H διαχρονική λάμψη του Δον Κιχώτη

H διαχρονική λάμψη του Δον Κιχώτη

7' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Δον Κιχώτης έχει τα γενέθλιά του. Εφτασε αισίως τα τετρακόσια χρόνια και δεν λέει να γεράσει. Μαζί του κι ο Σάντσο Πάντσα, πιστός σύντροφος, ο αντίποδας και το alter ego του. Οι δυο τους, φημισμένο ντουέτο, διασχίζουν τον χρόνο ολοζώντανοι σε πλήθος ενσαρκώσεις, αποσπώντας θαυμασμό και λοιδορίες, συμπόνια και περιφρόνηση. Τους συμπαθούμε και τους αποστρεφόμαστε, γιατί αναγνωρίζουμε σ’ αυτούς κομμάτια από τον εαυτό μας.

Το πιστοποιητικό γέννησης του «Δον Κιχώτη» έχει χρονολογία 1605. Τη χρονιά εκείνη, ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616) κατάφερε να τυπώσει το πρώτο μέρος του βιβλίου, το οποίο γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία, τόση που να γίνουν επανειλημμένες επανεκδόσεις και να εμφανιστούν ψευδεπίγραφες «συνέχειες». Πέρασαν, ωστόσο, δέκα χρόνια ώσπου να τελειώσει το δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος. Το 1615, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, παρέδωσε ολοκληρωμένο το έργο το οποίο έμελλε να δημιουργήσει ένα από τα πιο ισχυρά και διαχρονικά σύμβολα που βγήκαν ποτέ μέσα από τη λογοτεχνία.

Η αφήγηση των περιπετειών του Δον Κιχώτη, του «Ιππότη της ελεεινής μορφής» που ξεκινάει να πραγματοποιήσει το ηρωικό του όνειρο και συγκρούεται οδυνηρά με την πεζή πραγματικότητα της εποχής του, θριάμβευσε για πολύ καιρό ως κωμικό ανάγνωσμα. Χάρισε πραγματικά πολύ γέλιο αυτός ο μισότρελος φουκαράς, ο φανατικός αναγνώστης ιπποτικών φυλλάδων που ζηλεύει τη δόξα των μυθικών ινδαλμάτων του και θέλει να μιμηθεί τα κατορθώματά τους. Συγχέει τη φαντασία του με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να τρώει συνεχώς τα μούτρα του, χωρίς ποτέ να βάζει μυαλό.

Περνάει τους ταβερνιάρηδες για πυργοδεσπότες, τις πόρνες των καπηλιών για ευγενικές δεσποσύνες, τους ανεμόμυλους για γίγαντες φοβερούς που πρέπει να κατατροπώσει. H συνύπαρξη με τον Σάντσο Πάντσα, τον αγράμματο χωρικό που κουβαλάει όλη την αφέλεια αλλά και την πρακτική σοφία των λαϊκών ανθρώπων του καιρού του, είναι ευεργετική για την ισορροπία του μυθιστορήματος όσο σωτήρια είναι για τον ίδιο τον Δον Κιχώτη. Τον έχει ακολουθήσει πιστεύοντας στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, όμως ποτέ δεν χάνει την πραγματικότητα από τα μάτια του και συχνά καταφέρνει να γλιτώσει τον αφέντη του από τα χειρότερα. Οι διάλογοι ανάμεσα στους δύο δίνουν μερικές από τις πιο απολαυστικές και διεισδυτικές σελίδες του βιβλίου.

Διασώζει ιδεώδη

Ο αναγνώστης μπορεί να γελάει με τα καμώματα του Δον Κιχώτη, ωστόσο ο Θερβάντες δεν γελοιοποιεί τα ιδεώδη που τον εμπνέουν. Μέσα από το καθαρτήριο του γέλιου διασώζει τις καλύτερες αξίες της ιπποσύνης: την υπεράσπιση των αδυνάτων, την τιμή και την ανδρεία, την πίστη στην αγαπημένη γυναίκα. Το ηθικό σθένος του Δον Κιχώτη δεν αμφισβητείται, η πίστη του σ’ αυτά τα ιδεώδη δοκιμάζεται σκληρά και ποτέ δεν λυγίζει. Γι’ αυτό και το γέλιο που προκαλούν οι απανωτές αποτυχίες του είναι πάντα ανάμικτο με συμπάθεια. Το λάθος του, η τρέλα του, είναι πως βλέπει μέσα από παραμορφωτικό, απλουστευτικό φακό έναν περίπλοκο κόσμο και θέλει να επιβάλει τις επιθυμίες του στην πραγματικότητα.

Αυτό όμως δεν είναι ένα βασικό γνώρισμα της ανθρώπινης κατάστασης; Ποιος αντιλαμβάνεται όλες τις αποχρώσεις του πραγματικού, ποιος δεν ποθεί να ήταν τα πράγματα πιο απλά, πιο ελπιδοφόρα, λιγότερο αμφίσημα; Αυτός ο πόθος δεν είναι το θεμέλιο της κάθε θρησκευτικής πίστης, της κάθε ουτοπίας, της κάθε ιδεολογίας; Και ποιος μπορεί να πάρει αποφάσεις και να δράσει χωρίς να εμπνέεται από κάποιες βεβαιότητες για τις οποίες καμιά εγγύηση δεν του υπογράφει η πραγματικότητα;

Μπαρουτοκαπνισμένος

Ο Θερβάντες, όπως και ο διάσημος ήρωάς του, έζησε σε μια «απομαγευμένη» εποχή. Στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα η Ισπανία περνούσε από το μεγαλείο της αυτοκρατορίας στην παρακμή. H προσωπική ιστορία του συγγραφέα ήταν διάστικτη από περιπέτειες και κακουχίες. Γόνος οικογένειας με ευγενική καταγωγή αλλά πενιχρά οικονομικά μέσα (ο πατέρας του επαγγελλόταν τον εμπειρικό γιατρό), έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια σε συνεχείς μετακινήσεις. Δεν μπόρεσε να κάνει συστηματικές σπουδές παρά τη φιλομάθειά του, ωστόσο οι εμπειρίες που αποκόμισε μέσα από τις οικογενειακές περιπλανήσεις διεύρυναν τους ορίζοντες της σκέψης και της φαντασίας του καθώς ξυπνούσε το ενδιαφέρον του για τη λογοτεχνία.

Στα 22 του χρόνια, έπειτα από μια μονομαχία, αναγκάστηκε να φύγει για την Ιταλία, όπου σύντομα αποφάσισε να καταταγεί στην ιταλο-ισπανική εκστρατευτική δύναμη που είχε συγκεντρωθεί με σκοπό τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Το 1571 πήρε μέρος στην περίφημη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Την ημέρα που έγινε η ναυμαχία, ο Θερβάντες ήταν άρρωστος με πυρετό, δεν δέχτηκε όμως να μείνει εκτός υπηρεσίας. Πολέμησε ηρωικά επικεφαλής 12 ανδρών και τραυματίστηκε στο στήθος από δύο βλήματα πυροβόλου, ενώ ένα τρίτο τραύμα τού άφησε μόνιμη αναπηρία στο αριστερό του χέρι.

«Μακάριοι οι αιώνες που δεν γνώρισαν τα τρομερά, τα διαβολικά πυροβόλα!», βάζει τον Δον Κιχώτη να λέει στο κεφάλαιο 36, στον λόγο όπου διεκτραγωδεί τόσο γλαφυρά τα βάσανα του στρατιωτικού επαγγέλματος. «Είμαι σίγουρος πως θα βράζει στην κόλαση ο εφευρέτης της σατανικής αυτής επινοήσεως, που επιτρέπει και στον δειλότερο ακόμα στρατιώτη να αφαιρέσει τη ζωή ενός αντρειωμένου ιππότη. Εκεί που κάνει τα μεγαλύτερα κατορθώματά του, χωρίς να ξέρει κανείς πώς και από πού, του ‘ρχεται ξαφνικά μια παραστρατημένη σφαίρα (που την έριξε, ίσως, κάποιος που έφευγε τρομαγμένος απ’ τη λάμψη της ίδιας της καραμπίνας του). Και η σφαίρα αυτή, σβήνει μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο τη ζωή και τη σκέψη κάποιου που άξιζε να ζήσει πολλά χρόνια».

Σκλάβος στο Αλγέρι

Παρά τον τραυματισμό του, ο Θερβάντες δεν εγκατέλειψε το «άχαρο» επάγγελμα του στρατιώτη. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε στην εκστρατεία της Κέρκυρας, στην πολιορκία του Ναυαρίνου και στην κατάληψη της Τύνιδας, ώσπου, το 1575, αποφάσισε επιτέλους να επιστρέψει στην πατρίδα του. Για κακή του τύχη, όμως, η γαλέρα όπου επέβαινε υπέστη επίθεση Βερβερίνων πειρατών και ο Θερβάντες πουλήθηκε σκλάβος στο Αλγέρι, όπου έμεινε για πέντε χρόνια, μέχρι να μπορέσει η οικογένειά του να συγκεντρώσει τα λύτρα για την απελευθέρωσή του.

Στην Ισπανία δεν τον περίμεναν δόξα και τιμές, αλλά η σκληρή βιοπάλη. O Θερβάντες επιδόθηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων, χωρίς όμως να καταφέρει να ζήσει από την ευγενή αυτή ενασχόληση. Εγινε φοροεισπράκτορας και κατέληξε στη φυλακή, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση. Εκεί, στη Βασιλική Φυλακή της Σεβίλλης, άρχισε να γράφει το πρώτο μέρος του Δον Κιχώτη, που το ολοκλήρωσε, ελεύθερος πλέον, το 1604. Οταν το έργο κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, οι Ισπανοί ανταποκρίθηκαν μ’ ενθουσιασμό σ’ αυτό το κωμικό έπος της μεγαλομανίας και του ξεπεσμού που καθρέφτιζε δικές τους εμπειρίες. Σήμερα, τέσσερις αιώνες μετά, οι απόγονοί τους γιορτάζουν την επέτειο εκείνης της έκδοσης, τιμώντας τον κορυφαίο της λογοτεχνίας τους και καμαρώνοντας για τον «Ιππότη της ελεεινής μορφής» που έγινε οικουμενικό σύμβολο της καταπονημένης και απτόητης ανθρωπιάς.

Θεμέλιο του μοντέρνου μυθιστορήματος

Αν ο «Δον Κιχώτης» έχει χαρακτηριστεί ο θεμέλιος λίθος του μοντέρνου μυθιστορήματος, είναι ακριβώς γιατί, στην αυγή των Νέων Χρόνων, δίνει έμφαση στην πολυπλοκότητα, το διφορούμενο του κόσμου, στην κατάρρευση των καθαγιασμένων από την παράδοση βεβαιοτήτων, στη σύγκρουση των ανθρώπινων επιθυμιών με όσα η πραγματικότητα επιβάλλει. H σοφία του μυθιστορήματος είναι η σοφία της αβεβαιότητας, έγραψε ο Μίλαν Κούντερα, και το πάθος της γνώσης η μόνη ηθική του. O Θερβάντες είχε το σθένος να αναγνωρίσει την αμφισημία του κόσμου την εποχή που «ο Θεός εγκατέλειπε σιγά σιγά τη θέση απ’ όπου κατηύθυνε ώς τότε το σύμπαν και την τάξη των αξιών του, διαχωρίζοντας το καλό από το κακό και δίνοντας μόνο μια σημασία στο κάθε τι».

Η αναγνώριση της συμβολικής δύναμης του Δον Κιχώτη ξεκινά από τους ρομαντικούς του 19ου αιώνα και η επιρροή του απλώνεται στους μεγάλους του ευρωπαϊκού μυθιστορήματος -Ντίκενς, Σταντάλ, Φλομπέρ, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι… Από τους «Δαιμονισμένους» ώς τη «Μαντάμ Μποβαρί» το αρχέτυπο του ανθρώπου που εξεγείρεται ενάντια στην πεζή και άδικη πραγματικότητα, συχνά με ολέθριες συνέπειες, πρωταγωνιστεί στο λογοτεχνικό πεδίο. Εχει αρχίσει, άλλωστε, η εποχή των επαναστάσεων, η εποποιία της πραγμάτωσης του επί γης παραδείσου, που αλλάζει συθέμελα τις κοινωνίες, όχι πάντα όμως προς την κατεύθυνση που οραματίζονται οι επαναστάτες. Πολλοί από αυτούς γίνονται τραγικά θύματα των εξελίξεων που πυροδότησαν Δον Κιχώτες με σπασμένη πανοπλία και διαψευσμένες ελπίδες.

Εχοντας ταυτόχρονα αρνητική και θετική χροιά, ο «δονκιχωτισμός» προσδιορίζει τη μάχη για ανώτερα ιδεώδη που δεν ευοδώνεται γιατί ο μαχητής αγνοεί τα εμπόδια που θα τον οδηγήσουν στην αποτυχία. Είναι μια μάχη που ποτέ δεν θα σταματήσει, καθώς κινείται από πόθους αξεδιάλυτα δεμένους με την ανθρώπινη φύση. Αλλωστε, η εξημμένη φαντασία και οι εμμονές, ο πόθος του μεγαλείου και η υποτίμηση του κινδύνου δεν αποτελούν συστατικά μόνο της πανωλεθρίας αλλά και των μεγάλων επιτευγμάτων.

Παλαιές και νέες μεταφράσεις στα Ελληνικά

Οι απόπειρες απόδοσης στα Ελληνικά του «Δον Κιχώτη» έχουν μακρά ιστορία, ωστόσο μόνο τον 20ό αιώνα εκδόθηκαν για πρώτη φορά πλήρεις λογοτεχνικές μεταφράσεις από τα Ισπανικά. O ποιητής και πεζογράφος K. Καρθαίος μετέφρασε το πρώτο μέρος του έργου, το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες από το περιοδικό «Νουμάς», το 1919-1921, και εκδόθηκε σε βιβλίο πολύ αργότερα, το 1944. O Καρθαίος ξεκίνησε τη μετάφραση του δεύτερου μέρους χωρίς να την ολοκληρώσει, και το έργο στο σύνολό του κυκλοφόρησε από την «Εστία», με τη μετάφραση συμπληρωμένη από την Ιουλία Ιατρίδη, γνωστή από τις μεταφράσεις θεατρικών έργων ισπανόφωνων συγγραφέων που έχει κάνει για το ελληνικό θέατρο. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 εκδόθηκε από τα «Κλασικά Παπύρου» η μετάφραση του πεζογράφου Σωτήρη Πατατζή, από τα Ισπανικά και αυτή. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς αντίτυπα των εκδόσεων αυτών, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει ανατυπώσεις. Στα βιβλιοπωλεία υπάρχει αυτή τη στιγμή η μετάφραση του «Δον Κιχώτη» από τον Ηλία Ματθαίου, η οποία έχει εκδοθεί από τον «Εξάντα» σε δύο τόμους, με εικονογράφηση του Σαλβαδόρ Νταλί. Ετοιμάζεται επίσης μια νέα μετάφραση από τη Μελίνα Παναγιωτίδου για τις Εκδόσεις της Εστίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή