Γοητευτική μονογραφία για τον Ιούλιο Βερν

Γοητευτική μονογραφία για τον Ιούλιο Βερν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Βασιλειάδης: «Ιούλιος Βερν». Εκδόσεις Αιγόκερως, 2004, σελ. 176.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από τον θάνατο του Ιουλίου Βερν (1828-1905) και η Γαλλία τιμάει ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα τέκνα της. Συγγραφέας του λεγόμενου επιστημονικού μυθιστορήματος, πραγματεύεται με τολμηρότητα το παράδοξο δίνοντάς του υλική, πραγματοποιήσιμη υπόσταση, χωρίς, ωστόσο, να του στερεί τη μαγεία. Είναι ο πρώτος από τους συγγραφείς της εποχής του που ενστερνίζεται νεωτερικές τεχνικές. Ζει την έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης και γίνεται ο απολογητής και ο κύριος εκφραστής της.

Πιστεύει στη συνοδοιπορία των εθνών και στον άνθρωπο ως κύριο διαμορφωτή της μοίρας του με τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά με την προϋπόθεση της διαπαιδαγώγησής του, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τα ίδια του τα επιτεύγματα, διαφορετικά αυτές οι θαυμαστές κατακτήσεις μπορούν να στραφούν εναντίον του.

Οραματιστής

Συλλαμβάνει τον παλμό του 19ου αιώνα και την έλευση του μέλλοντος, με αερόστατα, ελικόπτερα και διαστημόπλοια να διασχίζουν τους ουρανούς, τρένα να καταργούν τις αποστάσεις, υποβρύχια να ερευνούν τους ωκεανούς, αλλά και βόμβες υδρογόνου να απειλούν την παγκόσμια ειρήνη. Του έχουν απονείμει τους τίτλους, και όχι άδικα εν μέρει, του προφήτη, του οραματιστή, του Γάλλου πατέρα της επιστημονικής φαντασίας. Σίγουρα του αξίζουν και με το παραπάνω. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Ιούλιος Βερν ήταν ένας μεγαλοφυής συγγραφέας, πράγμα που σημαίνει ότι είχε τη θαυμαστή ικανότητα να δημιουργεί μύθο, οικοδομώντας τον με εκπληκτική δεξιοτεχνία. Αυτό, εξάλλου, είναι που τον ταξίδεψε ανά τον κόσμο και στις καρδιές των ανθρώπων. O ίδιος, όπως είναι γνωστό, γνώριζε πάρα πολύ καλά τη γοητεία του ταξιδιού, αλλά και με τη μυητική σημασία του. Το απέδειξε με τα Καταπληκτικά Ταξίδια του, μια σειρά μυθιστορημάτων, κλασικά στο είδος τους. «O γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» (1873), «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα» (1870), «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» (1864), «Από τη Γη στη Σελήνη» (1865) είναι μόνο επιλεκτικά δείγματα της κατάκτησης του εαυτού και της διερεύνησης του γήινου και του κοσμικού σύμπαντος, την υπαρξιακή διάσταση των οποίων διαπραγματεύθηκε μέσω του ελκυστικού εξωτερικού περιβλήματος της μυθολογίας του.

Αποκαλυπτικό έργο

Ο Γιάννης Βασιλειάδης παραδίδει στον αναγνώστη του μια καθ’ όλα αποκαλυπτική βιογραφία του Ιουλίου Βερν, φωτίζοντας τόσο την υλική όσο και την πνευματική πλευρά της. Τον παρακολουθεί από τα πρώτα του βήματα και επισημαίνει τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα της διαδρομής του. Την απόπειρα απόδρασής του όταν ήταν έντεκα ετών, την πρώτη ερωτική του απογοήτευση, τις προσπάθειές του να γράψει θέατρο, τον γάμο του, τη γέννηση του γιου του, την καθοριστική για τη μελλοντική συγγραφική του πορεία συνάντηση με τον εκδότη Ζιλ Ετζέλ, τον τραυματισμό του από έναν ανιψιό του, που είχε αποτέλεσμα να παραμείνει χωλός σε όλη τη ζωή του.

Παράλληλα επιχειρεί μια ιδιαιτέρως εύστοχη και αποκαλυπτική αξιολόγηση του έργου του, παρουσιάζοντας έναν άγνωστο και πολυσήμαντο Ιούλιο Βερν, γεγονός που λειτουργεί ως ερεθιστική πρόκληση για ένα ακόμη συναρπαστικό ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο του συγγραφέα, «τις μυστικές πλευρές» του οποίου μας προτρέπει «να ανακαλύψουμε ξανά» ο Γιάννης Βασιλειάδης, στη γοητευτική μονογραφία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή