Σελιδοδεικτες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπατοι στην ολυμπιακή Αθήνα

David W. Rupp, «Αθηναϊκοί Περίπατοι», μτφ. Μεταξία Τσιποπούλου, εκδόσεις Road (15 ευρώ).

Αν και αναμενόμενο, δεν παύει να εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Αθήνα, ως πόλη, είναι το αντικείμενο πλέον πολλών και διαφορετικών προσεγγίσεων. Νέοι οδηγοί γραμμένοι από Ελληνες και ξένους φιλοδοξούν να διευρύνουν την οπτική μέσα από την οποία επί δεκαετίες ήμαστε εθισμένοι να βλέπουμε την Αθήνα. Ως σύγχρονη πόλη, πάνω απ’ όλα, την προσεγγίζει και ο αρχαιολόγος David W. Rupp, που ζει στα Εξάρχεια σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό σπίτι. O οδηγός του, με τίτλο «Αθηναϊκοί Περίπατοι», είχε κυκλοφορήσει στην αγγλική γλώσσα και τώρα μεταφράστηκε και στα Ελληνικά. H Αθήνα προβάλλεται με ένα τρόπο αρκετά προσωπικό, σχεδόν ιδιοσυγκρασιακό, και αυτή είναι η βασική αρετή της έκδοσης. Με τον οδηγό αυτό ανά χείρας καλούνται οι κάτοικοι αυτής της πόλης να την περπατήσουν από την αρχή και να ανακαλύψουν γωνιές και λεπτομέρειες που ξαφνιάζουν. O David W. Rupp έχει εξαιρετικά διεισδυτική ματιά και οι αναφορές του σε αρχιτεκτονικά στυλ είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικές. Αν και η αρχαία, η βυζαντινή και η οθωμανική Αθήνα φωτίζονται διεξοδικά, η ευαίσθητη ματιά στην πόλη του 19ου και του 20ού αιώνα εντυπωσιάζει. Ισως γιατί λίγοι οδηγοί στέκονται πέραν των πολύ γνωστών δημοσίων οικοδομημάτων ή του τυπικού νεοκλασικού σπιτιού. Αυτό που επιτυγχάνει ο οδηγός αυτός είναι να μεταγγίσει έναν ήπιο ενθουσιασμό για τη σύγχρονη Αθήνα, που την ανεβάζει στον αφρό σαν ένα παλίμψηστο ιστορικών περιόδων.

Οργανώνοντας τρεις περιπάτους, με πολλές στάσεις και άλλες τόσες ερεθιστικές εναλλακτικές διαδρομές, ο D.W. Rupp επανασυστήνει την Αθήνα ως ένα αστικό σύνολο, που αξίζει κανείς να δει από την αρχή. Την βλέπει ως ένα κολάζ αντιθέσεων, συχνά θετικών. Αν κάποιος έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, πιθανόν να μη γνωρίζει ότι θα χρειαστεί να δει κάτι πέραν της Ακρόπολης. H στερεότυπη αυτή άποψη που υποτιμάει την Αθήνα επιζεί ακόμη, αλλά ένας οδηγός σαν αυτός του David W. Rupp συμβάλλει στη διεύρυνση της εικόνας της πόλης. Είναι η πρόσφατη γενικευμένη τάση για οδηγούς που επιχειρούν πάνω απ’ όλα να κατανοήσουν το τοπικό μικροκλίμα και αστικό σύστημα. Οι «Αθηναϊκοί Περίπατοι» τιμούν την Αθήνα με μία δροσερή ματιά και κυρίως με μία διάθεση περαιτέρω εξερεύνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή