Νίτσε από το θέατρο Stary της Κρακοβίας

Νίτσε από το θέατρο Stary της Κρακοβίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ιστορικό θεατρικό συγκρότημα, ένα μεγαλειώδες έργο, μια παγκόσμια πρεμιέρα. Για δύο μοναδικές βραδιές την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα (27, 28/6), το θέατρο Stary Κρακοβίας παρουσιάζει στο Ηρώδειο (σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών) μια μοναδική θεατρική προσαρμογή του έργου του Φρίντριχ Νίτσε «Τάδε έφη Ζαρατούστρα». H διασκευή και σκηνοθεσία είναι του ΚrystiaLupa.

Υπεράνθρωπος

Ποιος είναι o Ζαρατούστρα; Το βέβαιο είναι ότι αποτελεί μία από τις πολυάριθμες μάσκες του Γερμανού φιλοσόφου, μέσω της οποίας ανακοινώνεται η υπέρβαση του ανθρώπου της μεταφυσικής παράδοσης από έναν νέο τύπο ανθρώπου: τον υπεράνθρωπο. O μελλοντικός αυτός τύπος υπόσχεται τον εαυτό του διά της ενσωμάτωσης μιας νέας ηθικής προσταγής: της αποδοχής της «Αιώνιας Επιστροφής» και επανάληψης όλων των πραγμάτων και προσώπων. Στο δραματικό έπος του Ζαρατούστρα, ένα πράγμα, ένα ζώο η ένας θεός είναι εξίσου δραματικές φιγούρες όσο και ένας άνθρωπος. Το έργο βρίθει από πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε, από μάσκες που δεν έχουμε ακόμη αντικρίσει: από γελωτοποιούς (ο πίθηκος, ο νάνος, ο δαίμονας) και ανώτερους ανθρώπους (ο τελευταίος πάπας, ο μάγος, ο μάντης), από τον αετό και το φίδι, τον γάιδαρο και την καμήλα, την αράχνη, την ταξιδιάρα σκιά και φυσικά τον Ζαρατούστρα.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κρίστιαν Λούπα, γεννημένος το 1943, είναι διεθνώς γνωστός για τις εκσυγχρονιστικές του ερμηνείες και προσαρμογές κλασικών έργων και κυρίως της αυστριακής λογοτεχνίας. Εχει ήδη ανεβάσει μεγάλα επικά έργα των Ρόμπερτ Μουζίλ, Χέρμαν Μπροχ, Τόμας Μπέρχαρντ αλλά και Ντοστογέφσκι. Στην Αθήνα θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη το έργο του Νίτσε, με επιμονή στην αναζήτηση του ανθρώπου που είναι χαμένος σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Εισιτήρια πωλούνται στα κεντρικά ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή