Μόραλης, Ιωάννου στο Φεστιβάλ Νάξου

Μόραλης, Ιωάννου στο Φεστιβάλ Νάξου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο θεματικούς κύκλους εκδηλώσεων αφιερωμένων σε δύο μεγάλους Ελληνες δημιουργούς, τον Γιάννη Μόραλη και τον Γιώργο Ιωάννου, παρουσιάζει από τον Ιούλιο ώς τον Αύγουστο το Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Αιών» διοργανώνει στον ιστορικό Πύργο Μπαζαίου.

Χτισμένος στην ενδοχώρα του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού, ο Πύργος Μπαζαίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον οικοδομικό συγκρότημα, το οποίο, προτού περάσει σε ιδιωτική χρήση, λειτουργούσε ως μοναστήρι, γεγονός που πιστοποιείται από τον ναό με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις υπέροχες εικόνες του 18ου – 19ου αιώνα και από τις χρονολογίες 1678 και 1748, σε μαρμάρινη τράπεζα η πρώτη, στην κτητορική επιγραφή του υπέρθυρου της κεντρικής εισόδου η δεύτερη.

Αργότερα το συγκρότημα μετατράπηκε σε ιδιωτική κατοικία, διατηρώντας τον λατρευτικό χαρακτήρα στον ναό. Χάρη στο μεράκι των ιδιοκτητών, τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της αποκατάστασης του κτιρίου αντιμετωπίσθηκε με τον δέοντα σεβασμό. Ετσι, η κάθε ιστορική φάση διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την πατίνα της σε αρμονική σχέση με τις σύγχρονες επεμβάσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της νέας χρήσης του συγκροτήματος. Στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του πύργου και στο υποβλητικό προαύλιο, περιστοιχισμένο από τα παλιά κελιά των μοναχών, παρουσιάζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσική, εικαστικά, θέατρο, λογοτεχνικά αφιερώματα κ.λπ.

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται με τα εγκαίνια μιας σημαντικής έκθεσης του Γιάννη Μόραλη, το Σάββατο 16 Ιουλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 12 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει σχέδια για σκηνικά και κοστούμια που σχεδίασε ο κορυφαίος εν ζωή Ελληνας ζωγράφος για παραστάσεις του «Ελληνικού Χοροδράματος», του «Θεάτρου Τέχνης» και του «Εθνικού Θεάτρου». Το κοινό θα μπορέσει επίσης να δει συγκεντρωμένα έργα που παρήγαγε ο καλλιτέχνης ειδικά για την εικονογράφηση εξωφύλλων δίσκων μουσικής και λόγου (ορισμένα των οποίων είναι σπανιότατα) και τα «ζωγραφικά σχόλια» για τις ποιητικές συλλογές των Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη από τις εκδόσεις «Ικαρος». Η έκθεση, για την πραγματοποίηση της οποίας συνεργάζονται το Μουσείο Μπενάκη, ο εκδοτικός οίκος «Ικαρος» και ιδιώτες συλλέκτες, αποτελείται από 200 περίπου αντικείμενα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά θα εκτεθεί στο κοινό ένα έργο που ο ζωγράφος θεωρούσε οριστικά κατεστραμμένο. Πρόκειται για μία μακέτα για τον «Κύκλο του C.N.S.» του Μάνου Χατζιδάκι, του 1959, ζωγραφισμένη με το ύφος και τα υλικά (κόλλα βιναβίλ σε χαρτόνι) που χαρακτηρίζουν όλα τα συναφή έργα του Μόραλη εκείνης της περιόδου.

Συναυλίες και αφηγήσεις

Το αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες και μία λογοτεχνική βραδιά. Συναυλίες θα δώσουν η Αρλέτα (6/8), το μουσικό σύνολο Tabaco του Κώστα Βόμβολου (7/8), η Νένα Βενετσάνου (13/8) και ο Νίκος Παπάζογλου (27/8). Την Κυριακή 28/8, με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Ιωάννου, θα μιλήσουν οι ομότεχνοί του Θόδωρος Γρηγοριάδης, Θωμάς Κοροβίνης και Ελενα Χουζούρη, ενώ κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί στη Νάξο η «εθνική φωνή» της Καταλωνίας, Maria del Mar Bonet, σε μία μοναδική συναυλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή