Σαρκοφάγος από το 900 π.Χ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παλαιότερη και βαρύτερη σαρκοφάγο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα, αποκάλυψε στην αρχαία Κόρινθο ο Guy Sanders της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Ζυγίζει 2,3 τόννους, χρονολογείται στο 900 π.Χ. και οι διαστάσεις της είναι 1,88X 1,23 X0,85. Είναι λίθινη και η ανακάλυψή της καταδεικνύει ότι οι αρχαίοι Κορίνθιοι μπορούσαν να μεταφέρουν τεράστιους όγκους πέτρας, το κυριότερο όμως είναι ότι διέθεταν την υποδομή και μάλιστα 200 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε. Στο εσωτερικό της μάλιστα βρέθηκαν και κτερίσματα, ανάμεσά τους 14 αγγεία, σκύφοι, αρύβαλλοι, ένα μαχαίρι κ.ά., ενώ το καπάκι της ζυγίζει 1,2 τόννους!

Ομως και η Δανέζικη Αρχαιολογική Σχολή είχε προχθές λόγους να περηφανευτεί. Οι έρευνες, με την αρμόδια εφορεία στο λιμάνι Ζέας του Πειραιά, έφεραν νέα στοιχεία για το μέγεθος των νεωσοίκων της κλασικής εποχής που χωρούσαν περίπου 200 πλοία, αλλά και για το μέγεθος της αθηναϊκής τριήρους, αφού οι πρόσφατες έρευνες (η «K» έχει γράψει σχετικά) δείχνουν ότι το μήκος των νεωσοίκων ξεπερνούσε τα 60 μ. από τα 45 που πίστευαν έως τώρα οι αρχαιολόγοι. Οι Δανοί επιστήμονες, όμως, διαπίστωσαν κάτι ακόμη. Οτι από την αρχαιότητα έως σήμερα, ανέβηκε κατά δύο μέτρα και η στάθμη της θάλασσας στην περιοχή.

Το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο έκανε λόγο για τις έρευνες με την εφορεία Εναλίων και το ΕΛΚΕΘΕ, στα ναυάγια των περσικών πλοίων. Αναφέρθηκαν στις δύο χάλκινες περικεφαλαίες που βρέθηκαν στη χερσόνησο του Αθω, ενώ την επόμενη περίοδο αν όλα πάνε καλά, θα αναζητήσουν ναυάγια περσικών πλοίων και στα δύσκολα νερά της Σαλαμίνας.

Αυτά κι άλλα πολλά ήταν τα νέα από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα των ξένων αρχαιολογικών σχολών, οι οποίες προχθές παρουσίασαν το ετήσιο έργο τους.

Είναι αλήθεια ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε τη δουλειά των ξένων αρχαιολογικών σχολών, οι οποίες συχνά περιορίζονται στην έρευνα και τη μελέτη και λιγότερο στο αναστηλωτικό έργο. Υπάρχουν όμως και οι φωτεινές εξαιρέσεις.

Θέλοντας μάλλον να χαράξει τα όρια μιας καλύτερης και συστηματικότερης συνεργασίας, ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης υποσχέθηκε ότι η επικοινωνία θα είναι πιο συχνή από δω και πέρα. Κάτι που δείχνει, όπως είπε, την προτεραιότητα του ΥΠΠΟ αλλά και τη διάθεση καλύτερης επικοινωνίας.

«Σκοπός είναι να γίνει ημερίδα, αφού κατασταλάξετε σε συμπεράσματα για πιο ολοκληρωμένες ανακοινώσεις», τους είπε ο υφυπουργός, ο οποίος σχεδιάζει από την άνοιξη να παρουσιάζουν δύο τρεις σχολές μαζί τη δουλειά τους.

Διατροφικές συνήθειες

Δεκαεπτά ξένες αρχαιολογικές σχολές (ορισμένες με τεράστια ιστορία στη χώρα μας) δραστηριοποιήθηκαν τη χρονιά αυτή, σε 50 και πλέον αρχαιολογικές θέσεις. Στο Λευκαντί λ.χ. της Εύβοιας, οι έρευνες έδειξαν πως οι πρόγονοί μας πρόσεχαν τη διατροφή τους, η οποία περιελάμβανε σύκα, όσπρια και σιτηρά, όπως διαπίστωσε η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Από την άλλη, το Ολλανδικό Ινστιτούτο ανακάλυψε μια ελληνιστική πόλη στη θέση Αλος της Θεσσαλονίκης, ενώ το Γερμανικό το 2004, έριξε βάρος στα αναστηλωτικά έργα στο Φιλιππείο και το ναό του Διός στην Ολυμπία, τον εξωραϊσμό του Κεραμεικού κ.ά.

Η προχθεσινή εκδήλωση ήταν μια καλή ευκαιρία να μάθουμε τη δράση των ξένων αρχαιολογικών σχολών στη χώρα μας. Ισως μάλιστα γίνει αφορμή ώστε να επανέλθει και εκείνο το, ξεχασμένο πια, σύστημα απολογισμού των εφορειών αρχαιοτήτων. Ετσι, για να μάθουμε ποιος κάνει τι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή