Βραδιές Μπαλέτου από το Σ. Φρανσίσκο

Βραδιές Μπαλέτου από το Σ. Φρανσίσκο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις ιστορικές ομάδες κλασικού χορού των ΗΠΑ (η αρχαιότερη με έτος ίδρυσης το 1933!), το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο, έρχεται τον επόμενο μήνα στο Ηρώδειο. Τρεις μοναδικές βραδιές, στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Τμήματος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Οι παραστάσεις συμπίπτουν με την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν έχει ενδιαφέρον. Για τους λάτρεις του κλασικού μπαλέτου και όχι μόνο… Στο πρώτο μέρος θα παρακολουθήσουμε τη χορογραφία του Ζορζ Μπαλανσίν «Allegro Brillante» σε μουσική Τσαϊκόφσκι (Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3, έργο 75). Τα κοστούμια βασίζονται σε σχέδια της Καρίνσκα. Ακολουθεί το «Concerto Grosso» του Χέλγκι Τόμασσον, σε μουσική του Φραντσέσκο Τζεμινιάνι (Κοντσέρτο αρ. 12 σε ρε ελάσσονα, La Follia, πάνω στο έργο 5 του Αρκάντζελο Κορέλλι). O «Απόλλων Μουσηγέτης» (μουσική: Στραβίνσκι, χορογραφία: Μπαλανσίν) και τέλος «Tu Tu» του Στάντον Ουέλτς σε μουσική του Ραβέλ (Κοντσέρτο για πιάνο σε σολ μείζονα). Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της EPT θα διευθύνει ο Andrew Mogrelia.

H ιστορία

Ο πλήρης τίτλος του συγκροτήματος (όταν πρωτοϊδρύθηκε) ήταν «Μπαλέτο της Οπερας του Σαν Φρανσίσκο». Από το 1942 έλαβε τη σημερινή του ονομασία. Το ρεπερτόριο του ποίκιλλε πάντα ανάμεσα στο «κλασικό» παραδοσιακό των μεγάλων γαλλικών και ρωσικών μπαλέτων του 19ου αιώνα και στο ανανεωμένο «νεοκλασικό» και πρωτότυπο νεοτέρων και νέων χορογράφων.

Αναλαμβάνοντας τα ηνία του οργανισμού ο Χέλγκι Τόμασσον (πρώην αστέρας του κλασικού χορού) σηματοδότησε μια νέα εποχή. Με την επιμονή του και με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του ένστικτο ανύψωσε το επίπεδο του συγκροτήματος και το έφερε στην πρώτη σειρά διεθνώς. Οι παραστάσεις που έδωσε το Μπαλέτο στην Νέα Υόρκη (μεταξύ του 1991 και του 2002) απέσπασαν υμνητικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, που παραλληλίζουν το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο με το Μπαλέτο της Νέας Υόρκης και με το AmericaBallet Theatre. Από το 2003 μόνιμος αρχιμουσικός της ομάδας και γενικός διευθυντής μουσικής έγινε ο έμπειρος περί τα χορευτικά Αντριου Μογκρέλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή