Η μαγεία του κοσμικού παραμυθιού

Η μαγεία του κοσμικού παραμυθιού

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διονύσης Π. Σιμόπουλος

Κοσμική Οδύσσεια, σελ. 36

Ταξίδι χωρίς τέλος

Σε συνεργασία με τον Πάνο Βαλαβάνη, σελ. 68

Νέοι Ορίζοντες, σελ. 84

εκδ. Ιδρυμα Ευγενίδου – Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι κάθε δευτερόλεπτο που περνάει γεννιούνται στον πλανήτη μας δύο μωρά, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα γεννιούνται 63.400 νέα άστρα στο Σύμπαν; Κι ακόμα: εάν το αυτοκίνητό μας έτρεχε με 160 χλμ. την ώρα θα χρειαζόμασταν 201 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσουμε στο κέντρο του Γαλαξία μας και 670 δισεκατομμύρια χρόνια για να τον διασχίσουμε από τη μιαν άκρη στην άλλη; Γνωρίζετε άραγε ότι εάν θερμαίναμε το κεφάλι μιας καρφίτσας στη θερμοκρασία που επικρατεί στο εσωτερικό του Ηλίου και την τοποθετούσαμε στην Τρίπολη, θα πέθαιναν ακαριαία όλες οι μορφές ζωής σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο; Ή ότι ο Γαλαξίας μας αποτελεί περίπου το ένα τρισεκατομμυριοστό των ορατών υλικών του Σύμπαντος; Συγκριτικά έχει το βάρος μιας μικρής βίδας σ’ ένα θωρηκτό 100.000 τόνων!

Καλαίσθητες εκδόσεις

Ολα αυτά τα παράδοξα και εντυπωσιακά, και πολλύ περισσότερα από αυτά, μπορεί κανείς να ανακαλύψει διαβάζοντας τα καλαίσθητα και εύχρηστα βιβλία-οδηγούς παραστάσεων που εξέδωσε το Ιδρυμα Ευγενίδου: «Κοσμική Οδύσσεια», «Ταξίδι χωρίς τέλος» και «Νέοι Ορίζοντες», που, σημειωτέον, είναι ο τίτλος της νέας παράστασης που εγκαινίασε το Ιδρυμα Ευγενίδου τον Ιανουάριο, με θέμα τους πλανήτες και τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

Η «Κοσμική Οδύσσεια», θυμίζουμε, ήταν η παράσταση με την οποία το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό πριν από τρία περίπου χρόνια. Πρόκειται για μια επισκόπηση της εξέλιξης των ανθρώπινων γνώσεων για το Σύμπαν, από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα.

Το «Ταξίδι χωρίς τέλος» συνδέει τις αξίες του Ολυμπισμού και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με τα επιτεύγματα της Αστροφυσικής και των διαστημικών ερευνών. Πίσω από τη συγγραφή και την επιστημονική επιμέλεια των βιβλίων αυτών (όπως και των παραστάσεων του Πλανηταρίου, φυσικά) κρύβεται ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος (το «Ταξίδι χωρίς τέλος» ο Δ. Σιμόπουλος συνέγραψε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνο Βαλαβάνη).

Πλούσια εικονογράφηση

Αισθητικά προσεγμένοι οδηγοί των παραστάσεων με πλούσιο εικονογραφικό και φωτογραφικό υλικό που εισαγάγουν τον αναγνώστη (τόσο τον ενήλικο όσο και τον έφηβο) στα παράδοξα του κόσμου που μας περιβάλλει, μέσα από μία κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρική προσέγγιση, αφού ο αφηγητής δεν λησμονεί ποτέ την βαθύτερη σημασία αυτής της αναζήτησης: ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω του, αλλά και πολύ πέρα απ’ αυτόν, ερωτοτροπώντας με το ασύλληπτο και το αδιανόητο που χαρακτηρίζουν πολύ συχνά τις νέες ανακαλύψεις της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας, ο άνθρωπος ανακαλύπτει ένα ακόμα χαμένο κομμάτι του εαυτού του. Μπορεί πάνω στο χαρτί να έχει χαθεί η θεαματική επισκόπηση των άστρων και των γαλαξιών, ωστόσο, διατηρείται ακόμα αυτός ο ιδανικός συνδυασμός εκλαϊκευτικού επιστημονικού λόγου και ελκυστικής, απλής αλλά όχι απλοϊκής, αφήγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή