Νάιτζελ Τσάρνοκ – K. Ρήγος με «Μέγκλα» στο Χαλάνδρι

Νάιτζελ Τσάρνοκ – K. Ρήγος με «Μέγκλα» στο Χαλάνδρι

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέγκλα» στην αγγλική αργκό σημαίνει… Made iEngland! Σημαίνει… Να είσαι η γη, οι λόφοι, τα δέντρα της Αγγλίας. Να σου αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα. Να είσαι εσωστρεφής και ήσυχος. Να έχεις ένα ιδιαίτερο χιούμορ με μια δόση ειρωνείας. Να αισθάνεσαι ενοχές γι’ αυτό που κάνει ο Μπλερ τώρα και για όλα τα άσχημα που έκαναν οι Βρετανοί στο παρελθόν…», λέει ο Νάιτζελ Τσάρνοκ, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και αντιφατικούς σύγχρονους χορευτές και χορογράφους της Βρετανίας που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και ο λόγος που έρχεται είναι το «Μέγκλα», το χορευτικό δίπτυχο (συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ με το Βρετανικό Συμβούλιο) που ετοιμάζει με τον δικό μας Κωνσταντίνο Ρήγο. Μια ενιαία παράσταση όπου οι δύο χορογράφοι θα παρουσιάσουν τη δική τους διαφορετική οπτική γωνία πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. H πρώτη παρουσίαση θα γίνει τον επόμενο μήνα, στις 7, 8 και 9 Απριλίου, στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου.

Ο Νάιτζελ Τσάρνοκ έφτασε στη Θεσσαλονίκη (για να αρχίσει πρόβες με τους χορευτές), τον περασμένο Δεκέμβριο. H αρχική ιδέα των χορογράφων «να φτιάξουν ένα έργο που θα δημιουργούσε ένα δρόμο μεταξύ της Ελλάδας και της Αγγλίας» εξελίχθηκε σε δύο πολύ διαφορετικές χορογραφίες με κοινό παρονομαστή… τους χορευτές του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ. Χθες ο Νάιτζελ Τσάρνοκ και ο Κωνσταντίνος Ρήγος συναντήθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ειδικά για να γνωρίσουμε τον Βρετανό χορογράφο και να ενημερωθούμε (κι απ’ τους δύο) για το τι πρόκειται να δούμε τον Απρίλιο.

Πόνος

Η παράσταση «Μέγκλα» ξεκινάει με τον «Λευκό Θόρυβο» του Κωνσταντίνου Ρήγου. «Ενα έργο κλειστής φόρμας» όπως εξήγησε ο Ελληνας χορογράφος (από τους πιο αναγνωρισμένους της γενιάς του) συνδεδεμένο απόλυτα με τη μουσική (το «Stabat Mater» του Περγκολέζι) το οποίο «προσεγγίζει το θέμα του ανθρώπινου πόνου και της παρουσίας του στην καθημερινή ζωή».

«Μεσάνυχτα μείον τρία» είναι ο τίτλος της χορογραφίας του Νάιτζελ Τσάρνοκ που δημιουργήθηκε… υπόγεια. Στον χώρο που κάνουν πρόβες οι χορευτές του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ βρίσκεται τρεις ορόφους κάτω από το έδαφος. «Ο,τι ώρα κι αν ήταν είχες την αίσθηση ότι ήταν μεσάνυχτα», ανέφερε με χιούμορ ο Νάιτζελ Τσάρνοκ. «Εκείνη την περίοδο στη Θεσσαλονίκη έβρεχε και έκανε πολύ κρύο. Οι χορευτές είχαν πέσει σε κατάθλιψη».

«Τις περισσότερες φορές οι δουλειές μου είναι μια αντίδραση στο περιβάλλον μου. Κι έτσι σ’ αυτήν την περίπτωση αντέδρασα στο σκοτάδι, την κατάθλιψη και το κρύο δημιουργώντας ένα κομμάτι για το φως, τη χαρά, την αγάπη. Μια γιορτή της ζωής που μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις (όπως εξάλλου τα περισσότερα έργα μου) με φόντο τραγούδια των Αρίθα Φράνκλιν, Ντέιβιντ Μπάουι, Φρανκ Σινάτρα, Ελβις Πρίσλεϊ, Μπίλι Χόλιντεϊ κ.ά.».

Για το θέατρο

«Το θέατρο έχει να κάνει με αυτό που συμβαίνει στην αληθινή ζωή αλλά και με την αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι αληθινό. Κατά τη γνώμη μου το θέατρο πρέπει να μιλάει για ανθρώπους που βρίσκονται σε ακραίες καταστάσεις. Που αγαπούν, που υποφέρουν, που βαριούνται πολύ. Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι η ουσιαστική συμμετοχή του κοινού σε αυτό που συμβαίνει επί σκηνής».

Μετά τις παραστάσεις της Αθήνας το «Μέγκλα» θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη (από τις 20 έως τις 28 Μαΐου). Χορεύουν οι Πόλυ Βόικου, Παναγιώτης Κοντονής, Γιάννης Μάρτος, Στέφαν Μπάιερ, Σάββας Μπαλτζής, Αμάλια Μπένετ, Ευάγγελος Πουλίνας, Νάνσυ Σταματοπούλου, Δήμητρα Χαραλάμπους και Πένυ Χριστοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή