Μάρω Δούκα, η αγαπημένη του κοινού

Μάρω Δούκα, η αγαπημένη του κοινού

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σταθερή παρουσία και με σταθερή προτίμηση στα ιστορικά θέματα εμφανίζεται η Μάρω Δούκα στον χώρο της ελληνικής πεζογραφίας τα τελευταία χρόνια. Και καταφέρνει πάντα επίσης να διαβάζονται τα βιβλία της και να συζητούνται, τόσο από τους ειδικούς όσο και από το κοινό. Δεν συμπίπτουν πάντα οι απόψεις των δύο μερών. Συνήθως η Μάρω Δούκα κάνει φανατικούς εχθρούς και φανατικούς φίλους των βιβλίων της.

Το φετινό της μυθιστόρημα, το «Αθώοι και φταίχτες» (εκδόσεις «Κέδρος») βρίσκεται στην 36η χιλιάδα ανατύπωσης. Τον τόπο καταγωγής της, τα Χανιά, επέλεξε η Μάρω Δούκα ως φόντο του μύθου της. Τα Χανιά της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας, τα Χανιά των συγκρούσεων ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους. Τα στρώματα της ιστορίας κυριαρχούν στην αφήγησή της και οι ήρωές της περπατούν στην πόλη σαν να περπατούν στο παλίμψηστο των εθνοτήτων που πέρασαν από τους δρόμους της. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι πελάγωσαν ακολουθώντας τα πολλά ίχνη της ιστορίας. Αλλους δεν τους ενόχλησε η λεπτομερής καταγραφή τόπων και τοπίων. Οπως και να ‘ναι, η Μάρω Δούκα κατάφερε μέσω του παρελθόντος, να μιλήσει για τη συμβίωση των διαφορετικών ανθρώπων στον ίδιο τόπο, για τις προσπάθειες αλληλοκατανόησης, για τις μισαλλοδοξίες που κάποτε υπερισχύουν και αφήνουν πίσω τους πόνο, φανατισμούς και διχόνοιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή