Αλλαγές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Αλλαγές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμενόμενη εδώ και καιρό ήταν η αλλαγή στη σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου για τη δημόσια διοίκηση, ωστόσο η ανακοίνωση έγινε κάπως άκομψα. Προχθές το βράδυ, αφού τελείωσε η συνεδρίαση του ΚΑΣ, ο γεν. γραμματέας ευχαρίστησε τα μέλη για τη συνεργασία τους ανακοινώνοντας ότι ήταν η τελευταία συνεδρίαση με αυτήν τη σύνθεση. Από τα 34 μέλη του Συμβουλίου μόνο οκτώ πρόσωπα παραμένουν γνωστά, στην ουσία πέντε, αφού η παρουσία των δύο γεν. διευθυντών μένει σε εκκρεμότητα έως ότου γίνουν οι νέες κρίσεις.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που συζητήθηκαν προχθές ήταν και το αίτημα της εταιρείας Cinegram (από το Δ. Σ. της οποίας παραιτήθηκε η Δέσποινα Μουζάκη, διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), για χορήγηση άδειας κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου. Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΚΑΣ, επειδή η πρόταση απαιτούσε πολλές παρεμβάσεις στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και τα μνημεία της. Τελικά τα γυρίσματα της ταινίας «Πέρα από τη φιλία» του Elie Chouraqui θα γίνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία του, στο Παλάτι του Μαγίστρου, στο Παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο, στα τείχη, στη Συναγωγή (θα βαφτεί όλη με ώχρα), κάποια σπίτια της περιοχής κ. α.

Για κάθε μέρα κινηματογράφησης η εταιρεία θα καταβάλει 8.804 ευρώ για το σύνολο των μνημείων που θα χρησιμοποιηθούν (περίπου 1.760 ευρώ για κάθε μνημείο), ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες υπολογίζεται ότι στην πόλη της Ρόδου το διάστημα των γυρισμάτων θα ξοδευτούν 4 εκατ. ευρώ.

Η άδεια δόθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, αν και έγινε λόγος για «χρήση μεταλλαγής» όπως παρατήρησε ο N. Ζίας, αφού η πόλη της Ρόδου θα χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό προκειμένου να θυμίζει την Ιερουσαλήμ. «Είναι καλό η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς και σε αυτό θα συμβάλουν και οι τέχνες» απάντησε ο Χρ. Ζαχόπουλος ο οποίος συμπλήρωσε ακόμη πως πρέπει να ξεφυγουμε «από μια στασιμότητα όσον αφορά τα κινηματογραφικά ζητήματα».

Νέα μέλη

Η σύνθεση του ΚΑΣ είναι η εξής: Χρ. Ζαχόπουλος πρόεδρος (αναπληρωτής ο Π. Πάντος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχείου Μνημείων), Θ. Θεοφανόπουλος νομ. σύμβ. του κράτους (αναπλ. A. Κλαδιάς), Λ. Κολώνας (αναπλ. K. Ζάχος), B. Χανδακάς (αναπλ. Ερ. Φιλιπποπούλου, προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του Γ΄ ΚΠΣ), Αλ. Μάντης προϊστάμενος της ΛΖ΄ Εφορείας (αναπλ. B. Βασιλοπούλου, προϊσταμένη της B΄ ΕΠΚΑ), N. Καλτσάς (δ. του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (αναπλ. Δ. Κωνστάντιος, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου), Αλκ. Χωρέμη έφορος Ακροπόλεως (αναπλ. M. Ακαμάτη, προϊσταμένη της Z΄ ΕΠΚΑ), Ελ. Τσοφοπούλου προϊσταμένη 1ης EBA (αναπλ. E. Χαλκιά), Χαρ. Μπακιρτζής προϊστ. 9ης EBA (αναπλ. Γιαννικουρή, προϊσταμένη Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αιγαιακών Σπουδών), Π. Θέμελης καθηγητής Παν. Κρήτης (αναπλ. N. Σταμπολίδης, διευθυντής του Κυκλαδικού Μουσείου), Αθ. Παλιούρας καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αναπλ. Αλκ. Χαραλαμπίδης), Λ. Παλαιοκρασσά αν. καθηγητρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (αναπλ. K. Τσουρής, καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης), N. Γκιολές καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (αναπλ. Γ. Βελένης, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ), M. Κορρές (αναπλ. Γ. Καραδέδος), I. Σακελλαράκης επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων (αναπλ. Σ. Πινγιάτογλου), N. Μουρτάς γεωλόγος (αναπλ. H. Μαριολάκος, επίτμος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας), Ελ. Μακρή αρχιτέκτων στο ΥΠΕΧΩΔΕ (αναπλ. Αλ. Ξηντάρης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή