς αλλά συμβολικούς πόλους: τον παράδεισο και την κόλαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή