Τέχνη χωρίς όρια και ταμπού

Τέχνη χωρίς όρια και ταμπού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Cosmopolis 1 Microcosmos X Macrocosmos». Με τον τίτλο αυτό, που σημαίνει άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνσεις, τους χώρους, τις ιδιορρυθμίες χωρίς όρια και ταμπού, δύο μουσεία σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους και διευρύνουν τους ορίζοντες διοργανώνοντας την πρώτη μεγάλη έκθεση καλλιτεχνών απο δέκα χώρες της ευρύτερης περιοχής της NA Ευρώπης.

Η Cosmopolis 1, συνέχεια και απόρροια της έκθεσης «Σύγχρονη Ευρωπαiκή Τέχνη. H Τέχνη των Βαλκανικών Χωρών», που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πριν απο δύο χρόνια, αποτελεί το εναρκτήριο βήμα για τη θεσμοποίηση μιας διεθνούς εικαστικής διοργάνωσης (Μπιενάλε) με συνεχή εξέλιξη, σε διετή βάση με μόνιμη έδρα τη Θεσσαλονίκη. Με αυτήν την προοπτική ταυτίζεται σημειολογικά και ο νέος της τίτλος που επέλεξαν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – συνδιοργανωτές της έκθεσης.

«Η βασική ιδέα στηρίζεται στην αποφυγή των “περιορισμών” των απλουστεύσεων και των παρανοήσεων που χαρακτήριζαν τις ώς τώρα διοργανώσεις-εκθέσεις που αφορούσαν την τέχνη των βαλκανικών χωρών, οι οποίες τις περισσότερες φορές κατέληγαν να προβάλλουν παραμέτρους και έννοιες όπως ο εξωτισμός, το κιτς και η τέχνη της περιφέρειας, αδυνατώντας να αναδείξουν τον πλούσιο πολιτιστικό και πνευματικό χαρακτήρα των Βαλκανίων», εξηγεί ο διευθυντής του ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης κ. Μίλτος Παπανικολάου.

Για την πρώτη διοργάνωση τα δύο μουσεία ανοίγουν τους χώρους τους (Μονή Λαζαριστών, Αποθήκη B1 Λιμανι και ΜΜΣΤ) για να φιλοξενήσουν διακόσια περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, video-art, εικαστικές παρεμβάσεις στον χώρο, καλλιτεχνικά δρώμενα -performances εκατό περίπου καλλιτεχνών από τις δέκα χώρες: (Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Τουρκία).

Οι επιμελητές των δέκα χωρών, αλλά και η διεθνής συντονιστική και οργανωτική επιτροπή ειδικών που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, μέσα από τη σύγχρονη δημιουργία επιχειρούν να συγκεράσουν αντίθετους και ταυτόχρονα συμπληρωματικούς «πόλους», με άξονες αναφοράς την αντιπαράθεση εννοιών όπως κέντρο-περιφέρεια, τοπικισμός-κοσμοπολιτισμός, αστικός-αγροτικός χώρος, ομοιογένεια-ετερογένεια, ενσωμάτωση-διαφορετικότητα, μικροκόσμος-μακρόκοσμος.

«Βασικό κριτήριο της επιλογής είναι το επίκαιρο, το ζωντανό, με έργα που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία χρόνια ή ειδικά για την έκθεση αυτή», εξηγεί ο κ. Παπανικολάου. «Σκοπός ωστόσο της Cosmopolis 1 είναι να αποφύγει την όποια διχοτομία μεταξύ τοπικισμού και παγκοσμιοποίησης και παράλληλα να προωθήσει την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα μέσα σ’ έναν ενοποιημένο κόσμο»

Τα εγκαίνια της εκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή, στη Μονή Λαζαριστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή