Στην Ακαδημία Αθηνών ο σερ Πίτερ Χολ

Στην Ακαδημία Αθηνών ο σερ Πίτερ Χολ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη ο σκηνοθέτης σερ Πίτερ Χολ, ο οποίος με την επί πενήντα χρόνια διαρκή και επιτυχή δραστηριότητά του, όχι μόνο στο αγγλικό αλλά και στο διεθνές θέατρο, θεωρείται πια ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως αναμορφωτές της σκηνοθετικής αντίληψης και πρακτικής.

Εχει διδάξει συνολικά τριακόσιες παραστάσεις μεταξύ των οποίων είκοσι εννέα σαιξπηρικές τραγωδίες και κωμωδίες και αρκετές με έργα Ελλήνων κλασικών.

Ο σερ Πίτερ Χολ σπούδασε στο Perse Scholl και στο St. Catharine’s College, στο Κέμπριτζ. Το 1953, σε ηλικία 23 ετών, άρχισε να σκηνοθετεί στο Οξφορντ-Πλέιχαουζ. Το 1951-1959 σκηνοθέτησε τρεις παραστάσεις με τα σαιξπηρικά έργα «Κυμβελίνος», «Κοριολανός» και «Ονειρο καλοκαιρινής νυχτός» που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα των θεατρικών συναντήσεων στο Στραντ-φορντ στο Εϊβον.

Το 1960 ιδρύει το Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο, εκεί, στο Στραντ-φορντ, μια καθεδρική εστία της σαιξπηρικής δραματουργίας και στη συνέχεια δημιουργεί τη Δεύτερη Σκηνή του ίδιου Θιάσου στο Λονδίνο στην αίθουσα Ολντγουιτς.

Το 1973 διαδέχεται τον σερ Λόρενς Ολίβιε στη διεύθυνση του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου, απ’ όπου αποχωρεί έπειτα από μια λαμπρή δεκαπενταετή θητεία, έχοντας συν τοις άλλοις μεταφέρει τη λειτουργία του θεάτρου στο νέο θαυμάσιο κτίριο, στο οποίο πρωτοπαρουσιάζονται η «Ορέστεια» και οι «Βάκχες». Εχει τιμηθεί από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, της Υόρκης, του Εσεξ, του Γουόργουικ και του έχουν δοθεί όλα σχεδόν τα μεγάλα θεατρικά βραβεία διεθνώς. O σερ Πίτερ Χολ έχει επίσης ασχοληθεί με το Λυρικό Θέατρο, παρουσιάζοντας έργα στη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου, στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, στο Μπαϊρόιτ τον κύκλο του δακτυλιδιού των Νιμπελούγκεν, του Βάγκνερ, καθώς και αρκετά άλλα σε αίθουσες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στην Επίδαυρο έχει επίσης παρουσιάσει πολλά έργα: την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Οιδίπους τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και το πιο πρόσφατο τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Παρουσίασε επίσης σε αμερικανική σκηνή (στο Ντένβερ του Κολοράντο) και μετά στο Λονδίνο τη βασισμένη σε αρχαίους ελληνικούς μύθους «δραματοποιημένη σύνθεση» «Τάνταλος». Συγγραφέας της δεκάωρης παράστασης, την οποία δίδαξε ο σερ Πίτερ Χολ με σκηνογράφο – ενδυματολόγο τον Δ. Φωτόπουλο, ο Τζον Μπάρτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή