Νέες Εκδόσεις

7' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Αλεξάνδρα Συμεωνίδου – Αλ Μαντίλ

Εφιαλτικές Νύχτες στην έρημο της Αραβίας

εκδ. Λιβάνης, σελ. 356, 18 ευρώ

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η ζωή μιας νέας γυναίκας, κοσμοπολίτισσας και καλλιεργημένης. H ζωή ανοίγεται μπροστά της, γεμάτη υποσχέσεις. Ονειρό της να ζήσει στην Πόλη του Φωτός, στο Παρίσι, μια πόλη που λάτρευε. Ομως ο έρωτας, που της κλείνει το μάτι στο πρόσωπο ενός γοητευτικού Αραβα, ο οποίος της υπόσχεται τον παράδεισο, θα την παρασύρει και θα εγκαταλείψει όλα τα όνειρά της… Κι ο γάμος της με τον όμορφο Σαουδάραβα θα γίνει η φυλακή της, από την οποία η απόδραση θα μοιάζει αδύνατη…

Νίκος Αντωνάκος

Η ακτή του Ραζλίφ

εκδ. Ελληνικά Γράμματα

σελ. 307, 13,40 ευρώ

Το βιβλίο καταγράφει μερικές από αυτές τις μικρές «λεπτομέρειες», μερικές «μικρές» ανθρώπινες ιστορίες. Στιγμές που ενώ δείχνουν ότι είναι «προσωπικές», τελικά αποκαλύπτεται ότι αποτελούν μέρος της ελικοειδούς διαδικασίας της πορείας της ανθρώπινης κοινωνίας. «H ακτή του Ραζλίφ» φιλοδοξεί να περισώσει ό,τι θα σκεπάσει ο κουρνιαχτός των αλλαγών που συνέβησαν σε διάφορες περιόδους του περασμένου αιώνα. Φιλοδοξεί να διαφυλάξει τις μικρές και μεγάλες «λεπτομέρειες» που αναστάτωσαν τις συνειδήσεις των ανθρώπων, τις κορυφώσεις της ανθρώπινης ιστορίας. Τα πρόσωπα και οι ιστορίες του μυθιστορήματος κινούνται σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Πρόκειται για μια μεγάλη τοιχογραφία, με ζωγραφισμένη πάνω της την Επανάσταση στη Ρωσία, τον ελληνικό Εμφύλιο, την Επανάσταση στη Χιλή, τους Ελληνες εξόριστους, τους εκτελεσμένους, τους Τούρκους διανοούμενους, τους Ιταλούς συνδικαλιστές, τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Ο μηχανισμός της σύγχυσης

εκδ. Καστανιώτης, σελ. 360, 18 ευρώ

Ο εικοσιπεντάχρονος Μάνος Μακκαβαίος ονειρεύεται να γράψει σενάρια, να παραμείνει αγέρωχος και να απολαύσει απερίσπαστος τη σχέση του με την Αφροδίτη, αλλά μπλέκει σ’ έναν παρανοϊκό διμέτωπο πόλεμο: στην πολυκατοικία όπου κατοικεί, κάποιοι αργόσχολοι χαφιέδες τον επιβλέπουν άγρυπνα και απειλούν την ψυχική του υγεία? στη διαφημιστική εταιρεία όπου πιάνει δουλειά, μια διμοιρία από επιθετικές Σαμάνθες τα βάζει με τον ελεύθερο χρόνο, την ηθική ακεραιότητα και την ιδεολογική του διαύγεια. O μηχανισμός της κοινωνικοποίησης -ή της σύγχυσης- τίθεται δηλαδή σε λειτουργία. Ομως, ο ιδιότροπος Μακκαβαίος δεν είναι απ’ αυτούς που προσαρμόζονται εύκολα. Οι αντιξοότητες θα τον οδηγήσουν στα άκρα. H οργή και η απείθεια θα γίνουν αναπόσπαστα κομμάτια του εαυτού του. Και θα αγωνιστεί με λύσσα για να διαφοροποιηθεί.

Ελένη Μαρούτσου

Οι προδοσίες των ονομάτων

εκδ. Αλεξάνδρεια

σελ. 214, 12 ευρώ

Ενας αδέξιος ταχυδακτυλουργός, ένας τυφλός ζογκλέρ κι ένας ζητιάνος είναι το ίδιο πρόσωπο. Τα υπόλοιπα πρόσωπα παρουσιάζουν ποικιλία, ασθένειες, εμμονές κι εμπλέκονται σε περιπέτειες που σχετίζονται άμεσα με τα ονόματά τους. Υπάρχει αρχικά μια κοπέλα που παρά λίγο να την έλεγαν Ερπη Ζωστήρα. Στην κατοχή της περιέρχονται δύο ιππόκαμποι που σχηματίζουν μεν μια καρδιά αλλά διαφωνούν ως προς το νόημα του φιλιού. Μετά, η Ρένα που δεν βγαίνει απ’ το Μαργαριταρένια, αλλά μπαίνει σε μια ζέβρα για να βρει τον ύπνο της και να χάσει κάτι άλλο. Ιστορίες που κυμαίνονται ως προς το μήκος, το βάθος, το ύφος και τη διάθεση. Ιστορίες που επιβιώνουν σε τρικυμίες κι άλλες που βυθίζονται αύτανδρες στον πάτο μιας μπανιέρας.

Φρανκ Βέντεκιντ

Ο διαφθορέας και άλλα διηγήματα

μετ. Γιώργος Δεπάστας

εκδ. Ολκός, σελ. 120

O Γερμανός θεατρικός συγγραφέας γνωστός από τα δράματα της «Λούλου» («Το Πνεύμα της Γης» και «Το κουτί της Πανδώρας»), υπήρξε επίσης σημαντικός ποιητής και πεζογράφος. H βαθιά γνώση του της γυναικείας ψυχής αποκαλύπτεται στα πέντε αυτά διηγήματα, κομψά και ειρωνικά σκίτσα της κοινωνίας της εποχής του, όπου γίνεται λόγος για την απελευθέρωση του έρωτα και την απομυθοποίησή του, ενώ ξεσκεπάζονται η σεμνοτυφία και η ανάπηρη ηθική της αυτοκρατορικής Γερμανίας των αρχών του 20ού αιώνα. «Μπορεί οι αναγνώστες να σταυροκοπιούνται μπροστά στον αφηγητή», λέει ο συγγραφέας, «αλλά αυτό είναι προτιμότερο από το να χασμουριούνται».

Σάλλυ Μπράμπτον

Αγάπη για πάντα

μετ. Πέρσα Κουμούτση

επιμ. Γιώργος Γιαννούσης

εκδ. Εμπειρία Εκδοτική, σελ. 304, 14,50 ευρώ

Η Τζένη πέρασε τα παιδικά της χρόνια ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, νιώθοντας πάντα ότι δεν ανήκει πραγματικά πουθενά. Οταν θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο θα ερωτευθεί τον Μπεν. Αν σπίτι είναι εκεί όπου ανήκει η καρδιά, η Τζέιν θα πιστέψει πως βρήκε το δικό της. Ομως ο Μπεν δεν είναι έτοιμος να ορκιστεί ακόμη αγάπη για πάντα. Οκτώ χρόνια αργότερα, ξανασμίγουν. H ζωή τους έχει προχωρήσει. Αυτός είναι παντρεμένος κι εκείνη μεγαλώνει μόνη της μια κόρη. Εχουν μια δεύτερη ευκαιρία, παρ’ όλο που οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Μέσα απ’ αυτήν τη σχέση η Τζέιν ανακαλύπτει πως η ανάγκη της ν’ ανήκει κάπου την οδηγεί σε επιλογές που μοιάζουν με αγάπη, αλλά ίσως δεν είναι…

ΠΟΙΗΣΗ

Ουίλιαμ Μπλαίηκ

Το βιβλίο της Θελ

μετ. Γιώργος Μπλάνας

εκδ. Ερατώ, σελ. 86

Βρισκόμαστε στα παραδείσια λαγκάδια του Αρ, ενός τόπου φανταστικού που κατοικείται από Μνε Σεραφείμ. O ήλιος μόλις έχει ανατείλει και οι κόρες των Μνε Σεραφείμ τρέχουν να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Ομως η μικρή Θελ, ένα αγνό και παρθένο πλάσμα, είναι πολύ ανήσυχη. Νιώθει πως κάτι πρέπει να κάνει. Δεν ξέρει τι ακριβώς και φοβάται. Δεν πηγαίνει στη βοσκή με το κοπάδι της, αλλά κατεβαίνει στην όχθη του ποταμού Αδωνά. «Το βιβλίο της Θελ», αν και από τους περισσότερους ειδικούς θεωρείται ακόμα ένα από τα προφητικά βιβλία του Μπλαίηκ, είναι στην ουσία η τελευταία κλασική σύνθεση του ποιητή και μια προετοιμασία για την απελευθέρωσή του από τα δεσμά του νεοκλασικισμού.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Περιοδικό «Αντί»

Αφιέρωμα στον Ζήσιμο Λορεντζάτο

σελ. 98, 6 ευρώ

Πολλοί συμμετέχουν στο αφιέρωμα του περιοδικού για τον πρόσφατα χαμένο Ζήσιμο Λορεντζάτο: Αικατερίνη Κουμαριανού, Στυλιανός Αλεξίου, Διονυσία Σέρραρντ, Σωκράτης Κουγέας, Γιώργος Παμπούκης, Βίκος Ναχμίας, N. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Π. Δ. Μαστροδημήτρης, Δημ. Μαυρόπουλος, Στ. Ζουμπουλάκης, Λ. Καμπερίδης, Ανθή Λεούση, K. Μπουρναζάκης, Δημ. Καράμπελας, Δημ. Κοσμόπουλος, Στ. Παπαθανασίου, Σωτ. Γουνελάς κ.ά. «O επισκέπτης που φτάνει στην Κηφισιά με το τρένο, βγαίνει από το σταθμό μπροστά από την ανατολική πύλη του άλσους, στην οδό Στέφανου Δραγούμη. Αν ανηφορίσει την οδό Αδριανού, που ορίζει προς τα αριστερά το άλσος, και στρίψει στο δεύτερο στενό, την οδό Κόκκοτα, δε θ’ αργήσει να βρει την πρώτη κάθετο, την οδό Σολωμού. (…) Στις κολόνες είναι χαραγμένα τα αρχικά ΠΛ. Είναι το σπίτι του Παναγή Λορεντζάτου. Εδώ έζησε ο γιος του Ζήσιμος από το 1936, μέχρι το θάνατό του». Ενα αφιέρωμα που έγινε με τη συμβολή της κόρης του, Πιερρέτας Λορεντζάτου.

«Κ», περιοδικό κριτικής, λογοτεχνίας και τεχνών

Αφιέρωμα στον Τίμο Μαλάνο

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 160

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Κώστας Παπαγεωργίου, ο Γιάννης Βαρβέρης και η Ελένη Γουλή γράφουν τα κείμενα για τον Τίμο Μαλάνο στο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Αλέξης Ζήρας. «Για τριάντα χρόνια, χρόνια που συμπίπτουν με τη δημιουργική και βιολογική του ωριμότητα, ο Τίμος Μαλάνος εθεωρείτο ο αυθεντικός κριτικός του ποιητή K. Π. Καβάφη. H τιμητική αυτή αναγνώριση οφειλόταν τόσο στο ότι υπήρξε ο πρώτος που εξέδωσε μιαν εκτενή, συστηματική και φιλόδοξη μελέτη για τον Αλεξανδρινό, όσο, κυρίως, στο γεγονός ότι η μελέτη αυτή έριχνε το αναγκαίο για την εποχή φως στον Καβάφη, σ’ έναν ιδιότυπο ποιητή, και μάλιστα σε μιαν εποχή που η ποίησή του είχε ήδη αρχίσει να εμπεδώνεται στην Αθήνα και να απασχολεί περισσότερο από άλλοτε την κριτική μας».

ΛΕΥΚΩΜΑ

Φωτεινή Πιπιλή

Ολυμπιακή Γη

Γεν. Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων

Υπουργείο Πολιτισμού

σελ. 127, διανομή δωρεάν

Μια διαφορετική παρουσίαση του πρώτου ολυμπιακού χώρου, του χώρου της αρχαίας Ολυμπίας, της Ολυμπιακής Γης. «Μοναδική στην ιστορία της, τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της. Τόπος ιερός που τον σεβάστηκε ο Χρόνος και η Φύση. Πρώτοι εγκαταστάθηκαν οι δαίμονες και οι νεράιδες. Τα πλούσια δάση, τα βαθιά φαράγγια, οι καταρράκτες και τα βαριά σε μυρωδιά νερά που ανάβλυζαν μέσα από βράχους και τη γη, ήταν οι χώροι όπου το εντυπωσιακό, το ανεξήγητο γέννησε τους μύθους. Αργότερα οι μύθοι έγιναν πρόσωπα. Θεοί, νύμφες, ημίθεοι». Μία διαφορετική προσέγγιση της αρχαίας Ολυμπίας και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων με τη βοήθεια πλούσιου εικονογραφικού υλικού και των κειμένων της Ξένης Αραπογιάννη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτρος Δούκας

Οικονομικές θεωρίες, αρχές διοίκησης και αρχαία ελληνική σκέψη

εκδ. Knowsys με τη συνεργασία της ΕΕΔΕ, σελ. 447

«H μελέτη του βιβλίου του Πέτρου Δούκα μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την αξία της ηθικής (με την επιστημονική έννοια, των κανόνων συμπεριφοράς) στην επιχειρηματικότητα… Βοηθά, επίσης, να δούμε ότι πολλές από τις αρχές που θα έπρεπε να έχουν τηρηθεί, ώστε να αποφευχθούν τα τραύματα στην αξιοπιστία των εταιρειών, των επιχειρηματιών και των μάνατζερ, είναι αρχές που τις έχουν τονίσει στοχαστές περασμένων αιώνων», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου. Και ο βουλευτής Ιω. Βαρβιτσιώτης προσθέτει: «Σε κάθε σελίδα του βιβλίου ο αναγνώστης μένει έκπληκτος για το πόσες από τις σύγχρονες σκέψεις έχουν καθαρά αρχαία ελληνική προέλευση. Σκέψεις και γνώσεις για τις οποίες, όμως, εμείς οι Ελληνες αδιαφορήσαμε. Αφήσαμε τους άλλους να τις ενεργοποιήσουν και να τις αξιοποιήσουν. Θεωρώ ότι το έργο αυτό αποτελεί ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομικής σκέψης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή