H Αργεντινή Κλερ Μπετεσέ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Maitena Βurundarena

Γυναίκες Τρελαμένες 1 και 2

Μετ. Ελένη Ζαχαροπούλου

Εκδ. Bell / Χαρλένικ Ελλάς

Σελ. 96 (α΄ τόμος), 104 (β΄ τόμος)

Τα κόμικς της Maitena, διεθνές εκδοτικό φαινόμενο, είναι ουσιαστικά μια καρικατούρα του αληθινού κόσμου και της μόδας μέσα από τα μάτια μιας σύγχρονης μεγαλοαστής γυναίκας. Φυσικά, η Maitena οφείλει πολλά στην καυστική πορτρετίστρια Claire Bretecher (γ. 1940), της οποίας τα πρόσωπα έχουν πολύ πιο ισχυρή υπόσταση. Τώρα πια δίπλα στην «Αγγλίδα Bretecher» Posy Simmons, την «Ελληνίδα Bretecher» Κατερίνα Σχοινά θα πρέπει να προσθέσουμε και την «Αργεντινή Bretecher» Maitena. Με το ανελέητο σχέδιό της και τις ωμές λεζάντες της αφηγείται με χιούμορ δηκτικό, ιστορίες καθημερινής αποκτήνωσης, εξιστορώντας τα βάσανα, τις χαρές και τις θλίψεις του γυναικείου φύλου. Ομως οι εποχές έχουν αλλάξει και τη θέση των ανικανοποίητων, της ελεύθερης ιδεολογίας και της πολιτικής άποψης της Bretecher έχουν πάρει πλέον οι υπερ-ικανοποιημένοι χαρακτήρες, της δεσμευμένης, ερμητικής και πεζής καθημερινότητας της Μaitena.

«Για τα χρήματα»

Ας γνωρίσουμε αυτήν την πανέξυπνη γυναίκα που στη χώρα της λένε πως είναι τόσο διάσημη όσο και ο Μαραντόνα. Σε μια συνέντευξή της τον Μάρτιο του 2003 ανέφερε:

«Σχεδίαζα πάντα για τα χρήματα. Ξεκίνησα την καριέρα μου 17 ετών δημοσιεύοντας σε διάφορα περιοδικά του Μπουένος Αϊρες. Ημουν άγαμη μητέρα ενός παιδιού και έπρεπε να βρω ένα τρόπο για να ζήσω. Εντούτοις προέρχομαι από μεγαλοαστική οικογένεια. Ο πατέρας μου ήταν υπουργός Παιδείας. Ομως διέκοψα τις σχέσεις μου με τη μητέρα μου. Αυτό έγινε το 1979, προς το τέλος της δικτατορίας (η δικτατορία στην Αργεντινή έπεσε το 1983). Εργαζόμουν στο «Humor» και πραγματικά μου είναι δύσκολο να περιγράψω τη ζωή μου τότε: Πολύ σεξ, ναρκωτικά και rock’ n’ roll. Ολα όμως μέσα σε μυστικότητα. Τα κόμικς που έκανα τότε ήταν πολύ ερωτικά και λίγο underground. Ημουν αυτοδίδακτη και ποτέ δεν φοίτησα στη σχολή κόμικς Escuela Panamericana de Arte του Alberto Breccia. Λατρεύω την πορνογραφία και στα έργα μου θέλω να παρουσιάσω το σεξ όπως το διαισθάνεται μια γυναίκα. Σήμερα με ενδιαφέρουν πολύ τα φιλμ πορνό και θα ήθελα να γυρίσω κι εγώ κάποιο. Εχω μερικές ιδέες… Κατέληξα ένα είδος γκουρού των σύγχρονων γυναικών. Οι άνθρωποι τελικά είναι τρελοί».

Η Maitena Bu-rundarena (Μαϊτένα Μπουρουνταρένα) γεννήθηκε τον Μάιο του 1962. Εργάστηκε ως εικονογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά και εικονογράφησε σχολικά εγχειρίδια. Εγραψε τηλεοπτικά σενάρια και ήταν ιδιοκτήτρια ενός μίνι μάρκετ, ενός εστιατορίου και μιας καφετέριας. Η πρώτη της σειρά κόμικς ήταν η Flo. Το 1987 προσπάθησε να εργαστεί στη Γαλλία έπειτα από μια πρόσκληση ενός ιταλικού πρακτορείου που της είχε υποσχεθεί ότι τα κόμικς της θα δημοσιευθούν στο «Circus». Η Maitena για να δημιουργήσει τα κόμικς ταξίδεψε, έζησε εκεί και δημιούργησε έξι κόμικς με θέμα το Παρίσι. Αυτά όμως ποτέ δεν δημοσιεύθηκαν και επέστρεψε θυμωμένη στο Μπουένος Αϊρες. Ο Ιταλός πράκτορας δικαιωμάτων της είπε πως η προσέγγισή της ήταν λάθος και πως οι Γάλλοι δεν την χρειάζονταν γιατί οι τοπικοί καλλιτέχνες που είχαν ήταν πιο καλοί στην παρουσίαση της πόλης του Παρισιού.

Γυναίκες Τρελαμένες

Το 1992 ανέλαβε να δημιουργήσει ένα εβδομαδιαίο comic strip για το «Para Ti», το πιο δημοφιλές γυναικείο περιοδικό της Αργεντινής. Ετσι ξεκίνησε το πιο διάσημο πλέον κόμικς της «Γυναίκες Τρελαμένες» (Mujeres Alteradas) που κυκλοφόρησε σε περισσότερες από είκοσι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1999 οι «Γυναίκες Τρελαμένες» δημοσιεύθηκαν στο «El Pais Semanal», το κυριακάτικο ένθετο της ισπανικής εφημερίδας «El Ρais».

Από τότε το άστρο της Maitena άρχισε να λάμπει χαρίζοντάς της διεθνή αναγνώριση. Οι «Γυναίκες Τρελαμένες» έχουν εκδοθεί σε πέντε κόμικς άλμπουμ που σημείωσαν τεράστια επιτυχία ξεπερνώντας σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο (σε όλη τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και το 2004 στη Βόρεια Αμερική). Πρόσφατα τα πρώτα δύο άλμπουμ μεταφράστηκαν και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βell/Χαρλένικ Ελλάς, και σύμφωνα με εκτιμήσεις πούλησαν από 2.000 αντίτυπα σε ένα μήνα κυκλοφορίας.

Επικίνδυνες Καμπύλες

Από το 1998 έως το 2003 η εφημερίδα της Αργεντινής «La Nacion» δημοσίευσε τη νέα σειρά της Maitena Superadas που κινείται στο ίδιο κλίμα με τις Γυναίκες Τρελαμένες. Η πιο νέα δουλειά της ονομάζεται Dangerous Curves («Επικίνδυνες Καμπύλες») και από τον Ιούνιο του 2003 δημοσιεύεται στην κυριακάτικη «La Nacion». Η Maitena ζει στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά, 26, 22 και 5 ετών.

Οι «Γυναίκες Τρελαμένες» αποτελούν εκρηκτικά στιγμιότυπα από την παρανοϊκή καθημερινότητα των γυναικών και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η σειρά πέτυχε σε ολόκληρο τον κόσμο… Οι γυναίκες (από μεσοαστική και άνω τάξη) αναγνώρισαν σ’ αυτές τις τρελαμένες γυναίκες τους εαυτούς τους και φυσικά ταυτίστηκαν μαζί τους.

Σχετικά sites: http://www.clubcultura.com/clubhumor/maitena/ και http://www.maitena.com.ar/

* Ο κ. Λ. Ταρλαντέζος είναι δημοσιογράφος, ερευνητής κόμικς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή